FARGEKLATT: Med den gode skjermen og Windows Phone 7 blir Nokia Lumia 800 en fargesprakende mobil. Den er vakker på både utsiden og innsiden.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FARGEKLATT: Med den gode skjermen og Windows Phone 7 blir Nokia Lumia 800 en fargesprakende mobil. Den er vakker på både utsiden og innsiden. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nokia Lumia 800

Den peneste Windows Phone 7-telefonen noen sinne. Og nå er den i butikkene.

Nokia-direktør Steven Elop stod for en av årets største teknobomber: Nokia faser ut deres eget operativsystem Symbian til fordel for Microsofts Windows Phone 7 (WP7).

LES OGSÅ:

Les historien: Derfor skal Nokia samarbeide med Microsoft

På tampen av året får vi endelig se resultatet: Nokias første WP7-modell, Nokia Lumia 800. Og vi gir Elop et velfortjent klapp på skulderen for sin avgjørelse.

For glem Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie. Nokia og WP7 er årets hotteste par.

Utseende

Lumia 800 er uten tvil en av årets peneste mobiler. Ved første øyekast ser den prikk lik ut Nokia N9, som kom ut tidligere i år. Takk og pris for det; N9 var en designtriumf, mener vi.

Les også: Test av Nokia N9 – mobilen med det rare operativsystemet

Mobilen fortoner seg som et veldreit såpestykke. Den går for "unibody"-utrykket, som betyr at størsteparten av telefonen er dreid ut av ett stykke materiale. Polykarbonat, for å være nøyaktig. Igjen sender Nokia den kjedeligste sorte modellen til testlaben, selv om den leveres i mer spenstig turkis og magenta (en slags rosa). Men også i sort er Lumia 800 et sexy stykke design.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PEN: Både med beskyttelsesdrakten, som her, og helt naken, ser Nokia Lumia 800 utrolig fin ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: Både med beskyttelsesdrakten, som her, og helt naken, ser Nokia Lumia 800 utrolig fin ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den 3,7 tommer store AMOLED-skjermen er dekket av såpeglatt Gorilla Glass, som skal holde riper unna den kurvede overflaten. Skjermen både ser og føles utrolig bra ut. Fingeren din sklir sensuelt over det beksvarte WP7-vinduet, og den glatte skjermen får det glatte operativsystemet til å føles som en forlengelse av bevisstheten din.

Skjermen fyller langt fra hele kroppen, og man kunne ønske at Nokia hadde skrudd opp størrelsen et par hakk. Men den relativt sparsommelige størrelsen gjør samtidig at tekst ser enda skarpere ut, da WP7 uansett ikke tillater høyere oppløsning. Dessuten er AMOLED-skjermens sortnivå så dypt at det ofte ser ut som om hele glassoverflaten er en eneste stor skjerm.

Vi savner også et LED-lys som sier fra når vi har nye meldinger eller tapte anrop. Men det går greit, Nokia. Dette er tross alt den fineste mobilen dere noen gang har lagd.

Godbiten leveres også med en trang liten gummikjole, om du er bekymret for for knall og fall. Beskyttelsen ser faktisk overraskende bra ut, så vil du være på den sikre siden trenger du ikke bekymre deg: Lumia 800 får lange blikk uansett.

Se/sikle selv:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: Både med beskyttelsesdrakten, som her, og helt naken, ser Nokia Lumia 800 utrolig fin ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: Både med beskyttelsesdrakten, som her, og helt naken, ser Nokia Lumia 800 utrolig fin ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE IMPONERENDE: Kameraet på Nokia Lumia 800 er dessverre ikke så bra som vi hadde håpet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FARGEKLATT: Med den gode skjermen og Windows Phone 7 blir Nokia Lumia 800 en fargesprakende mobil. Den er vakker på både utsiden og innsiden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Programvare

En så vakker telefon trenger et vakkert operativsystem. Dette manglet N9, men det gjør på ingen måte Lumia 800. Takk og pris for at ikke denne telefonen kjører Symbian.

