Nokia Lumia 1520

Windows Phone er ikke klar for "phablet"-markedet.

<b>FØRSTE FORSØK: </b>Gigantiske Windows Phone-modeller fra Nokia er noe nytt. Men Nokia Lumia 1520 viser at operativsystemet ikke er klar for denne klassen ennå.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FØRSTE FORSØK: Gigantiske Windows Phone-modeller fra Nokia er noe nytt. Men Nokia Lumia 1520 viser at operativsystemet ikke er klar for denne klassen ennå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har mobilprodusentene fulgt denne oppskriften: Gi ut en toppmodell, så en mindre versjon, så en større versjon. Putt gjerne "Mini" eller "Compact" inn i navnet til den minste, og få journalister til å kalle den en "iPhone-killer". Kall den største "Ultra" eller "Max", og få journalistene til å kalle den en "phablet".

LES OGSÅ:

Les for eksempel:

"Phablet-er" skal sees på som en mellomting mellom mobiltelefon og nettbrett, som for å frede dem fra sammenlikninger med hverken det ene eller andre. Selv om det er en mobiltelefon de skal brukes som, og mobiler vi kommer til å kalle dem i denne testen. Nå har Nokia sluppet sitt første bidrag i denne vektklassen: Nokia Lumia 1520, med seks tommer stor skjerm.

– "Phablets" er segmentet med raskest vekst! fortalte Nokia entusiastisk da DinSide hentet telefonen.

Men dette dreier seg trolig mer om at segmentet er nytt, enn at folk går mann av huse for å kjøpe dem. Bare se rundt deg; det er ikke svære sekstommere folk flest taster på dagen lang. Men kanskje folk går mann av huse , for å kjøpe Lumia 1520?

Nei. Det tror vi ikke. Av flere, gode grunner.

Gigantisk, men pen

Kjenner du Nokias tidligere Lumia-modeller, kjenner du raskt igjen Lumia 1520. Lekkert, som alltid.

I våre øyne kommer få andre i nærheten av å lage like gjennomførte telefoner som finnene.

Den matte, gule plasten på vårt testeksemplar buer seg elegant rundt hele telefonen i ett stykke, og sølvknappene adlyder uten problemer. Problemer får du dog når du skal sette inn det gamle SIM-kortet ditt: Lumia 1520 bruker nemlig de bitte små nano-SIM-kortene.

Slik ser Nokia Lumia 1520 ut:

PRØV IGJEN: Vi håper Nokia og Microsoft kan forsøke en gang til på å lage en stor Windows Phone-modell. For Nokia Lumia 1520 klarer vi ikke å like. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Lumia 1520 er altså en stor telefon, den er riktignok noe mindre enn ultragigantiske Sony Xperia Z Ultra, men like stor som HTC One Max og større enn Samsung Galaxy Note 3.

Men selv om store mobiler har sine fordeler, så passer de ikke for alle.

En ting er at du kan glemme å bruke den med én hånd, noe som gjør hverdagsoperasjoner, som å fiske frem mobilen for å skifte låt på bussen, tungvint.

Spørsmålet blir derfor om den store størrelsen har fordeler som veier opp.

FLOTT SKJERM: Med full HD og flotte farger er skjermen på Nokia Lumia 1520 super. Men den utnyttes ikke.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FLOTT SKJERM: Med full HD og flotte farger er skjermen på Nokia Lumia 1520 super. Men den utnyttes ikke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Grunnen til den voldsomme størrelsen er den store skjermen, på seks tommer. Og den er flott å se på, som forventet av Windows Phone-verdenens første 1080p-skjerm. Sortnivåer, farger og skarphet er helt i toppsjiktet, den kan brukes med hansker om du ønsker, du kan låse opp mobilen ved å dobbeltrykke på den og du får klokkeslett og varsler på skjermen selv når telefonen er låst, uten å tømme batteriet. Tipp topp, ferdig snakka.

Alt blir forstørret

Nokia Lumia 1520 kjører Windows Phone, som alle andre Lumia-er, med de fordeler og ulemper det medfører.

Det er likevel ingen hemmelighet at DinSide ikke er frelst. Operativsystemet er fundamentalt annerledes bygd opp enn både iOS og Android, som oftest til det verre i våre øyne:

Varsler forsøkes løst med vekslende hell gjennom firkanter som snurrer på den forvirrende hjemskjermen og appene bygges opp med enkle tekstbaserte grensesnitt som gjør blant annet Spotify til et mareritt. Apropos sistnevnte hjelper det heller ikke at mange utviklere og spesielt Google ser ut til å gi blanke i systemet, som fører til færre og ikke minst dårligere apper enn hos konkurrentene. Samtidig er systemet på sitt beste lett å bruke, lekkert og silkemykt. Det blir smak og behag.

