Nokia Lumia 520

Det som kunne vært et godt kjøp havner i skyggen av en storebror.

GUL: Vår Nokia Lumia 520-modell var gul, men den kommer også i andre farger.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GUL: Vår Nokia Lumia 520-modell var gul, men den kommer også i andre farger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var med stor spenning vi troppet opp på Nokias pressekonferanse under MWC-messen i Barcelona, tidlig en morgen i februar. Og med stor skuffelse vi måtte rapportere tilbake til Norge.

LES OGSÅ:

De viste nemlig frem to nye billigmodeller i Nokia Lumia-linjen: Nokia Lumia 720 og Nokia Lumia 520. Billigmodeller har selvfølgelig sin plass i markedet, men spesielt spennende kan de vanskelig påstås å være.

Les også: Dette er årets nyheter fra Nokia

Nokia Lumia 520 er den billigste Lumia-modellen hittil. I Norge ligger den på rundt 1.300 kroner. Det er utvilsomt billig for en smartmobil, men det er samtidig bare 500 kroner unna Nokia Lumia 620, som vi ga terningkast fem tidligere i år.

Spørsmålet er derfor om Lumia 520 også har livets rett, eller om den havner i skyggen av Lumia 620.

Slik ser Nokia Lumia-familien ut nå:

Design og skjerm

Alle i Lumia-familien har de samme, tidvis gode genene. Nokia Lumia 520 er derfor ganske lik storebroren - Lumia 620. Du får en sort og speilblank front, og en fargerik og ru bakside. Vi er glade i ru telefoner fordi de er enklere å holde, men Lumia 520 trekker til seg skitt som en svamp. Også fronten blir skitten, sannsynligvis fordi plasten foran skjermen er seigere enn vi er vant til.

De tre Windows Phone-knappene på fronten mangler bakgrunnsbelysning. Dumt i mørket, men greit i dagslys, da knappene heldigvis er hvite. De andre, fysiske knappene er både pene å se på og behagelige å bruke.

Her ser du hvordan Nokia Lumia 520 ser ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GREI NOK: Nokia Lumia 520 er en helt allright mobil, men den har en storebror som er et bedre valg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Skjermen på Lumia 520 kommer ikke til å heve noen øyenbryn. Oppløsningen på 800 ganger 480 piksler over fire tommer fungerer helt greit for vanlig mobilbruk, så lenge teksten er stor nok. Skjermen er ikke spesielt lyssterk, og størst problem blir det ute i solen. Da er ikke Lumia 520 alltid like enkel å bruke.

Når sol sjeldent er et problem, på vinteren, kan Lumia 520 brukes med hansker, slik de andre Lumia-modellene også kan. Skjermen er med andre ord svært følsom, og faktisk har vi flere ganger opplevd at telefonen har registrert trykkene våre uten at vi har ment det. Ikke noe som har ført til større problemer enn et par mislykkede runder i spillet Gravity Guy.

Test av HTC One – full HD-skjerm med høyttalere på hver side!

WINDOWS PHONE: Nokia Lumia 520 kjører det samme operativsystemet som alle de andre Lumia-modellene, med Nokias egne apper.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
WINDOWS PHONE: Nokia Lumia 520 kjører det samme operativsystemet som alle de andre Lumia-modellene, med Nokias egne apper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

God Windows Phone

Som vi sier i hver Nokia Lumia-test: Her får du det beste Windows Phone 8 har å by på.

Du får blant annet Nokias helt egne karttjenester: Here Drive, Here Maps og Here Transit. Sistnevnte hjelper deg å finne offentlig transport, og fungerer både her vi bor (Oslo) og der vi kommer fra (Porsgrunn). Du får også morsomme fotofunksjoner, og en fin tjeneste for å streame musikk gratis.

Problemet er appene du ikke finner på Windows Phone-plattformen. Selv savner vi mest Instagram og en offisiell og god Dropbox-app. Og jommen har ikke Youtube-appen forsvunnet også, etter at Google satt ned foten. Offisielle Google-apper er dessverre fortsatt fraværende på Windows Phone.

Men Microsofts operativsystem er på sitt beste en forfriskende, rask og strømlinjeformet opplevelse. Vi liker fortsatt Windows Phone, selv om fanklubben vår ikke har voldsomt mange medlemmer her til lands.

Windows Phone-telefoner daler i pris – er det få brukere som har skylden?

Her ser du hvordan Windows Phone ser ut på Nokia Lumia 520:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Ytelse

Nokia Lumia 520 yter som regel silkemykt, slik alle andre Windows Phone-modeller gjør.

Vi har ikke hatt noen problemer i nettleser, apper eller i spill. Både 2D-spill som Gravity Guy og 3D-spill som Need for Speed kjører uten at Lumia 520 får så mye som en svetteperle i pannen.