EKSTREMT BRA: En av WP7 sine styrker er epost-leseren, både for privat epsot som Gmail og jobb-epost som Exchange.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EKSTREMT BRA: En av WP7 sine styrker er epost-leseren, både for privat epsot som Gmail og jobb-epost som Exchange. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

WP7 i våre øyne markedets peneste mobile operativsystem, og på en AMOLED-skjerm ser det bare enda penere ut. Da har vi plutselig et... skikkelig pent operativsystem.

Microsoft lar ikke mobilprodusentene fikle for mye med deres nye kjæledegge, så det du får i Lumia 800 er det samme som du får med alle WP7-telefoner. Det betyr blant annet lynrask responstid, en utmerket nettleser, markedets beste epost-leser, god integrasjon med sosiale medier, multitasking og et helt unikt grensesnitt. Dessverre har ikke Lumia 800 mulighet til å dele internett ennå, slik andre WP7-telefoner kan. Men dette skal komme i en fremtidig oppdatering av programvaren.

Mer detaljer her: Full gjennomgang, test og video av Windows Phone 7 (Mango)

Nokia har i tillegg lagt ved følgende programvare, med vekslende hell:

  • App Highlights. En totalt meningsløs app som bare trekker innhold fra app-butikken Marketplace og viser deg hva som er populært om dagen.
  • Kontaktoverføring. Lar deg overføre kontakter via Bluetooth fra din gamle telefon.
  • Nokia Kart. En utmerket kart-tjeneste med navigasjon, som også viser deg til riktig offentlig transport om du velger gå-rute. WP7 sitt Bing-kart er mangelfult i Norge foreløpig, så denne appen er gull verdt. Heldigvis skal en versjon av Nokia Kart bli tilgjengelig for alle WP7-brukere i nærmeste fremtid.
  • Nokia Kjør. Lar deg bruke telefonen som GPS i bilen, med tredimensjonale bygninger og kart, samt norsk stemmeguiding. Ser ut til å fungere brillefint, og lar deg laste ned kart for å unngå dyre 3G-regninger i utlandet.
  • Nokia Musikk. Ikke helt klar for Norge ennå, men skal la deg høre på radio og kjøpe MP3-er. Fungerer på skrivenede tidspunkt utmerket til å finne konserter i nærheten. Av alle ting.

Dette må du gjøre for å fult utbytte av kartet i Windows Phone 7

Her er noen "skjermdumper" (eller bilder-av-skjermen-med-vanlig-kamera, som kreves i WP7 om man ikke har utvikler-opplåst telefonen):

Nokia-appen App Highlights. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Bildegalleri, slik alle WP7-mobiler har. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Bing-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EKSTREMT BRA: En av WP7 sine styrker er epost-leseren, både for privat epsot som Gmail og jobb-epost som Exchange. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Låsskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
App-butikken Marketplace. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias musikkbutikk Nokia Musikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nettleseren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias kart Nokia Kart. Greit navn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias navigasjonsapp Nokia Kjør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Microsoft Office. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Personer-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Ytelse, batteri, kamera

Lumia 800 har ikke spesifikasjoner som blåser hatten av deg. Med 1,4 gigahertz enkeltkjerne-prosessor og 512 megabyte RAM forventer du deg kanskje ikke noe olja lyn, men det er nettopp det du får.

WP7 flyter silkeglatt på langt verre spesifikasjoner enn dette, og selv grafikktunge spill storkoser seg på Lumia 800 sine kretser. Dessverre får du kun omlag 13 gigabyte lagringsplass, selv om Nokia i kjent bransjestil hevder du får 16 gigabyte. Du kan bare glemme å putte i minnekort, da WP7 ikke støtter dette, angivelig på grunn av sikkerhet. For oss utgjør ikke dette noe stort problem, da vi i stadig større grad bruker Spotify og Wimp for musikken vår. Og heldigvis er dekningen på Lumia 800 upåklagelig, både når det gjelder 3G, prat og trådløse nettverk.

Nysgjerrig? Slik prøver du Windows Phone 7 på iPhone og Android!

