LITEN: Nokia Lumia 710 er en liten sak, og gir et noe klumpete utrykk. Men den er god å holde i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITEN: Nokia Lumia 710 er en liten sak, og gir et noe klumpete utrykk. Men den er god å holde i. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nokia Lumia 710

Den billige lillesøsteren til Lumia 800 har kommet. Bør du ta henne med hjem?

Nokia Lumia 800 og Lumia 710 er deres første telefoner med operativsystemet Windows Phone 7 (WP7). Lumia 800 testet vi før jul, og ga terningkast fem og "Anbefalt produkt"-stempel.

LES OGSÅ:

Les også: Test av Nokia Lumia 800

Lumia 710 er lillesøsteren. Hun er ikke på langt nær så vakker, men er til gjengjeld mye billigere: Ifølge Prisguide.no holder det med 2.300 kroner for Lumia 710, mens Lumia 800 koster fra 3.500 kroner.

Spørsmålet er om prisen oppveier manglene. Det korte svaret er "njei".

Det lange svaret får du under.

Design

Nokia Lumia 710 er ikke en pen mobil. At det skal koste så mye mer å lage god design enn dårlig design forstår vi ikke, men at dette er en billigmobil ser vi øyeblikkelig. Kanskje det er meningen.

Mobilen kommer i to utgaver: Sort eller hvit. Vi fikk den hvite. Og den er veldig hvit. Den er veldig plastikk, også. For de som liker 90-talls-konseptet, kan man kjøpe andre bakdeksler for et mer "personlig" preg, som reklamebransjen liker å kalle det. Man skulle tro noen fulgte med, da det vises flere deksler på esken, men det gjør det altså ikke.

JØSS: Å se ordentlige knapper på mobiler begynner å bli en kuriositet. Nokia Lumia 710 sine ser noe rare ut uansett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JØSS: Å se ordentlige knapper på mobiler begynner å bli en kuriositet. Nokia Lumia 710 sine ser noe rare ut uansett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nederst har du de tre WP7-knappene. Men i motsetning fra de fleste moderne mobiler, er dette trykkeknapper. Altså knapper i klassisk forstand, ikke berøringsfølsomme områder. De er relativt harde å trykke ned, men slett ikke ubehagelige. Og det kan være en befrielse å slippe å skumpe borti knappene, slik det ofte blir med den alternative løsningen. Knappene danner en stripe nederst som bryter med den ellers flate fronten, og gir telefonen et litt snodig utrykk, men om dette er artig eller sjenerende kan du dømme selv fra bildene.

I tillegg til de vanlige knappene, altså WP7-knapper, låseknapp og volumkontroll, har du en kameraknapp. Den kommer vi tilbake til.

USB- og hodetelefon-inngang ligger på toppen. Vi liker best å ha USB-inngangen nederst, så vi kan bruke telefonen på dokkingstasjoner. Men å bruke Lumia 710 mens den lades, for eksempel i sengen, blir enklere med denne på topp.

Dokk som fungerer utmerket til Windows Phone 7: Test av Philips Fidelio AS851

Mobilen kan åpnes, i motsetning til Lumia 800. Inne i kroppen finner du et utskiftbart batteri og plass til et mikro-SIM-kort. Mange må altså skaffe seg nytt SIM-kort før de kan bruke telefonen, noe vi også kjenner igjen fra iPhone 4.

Alt i alt får du en liten, hvit plastklump som ikke er særlig pen, men virker solid. At Nokia går for god gammel plast gjør at den fremstår som langt mindre skjør enn for eksempel glassbelagte iPhone-er, og denne tåler nok å falle i gulvet noen ganger, uten at vi har våget å forsøke. Mobilen er også god å holde i takket være de avrundede hjørnene, og at den i tillegg er liten gjør den til en trivelig krabat å ta med på farten.