Mer om våre tanker rundt Windows Phone:


Nokia er det eneste selskapet som virkelig satser på plattformen, så de gir deg tilgang på en rekke egne, eksklusive apper. Den beste Windows Phone-opplevelsen får du derfor fortsatt på en Lumia. Og som sagt: Det kan være en fin opplevelse, alt ettersom hva du er på utkikk etter.

STORT: Slik er tastaturet på Nokia Lumia 1520. Det dekker halve skjermen, og er et godt eksempel på hvordan Windows Phone bare blåser opp alt i stedet for å utnytte skjermplassen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STORT: Slik er tastaturet på Nokia Lumia 1520. Det dekker halve skjermen, og er et godt eksempel på hvordan Windows Phone bare blåser opp alt i stedet for å utnytte skjermplassen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men her er problemet: Opplevelsen på Lumia 1520 er nærmest identisk den du får på andre Lumia-modeller. Med unntak av flere fliser på hjemskjermen, har ingenting blitt gjort for å utnytte den gigantiske skjermen og den høyere oppløsningen 1520 gir deg. Alt blir bare større. Og ikke bare større: Det blir gigantisk.

Nettsider blir bare blåst opp i stedet for å vise deg mer av dem, knapper blir store som neglene dine og tastaturet fyller halve skjermen, akkurat som på langt mindre skjermer. Det blir til tider komisk stort.

– Har du fått den fra hjelpemiddelsentralen? ble vi spurt forleden, for Doro-følelsen er nærliggende.

Les også: Minitest av Doro Liberto 810 – telefonen for de eldre

De beste, store Android-mobilene pumper nemlig ikke bare opp skjermstørrelsen, men utnytter den i tillegg. Det gjør ikke Lumia 1520, og dermed synes vi heller ikke ulempene ved størrelsen til blir veid opp med fordeler.

Windows Phone er ikke klar for denne størrelsen, og Nokia har ikke gjort noe for å fikse dette på egenhånd. Dette blir ekstra tydelig når Facebook-appen åpenbart ikke skjønner hva den skal gjøre med 1520 sin skjerm, og viser deg en stor, sort stripe på hele oversiden.

Alt dette kan du se selv i vår forhåndstitt-video, hvor vi sammenlikner Lumia 1520 og 1020:

BRA: Kameraet på Nokia Lumia 1520 er bra, som på de andre Lumia-modellene. Men ikke like godt som på 1020 i våre øyne.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BRA: Kameraet på Nokia Lumia 1520 er bra, som på de andre Lumia-modellene. Men ikke like godt som på 1020 i våre øyne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Svakere kamera

Nokia har lenge vært kongen på kamerahaugen, og Lumia 1020 gikk av med en soleklar seier da vi testet mobilkameraer i fjor. Lumia 1520 har ikke den store kulen på baksiden som 1020 har, noe vi selvfølgelig liker, men det har også gått utover kameraet. Her får du altså ikke et fantastisk kamera, men må nøye deg med et bra kamera.

Les også: Hvilken mobil har det beste mobilkameraet?

Linsen fanger opp mye, så du slipper å ta fem skritt tilbake før du fyrer av. Den har optisk bildestabilisator, bildene bevarer mye skarphet i lavt lys uten å "male" bildene utover slik mange andre mobiler gjør og den fysiske kameraknappen gjør at du kan ta bilder raskt rett fra låst telefon. Kameraappen er kanskje ikke den morsomste i klassen, men gir deg proffe muligheter som manuell fokus og lukkerhastighet.

Den største forskjellen mellom 1020 og 1520 er imidlertid lysfølsomheten: Med automatisk blits slo den ut langt oftere enn vi forventet, for å kompensere for det den ikke trodde den klarte å fange uten ekstra lys. Vi slo den ofte av, og ble greit fornøyd med resultatene likevel.

Da vi snakket med Nokia la de ikke skjul på at 1020 fortsatt er kamerakongen deres, ikke 1520. Den får nøye seg med å ha et bra kamera – ikke det aller beste.

Her ser du en haug bilder tatt med Nokia Lumia 1520:

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Også videoer blir fine, under ser du et eksempel fra en forblåst, grå dag i Oslo, filmet i full 1080p-oppløsning:

Småproblemer med teknikken

Nokia Lumia 1520 leveres med rundt 26 GB ledig minne, som vil være mer enn godt nok for de fleste. Om ikke, kan du putte inn egne minnekort. Batteriet på 3.400 mAh er også gledelig mye i dagens mobilverden, og vi har klart nesten to dager uten å lade med moderat bruk, først og fremst takket være god standby-tid. Den kan også lades trådløst, noe 1020 ikke kan.