Et større problem er batteriet. Etter en dag med normal bruk begynner Lumia 800 å trygle etter mer jus. Spesielt om vi velger å ha skjermen på sitt mest lyssterke, som er innstillingen skjermen virkelig fortjener. Den ser langt fra så imponerende ut med automatisk lysstyrke, og vi velger å heller lade oftere enn å se på en skjerm som bare realiserer halvparten av sitt potensiale. Nokia forteller DinSide at en programvareoppdatering skal forbedre batteritiden "om ikke lenge", så de er tydeligvis klar over problemet. For å stikke inn laderen må du forøvrig åpne et lokk på toppen. Lokket gjør telefonen enda lekrere, men særlig praktisk er det ikke.

IKKE IMPONERENDE: Kameraet på Nokia Lumia 800 er dessverre ikke så bra som vi hadde håpet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE IMPONERENDE: Kameraet på Nokia Lumia 800 er dessverre ikke så bra som vi hadde håpet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Heller ikke kameraet imponerer oss. Carl Zeiss-optikk og åtte megapiksler ser fint ut på papiret, men resultatene blir ikke alltid like vakkert. Kameraknappen er vanskelig å holde halvt nede for å sikre fokus før bildet tas, og fokuserer du ikke skikkelig før kameraet fanger motivet blir resultatet ofte uskarpt. Rart er det også at fokusmodus står på makro som standard. Dette kan selvsagt endres, men før eller siden blir den jommen stilt til makro igjen om du ikke får med deg "Lagre innstillinger"-valget.

Du kan se testbilder i full oppløsning her, her og her. Flere testbilder fra Nokia Lumia 800 får du under:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Apropos valg: Du får mange av dem, noe som kan være gøy for mer entusiastiske fotografer. En annen positiv ting er at linsen har en god brennvidde; med vidvinkel som dette får man plass til mye på skjermen på én gang uten å gå ti skritt tilbake. Dessuten er blitzen sterk. Litt for sterk, til tider, så vi foretrekker å ta bilder med naturlig lys så ofte som mulig. Linsen er lyssterk nok til dette om hånden din er stødig nok, og du ikke er redd for litt bildestøy. Alt i alt får du et kamera som absolutt fungerer til sitt bruk, men som ikke fortjener noe særlig skryt.

Videoene kan tas i 720p-oppløsning, altså ikke full HD. Resultatet blir også her helt greit, men ikke bra nok til å skille seg fra mengden.

Her ser du en video tatt utendørs i skumringen, som kan sees i 720p ved å velge det i avspilleren:

Og én ting har Nokia glemt: Frontkamera. Ikke noe vi bruker mye personlig, men dette kan endre seg etterhvert som teknologien utvikler seg, så det hadde vært fint å ha.

Tro, håp, kjærlighet

Synes du WP7 ser spennende ut, og Lumia 800 pen ut, er det liten tvil om hva du bør gjøre. Dette er i våre øyne den beste WP7-mobilen der ute akkurat nå, sammen med HTC Titan for de som vil ha en større skjerm.

Les også: Test av HTC Titan – WP7-telefonen med den største skjermen!

ANBEFALT PRODUKT: DinSide anbefaler Nokia Lumia 800.
ANBEFALT PRODUKT: DinSide anbefaler Nokia Lumia 800. Vis mer

Men samtidig som vi elsker WP7, kan vi ikke nekte for at systemet ikke er helt modent ennå. Selv om app- og spill-utvalget stadig øker er det mye som ennå savnes, og alle Bing-tjenestene er ikke klare for Norge riktig ennå.

Les også: Her er de beste appene for Windows Phone 7

Dette, sammen med Lumia 800 sine mangler, gjør at telefonen ikke fyller opp alle øynene på terningen. Men et Anbefalt Produkt-stempel gir vi den med glede.

For denne telefonen fyller hjertet vårt med håp. Et håp om at Nokia for alvor kan få fart på plattformen. Et håp om "2012: En Windows Phone-odyssé".

Nokia Lumia 800 havnet i norske butikkhyller 1. februar, sammen med lillesøsteren Nokia Lumia 710.

Tips, triks og tester - Alt om Windows Phone 7

Testresultat

Nokia Lumia 800

Fantastisk design, nydelig ytelse, gode Nokia-tjenester.

Svakt batteri, skuffende kamera, mangler enkelte funksjoner.

Se alle våre tester