Her ser du hvordan Nokia Lumia 710 ser ut i alle tenkelige vinkler:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALT I ALT: En helt grei mobil, til en fin pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JØSS: Å se ordentlige knapper på mobiler begynner å bli en kuriositet. Nokia Lumia 710 sine ser noe rare ut uansett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FEIL: På toppen av skjermen på vår Nokia Lumia 710 kan man se en liten skygge. Det er vanskelig å se på bilder, men er tydelig nok til at det irriterer en smule. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVAKT: Lyden fra den interne høyttaleren kommer ut fra streken du ser på dette bildet. Den er ikke alltid så høy som vi skulle ønske, og forsvinner fort om du holder Nokia Lumia 710 feil. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE BRA NOK: Vi er vant til billige kameraer på billigmobiler, og Nokia Lumia 710 sitt er i så måte ikke overraskende dårlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITEN: Nokia Lumia 710 er en liten sak, og gir et noe klumpete utrykk. Men den er god å holde i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Skjerm

Alle WP7-telefoner må ha en oppløsning på 800 ganger 480 piksler. Dette kan skape problemer på store skjermer hos for eksempel HTC Titan, men på Lumia 710 sin 3,7 tommer store skjerm holder pikslene i massevis. Bilder blir skarpe og tekst lettleselig.

Les også: Test av HTC Titan

Du får mobilen med automatisk lysstyrke som standard, men skjermen ser mye bedre ut om du endrer dette til "middels". Hvitt blir hvitt og sort blir sort, blant annet takket være ClearBlack-teknologien. Forsåvidt også takket være at resten av telefonen er så hvit, og skaper en klar kontrast. Fargene ellers er fine, og innsynsvinkelen er mer enn god nok.

Les også: Hva betyr egentlig ClearBlack? Og hva med Super AMOLED Plus og Retina?

FEIL: På toppen av skjermen på vår Nokia Lumia 710 kan man se en liten skygge. Det er vanskelig å se på bilder, men er tydelig nok til at det irriterer en smule. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FEIL: På toppen av skjermen på vår Nokia Lumia 710 kan man se en liten skygge. Det er vanskelig å se på bilder, men er tydelig nok til at det irriterer en smule. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vil du være så hvit som mulig kan du sette WP7 sin bakgrunnsfarge til hvit også. Men da åpenbarer det seg en aldri så liten glipp i Lumia 710 sin skjerm: Øverst ser man en liten skygge, antakelig på grunn av en liten feiljustering av bakgrunnsbelysningen. Det er ikke noen stor plage, men av den type ting du fokuserer på når du først har sett det.

Skjermens plastytre er en magnet på stygge fingermerker og fettflekker fra ansiktet ditt, så regn med mange sveiper med genseren om du vil holde den ren.

Operativsystem og apper

WP7 er WP7, uansett hva slags mobil man har. Så WP7 på Lumia 710 er nesten identisk med det du finner på alle andre mobiler. Med ett viktig unntak: Lumia 710 og Lumia 800 kan ikke dele internett via wifi ennå, såkalt "tethering".

Grunnen: Derfor kan ikke Lumia-mobilene dele internett

Grensesnittet er enkelt og skiller seg kraftig fra konkurrentenes iPhone og Android. Hjemskjermen består av store "fliser"; snarveier som viser deg for eksempel hvor mange uleste eposter du har og om noe har skjedd på Facebook.

De innebygde appene, som nett- og e-postleseren, fungerer utmerket på 710, og lar deg jobbe raskt og glatt. Du får også multitasking, innebygde funksjoner for Facebook- og Twitter, og en app-butikk som får stadig flere høydepunkter.

Mer om WP7: Test av Windows Phone 7.5 Mango – med videogjennomgang!

Her kan du se hvordan WP7 ser ut på Nokia-modellene:

Nokia-appen App Highlights. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Bildegalleri, slik alle WP7-mobiler har. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Bing-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EKSTREMT BRA: En av WP7 sine styrker er epost-leseren, både for privat epsot som Gmail og jobb-epost som Exchange. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Låsskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
App-butikken Marketplace. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias musikkbutikk Nokia Musikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nettleseren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias kart Nokia Kart. Greit navn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokias navigasjonsapp Nokia Kjør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Microsoft Office. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Personer-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Alle Nokia-telefoner leveres med noen ekstra, finske apper:

 • Nokia Kart. En utmerket kart-tjeneste med navigasjon, som også viser deg til riktig offentlig transport om du velger gå-rute. WP7 sitt Bing-kart er mangelfult i Norge foreløpig, så denne appen er virkelig gull verdt. Heldigvis skal en versjon av Nokia Kart bli tilgjengelig for alle WP7-brukere i nærmeste fremtid.
 • Nokia Kjør. Lar deg bruke telefonen som GPS i bilen, med tredimensjonale bygninger og kart, samt norsk stemmeguiding. Ser ut til å fungere brillefint, lar deg laste ned kart for å unngå dyre 3G-regninger i utlandet og kan være et reell alternativ til ofte kostbare nagivasjonsapper.
 • Nokia Musikk. Lar deg høre på radio og kjøpe MP3-er. Dette blir neppe din favoritt over iTunes eller Spotify og andre radioapper, men den fungerer faktisk utmerket til å finne konserter i nærheten, i alle fall i Oslo.
 • App Highlights. En ganske meningsløs app som bare trekker innhold fra app-butikken Marketplace og viser deg hva som er populært om dagen. Nokia gir også sine anbefalinger, ofte norske, men det gjør også Microsoft Norge i Marketplace.
 • Kontaktoverføring. Lar deg overføre kontakter via Bluetooth fra din gamle telefon.

Les også: Her er de beste appene til Windows Phone 7

Vår testversjon av Lumia 800 ble ikke levert med apper fra tredjeparter, men det ble 710:

 • TV 2. En app som gir deg TV2.no i et skall, i tillegg til å gi deg RSS-strømmer fra TV 2-sidene. Relativt meningsløs for de fleste, og blir i realiteten kun en penere snarvei til en nettside. Appen er foreløpig kun tilgjengelig for Nokia-brukere.
 • Sports Tracker. En fin treningsapp, men kan lastes ned gratis fra Marketplace av alle.
 • VG Nett. Kun et skall for VGs nettsider, inkludert blant annet VG.no, Pent.no og E24.no. Ganske meningsløs i våre øyne, og tilgjengelig gratis for alle WP7-brukere.

Disse appene kan heldigvis enkelt avinstalleres om du ikke ønsker dem.

Ytelse

Dette kan overraske noen: Lumia 710 har nøyaktig den samme innmaten som Lumia 800 når det gjelder ren motorkraft. Du får en mobil som snurrer med 1,4 GHz, og dette er mer enn nok for å drive WP7. Alt går silkemykt, og selv store nettsider i fullversjon er ikke noe problem. Dette er en av WP7 sine store styrker; man trenger ikke mye for å få operativsystemet til å gli minst like glatt som iOS.

For å vise hvor stabil WP7-ytelsen er: Her kan du se hvordan billigmobilen ZTE Tania klarte seg mot dyre HTC Titan. Ytelsen på Lumia 710 er minst like fin som på Titan.

Alle apper og spill går også unna som bare det; alt fra apper som Facebook og Twitter til avanserte spill som Rocket Riot og Need for Speed: Hot Pursuit.

Les også: Her er de beste Windows Phone 7-spillene

Men en ting 710 ikke har, som 800 har, er nok minne. 800 leveres med 13 gigabyte ledig. Ikke stort, men 710 har enda mindre: Kun litt over 6 gigabyte. Dette holder en stund, men etter å ha installert apper, tatt bilder og lagret noe musikk går du fort tom.

IKKE BRA NOK: Vi er vant til billige kameraer på billigmobiler, og Nokia Lumia 710 sitt er i så måte ikke overraskende dårlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE BRA NOK: Vi er vant til billige kameraer på billigmobiler, og Nokia Lumia 710 sitt er i så måte ikke overraskende dårlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Synd, da resten av mobilens innmat er så kraftig. Og dette blir en stor svakhet, fordi den heller ikke støtter minnekort. Dette er altså en klar begrensning du bør være klar over.

Kamera

En annen forskjell mellom 710 og 800 er kameraet. 710 gir deg et kamera uten Carl Zeiss-merket, på fem megapiksler og med én LED-lampe.

Lyset har ingen enkel jobb med å trenge inn i mobilens linse. For her er det trangt. Bilder tatt innendørs blir derfor ofte uklare og støyete, og du skal være stø på hånden for å få resultater du kan bli fornøyd med. Kameraet er rett og slett skuffende.

Utendørs blir det heldigvis mye bedre. På grunn av mer lys blir bildene langt mindre støyete, og de blir som oftest skarpere også. Men også her er det fort gjort å ta uskarpe bilder. Vi måtte ofte ta flere for å få et godt resultat.