Ironisk nok har vi opplevd den dårligste ytelsen i Nokias egen app Here Maps, for her kan det gå hakkete for seg. Det er likevel et større estetisk enn praktisk problem.

3G-dekningen også har vært noe treg til tider, men heller ikke dette har ført til noen voldsom hodebry.

Test av Samsung Galaxy S4 – mobilen med den råeste ytelsen

Lagring, batteri, lyd

Nokia Lumia 520 har 8 GB lagringsplass på papiret, og rundt 4,5 GB i praksis. Det er lite, men holder de første ukene, og kan utvides med minnekort.

Batteriet måler 1.430 mAh, som er akkurat nok til en slik mobil. Skjermen krever ikke allverdens, og dette er ikke en mobil tiltenkt de som vil surfe i både tide og utide.

MANGLER NOE: På baksiden av Nokia Lumia 520 finner du ingen blits.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGLER NOE: På baksiden av Nokia Lumia 520 finner du ingen blits. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Lyden fra Lumia 520 er overraskende god, og ikke minst høy. Både lyden fra hodetelefonene og ut av telefonens egen høyttaler er brillefin. Samtalekvaliteten er det heller ingenting å si på.

Dårlig kamera

Og så til dagens nedtur: Kameraet.

Etter å ha spankulert rundt med Lumia 520 noen dager og knipset bilder av alt fra pingpong til paraplydrinker, trodde vi kameraet fungerte helt fint. På mobilen så bildene helt greie ut. Da vi åpnet dem på PC-skjermen kom derimot sannheten frem: Nei, bildene fra Lumia 520 ser ikke spesielt greie ut.

Det er som om Lumia 520 har en automatisk anonymiseringsfunksjon. Fjes blir nemlig ofte svært mørke, nesten så det kan være vanskelig å si nøyaktig hvem du har tatt bilder av. Du kan selv se dette i bildeserien nedenfor.

En del av skylda må eksponeringen ta, mens den manglende blitsen kan ta resten. For neida, Lumia 520 har ikke blits. Nå er ikke vi en stor fan av mobilblitser i utgangspunktet, men 520 kunne trengt en til å lyse opp de mørke fjesene. Sitter du på en mørk pub kan du for eksempel bare glemme å ta bilder av vennene dine uten ekstra lys.

Er det godt kamera du er ute etter? Test av Nokia Lumia 920

Når du ikke opplever Lumia 520 sin anonymiseringseffekt, kan bildene bli helt greie. Men det merkes godt at kameraet slipper inn lite lys, og ikke har noen blits å fylle mørket med. En annen rar ting, er at du ikke kan stille inn bildestørrelsen selv. Du kan bare bestemme om du ønsker 16:9- eller 4:3-format. Noe annet Lumia 520 mangler er et frontkamera. Igjen: Ikke det vi bruker mest, men det er fint å ha muligheten.

Her ser du hvordan bildene ble på Nokia Lumia 520:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Video i 720p-oppløsning takler Lumia 520 heldigvis bra, og bevegelser og eksponering går for det meste glatt og fint.

Her er et eksempel på en film tatt opp med Nokia Lumia 520:

Konklusjon

Billige Windows Phone-telefoner yter fint og fungerer greit. Nokia Lumia 520 er ikke noe unntak fra denne regelen.

Den er ganske likt spesifisert som Lumia 620, som vi ga terningkast fem og Anbefalt produkt-stempel tidligere i år. Men Lumia 520 har noen mangler, som blits og frontkamera, og den koster bare 500 kroner mindre enn 620.

GREI NOK: Nokia Lumia 520 er en helt allright mobil, men den har en storebror som er et bedre valg.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GREI NOK: Nokia Lumia 520 er en helt allright mobil, men den har en storebror som er et bedre valg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er du på jakt etter en billig Windows Phone-mobil, hadde vi helt klart heller kjøpt Nokia Lumia 620. Er du derimot på jakt etter en veldig billig Windows Phone-mobil, kan du fint kjøpe Lumia 520 om du er klar over hva du går glipp av. For du får mer for pengene enn for eksempel Huawei Ascend W1 gir deg, som koster det samme.

Les også: Test av Nokia Lumia 620 – den beste billig-Lumia-en

Men Nokia, alvorlig talt: Trenger dere virkelig seks Lumia-modeller? Bare sånn i tilfelle dere lurer på hva vi mener: Nei. Tvert i mot ødelegger de for hverandre, ettersom 520 havner i skyggen av 620.

Lumia-familen har blitt for stor. Og i motsetning til i vanlige familier kan man her faktisk fjerne uønskede medlemmer.

503 Service Unavailable