RARE PROBLEMER: Problemer med både dekning og lading, slik vi har hatt med Nokia Lumia 1520, er vi ikke vant til.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RARE PROBLEMER: Problemer med både dekning og lading, slik vi har hatt med Nokia Lumia 1520, er vi ikke vant til. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Dessverre har vi hatt problemer med dekningen. I vår egen stue sentralt i Oslo opplevde vi at 1520 falt helt ned til Edge, og merkelig nok fikk den først 4G da vi valgte 3G som foretrukne nettverk. Vi nevner dette da det ikke er normalt, men stort sett har det gått fint, med både tale og data.

En annen snodig ting: Vi har opplevd problemer med å få den til å lade. Flere ganger har vi opplevd å sette inn pluggen uten resultat, og først etter å ha plugget den inn og ut av et utall ladere, Nokias egen inkludert, har den startet ladingen.

Man kunne tenke seg at det å se på film ville være en utmerket ting å bruke Lumia 1520 til. Det skal ikke stå på skjermen – den er som sagt både stor og flott. Men den interne høyttaleren er akkurat like middelmådig som hos andre mobiler, og dekselet man kan bruke som stativ er mildt sagt ... ikke spesielt pent eller brukbart. Sjekk videoen lenger opp i artikkelen.

Men ytelsen er det lite å si på. Lumia 1520 er den første Windows Phone-modellen med firekjernet prosessor, og alt fra spill til menyer flyter glatt og raskt. Men ytelse har aldri vært noe problem på Windows Phone, så vi skal ikke påstå å merke noen voldsom forskjell mellom denne og tidligere Lumia-toppmodeller.

Les også: Nokia går for Android med Nokia X – vi har prøvekjørt den!

NESTEN NETTBRETT: Å dra opp Nokia Lumia 1520 for å ta et bilde føles nesten som å dra opp en iPad Mini.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NESTEN NETTBRETT: Å dra opp Nokia Lumia 1520 for å ta et bilde føles nesten som å dra opp en iPad Mini. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Halvhjertet forsøk

– Etter å ha brukt denne, kommer du aldri til å ville gå tilbake til vanlige størrelser! sa Nokia da vi hentet Lumia 1520.

Vi har hørt det før. Men det er få gigatelefoner som klarer å overbevise oss om at det lønner seg å ha en mobil man ikke kan bruke som en mobil, spesielt om den oppfører seg helt likt alle andre mobiler. Slik Lumia 1520 gjør.

PRØV IGJEN: Vi håper Nokia og Microsoft kan forsøke en gang til på å lage en stor Windows Phone-modell. For Nokia Lumia 1520 klarer vi ikke å like.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PRØV IGJEN: Vi håper Nokia og Microsoft kan forsøke en gang til på å lage en stor Windows Phone-modell. For Nokia Lumia 1520 klarer vi ikke å like. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Samsung Galaxy Note-modellene har noe ekstra, både i maskin- og programvare, og klarer i tillegg å være både mindre og lettere enn konkurrentene. Derfor har vi også anbefalt Galaxy Note 3 med terningkast fem. Sony Xperia Z Ultra utnyttet skjermen til å vise noe mer innhold, om ikke annet. Det gjør ikke HTC One Max i like stor grad, men de supre høyttalerne gjør mobilen til en fin liten TV. Disse to ga vi derfor terningkast fire.

Så når Nokia Lumia 1520 ikke gjør noe for å rettferdiggjøre størrelsen sin, klarer vi ikke å presse flere enn tre øyner ut av terningen. Spesielt ikke når Lumia 1520 koster tusen kroner mer enn Lumia 1020, som trolig fortsatt er den beste Windows Phone-modellen på markedet.

Lumia 1520 er et pent stykke maskinvare, som alltid fra Nokia. Det er først og fremst programvaren som ikke utnytter skjermplassen som ødelegger, og gjør at størrelsen bare blir en ulempe. Så skal gigantiske Windows Phone-modeller ha en sjanse mot Android-konkurrentene, må bransjen ta seg kraftig sammen.

På jakt etter ny mobil? Her finner du alle DinSides mobiltester!

Testresultat

Nokia Lumia 1520

Terningkast 3

Flott skjerm, rask, godt kamera.

Uhåndterlig størrelse uten å gi deg noe ekstra, Windows Phone utnytter hverken skjermstørrelsen eller oppløsningen, snodige problemer med dekning og lading, nano-SIM kan by på problemer.