Bilder i full oppløsning kan du se her, her og her.
Her er flere testbilder fra Nokia Lumia 710:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med blitz. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Uten blitz. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Mye av årsaken til de uskarpe bildene er kameraknappen. Det er fint med en egen knapp, men den må trykkes relativt hardt ned, og resultatet kan bli en ørliten bevegelse som kan ødelegge bildene. Knappen er også vanskelig å trykke halvt ned for å få fokus før bildet tas. Vi begynte derfor å trykke på skjermen istedet, og takket være WP7 kan man da selv velge hvor man vil fokusere.

På videosiden klarer Lumia 710 opptak i 720p-oppløsning. Men også her gjør de samme problemene seg gjeldende: Innendørs blir resultatet skuffende, mens det utendørs blir mye bedre. Kameraet sliter litt med å finne fokus, bevegelsene blir noe hakkete og det tar tid før blenderen stiller seg inn etter varierende lysforhold. Men det er ellers helt greit, og mer enn nok i denne prisklassen. Lyden er også fin.

Testvideo i fullformat kan du se her og her.
Her er en testvideo filmet innendørs, i et godt opplyst rom:

Her er en testvideo filmet utendørs, på en overskyet morgen:

Alt dette er velkjente problemer på billigtelefoner. Vi hadde håpet Nokia klarte å kvitte seg med dem, men nei. De gjelder også Lumia 710.

Lyd, telefoni, batteri

Du får ikke like mye futt ut av hodetelefonene og den innebyggede høyttaleren i 710 som hos de dyrere konkurrentene. Volumet må skrus betraktelig mye høyere opp for å få ønsket effekt, og du får ikke noen equalizer slik du for eksempel får av HTC.

SVAKT: Lyden fra den interne høyttaleren kommer ut fra streken du ser på dette bildet. Den er ikke alltid så høy som vi skulle ønske, og forsvinner fort om du holder Nokia Lumia 710 feil. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVAKT: Lyden fra den interne høyttaleren kommer ut fra streken du ser på dette bildet. Den er ikke alltid så høy som vi skulle ønske, og forsvinner fort om du holder Nokia Lumia 710 feil. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men musikk fra for eksempel Spotify høres fin ut, og vi har ikke hatt problemer med 3G-dekningen. Også telefonsamtaler fungerer etter boka, selv om vi også her kunne ønsket oss enda mer volum.

Batteriet i 710 har mindre jus å gå på enn konkurrentenes, og det merkes. Du skal ikke dulle mye med din nye telefon før den begynner å mase om en stikkontakt. Heldigvis har WP7 en batterisparefunksjon du kan velge å aktivere automatisk når batteriet nærmer seg slutten, og dette hjelper noe. Likevel: Batteriet burde vært bedre på en så ny mobil.

Dagen denne testen ble skrevet hadde vi 40 prosent av batteriet igjen klokken 14.00. Da hadde vi hørt på Spotify en halvtimes tid samt lastet ned to lange spillelister, tatt omlag 40 bilder og én video, lastet ned og spilt et par spill i noen få minutter, pratet ti minutter i telefonen og gjort litt generell fikling i kanskje totalt tyve minutter.

Med disse kablene kan du lade mobilen med stil!

Konklusjon

Nokia Lumia 710 er Nokias første billigmobil som kjører WP7. Og de endte opp med en lite pen sak med dårlig syn og hukommelse, men med overraskelse mye muskler og et robust ytre.

ALT I ALT: En helt grei mobil, til en fin pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALT I ALT: En helt grei mobil, til en fin pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi tror likevel at kommer til å klare bedre snart. Men har du ikke tenkt til å bruke mye penger, bryr deg ikke så mye om kamera, tåler litt kjedelig design og har du ikke planer om å fylle telefonen med spill og bilder, får du en fin opplevelse med Lumia 710. Sammenliknet med billig-WP7-modellen ZTE Tania for eksempel, er 710 et mye bedre valg. Uten tvil.

Les også: Test – billige ZTE Tania vs. dyre HTC Titan

For de aller fleste vil vi likevel anbefale å legge til en tusenlapp for storesøsteren Lumia 800. For tyve halvlitere får du en fantastisk mobil som ser like bra ut som den oppfører seg. Og et slikt mellomlegget er absolutt verdt det.

Det fortjener både du og WP7.

Testresultat

Nokia Lumia 710

God ytelse, kjekke medfølgende apper, billig.

Dårlig design, skuffende kamera, lite minne.

Se alle våre tester