Nokia Lumia 1020

Endelig kom mobilen med det skikkelige PureView-kameraet.

PEN: Nokia Lumia 1020 ser bra ut og tar bra bilder. Da blir det bra saker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: Nokia Lumia 1020 ser bra ut og tar bra bilder. Da blir det bra saker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden Nokia 808 PureView kom for over et år siden, har ryktene surret om en Windows Phone-modell med samme type "PureView-kamera". Nokia har brukt betegnelsen på mange mobiler siden, men ingen av dem var så gigantiske som 808 sitt 41 megapiksel store kamera.

LES OGSÅ:

Les testen av den rare kamerakjempen Nokia 808 PureView

Men nå, mine damer og herrer, er den nye, "ekte PureView"-mobilen her: Nokia Lumia 1020.

Og den skuffer ikke.

Litt tung, litt tykk

Lumia 1020 har tatt tilbake designet fra Lumia 920: Ett stykke polykarbonat-plast, som nå er matt, noe vi liker svært godt. Den gule versjonen vi testet får et unikt utrykk, og er i våre øyne utrolig lekker. Den sorte fronten buer seg mykt og elegant inn i plasten, og de sorte knappene og den sorte kamerasirkelen bak gjør Lumia 1020 til en av de lekreste og mest gjennomførte telefonene på markedet.

Den er også tynnere og lettere enn vi hadde fryktet: En centimeter tykk og 158 gram tung. Dette er tykkere enn forgjengeren Lumia 925, og den er enda tykkere der kameraet buler ut. Bulen er ikke større enn at vi uten problemer får mobilen i lomma, samtidig som den merkes godt under bruk. Voldsomt tung er Lumia 1020 ikke: Bare 19 gram mer enn 925, og henholdsvis 27 og 12 gram mindre enn Lumia 920 og Sony Xperia Z. Men alt dette sammen gjør 1020 til en merkbart større mobil enn 925, og er trolig litt i overkant for enkelte.

Les også: Test av Nokia Lumia 925 – Anbefalt produkt!

Ellers er alt som det skal: Knappene gir en fin tilbakemelding, sitter akkurat der de skal og inkluderer kamerautløser. Det eneste "artige", med fare for å overdrive, er at hodetelefon-utgangen sitter på midten av telefonens topp. Det bidrar faktisk til mindre trøbbel når telefonen legges i lomma med hodetelefonene plugget inn.

Slik ser Nokia Lumia 1020 ut:

BRA PAKKE: Nokia Lumia 1020 gir deg det beste Windows Phone har å by på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Skjermen er tradisjonen tro et 4,5 tommer stort AMOLED-panel med 1280 ganger 768 piksler. Det fungerer kjempefint i Windows Phone, og det pene grensesnittet stråler. Skjermen kan også brukes med hansker. En fordel på vinteren, men også problematisk når for eksempel ledningen fra handsfree-en din skubber borti skjermen og truer med å avslutte samtalen. Liker du det ikke, kan funksjonen slås av.

Windows Phone

Nokia Lumia 1020 kjører Windows Phone 8. Nå har vi sagt så mye om operativsystem at vi kommer til å gjøre dette kort.

Les for eksempel: – Takk for nå, Windows Phone!

DEJA VU: Windows Phone har ikke utviklet seg stort de siste årene. Heller ikke på Nokia Lumia 1020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DEJA VU: Windows Phone har ikke utviklet seg stort de siste årene. Heller ikke på Nokia Lumia 1020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Her er det viktigste du trenger å vite:

 • Windows Phone er nærmest prikk lik på alle telefoner fra alle produsenter. Men Nokia-telefonene byr på den beste opplevelsen. Noen av Nokia-appene er nå tilgjengelige også på andre telefoner, som flotte Here Maps, Here Drive and Here Transit. Men du får også eksklusive titler, som Nokia Musikk og Nokia Procam.
 • Den beste Windows Phone-opplevelsen betyr ikke nødvendigvis en fantastisk opplevelse. Meningene er mange, og skal få lov til å være det, men faktum er at operativsystemet har store hull i appbutikken. Tredjepartsløsninger finnes for det meste, som uoffisielle Instagram- og Dropbox-apper, men de er sjeldent like gode som originalene.
 • Windows Phone ser flott ut, og grunnfunksjonene fungerer bra, som e-post, nettleser og SMS. Det glir nydelig på samtlige Windows Phone-modeller vi har testet, og er brukervennlig og enkelt, på godt og vondt.
Les mer: Slik gikk det da Gaute gikk fra iPhone til Windows Phone

Dermed stiller Lumia 1020 seg likt alle andre Lumia-modeller: Flott maskinvare, med programvare som dessverre ikke er på linje med Android-mobiler eller iPhone.

Og fortsatt skjer det ingenting nytt med operativsystemet.

SELVESTE: Det er denne rundingen Nokia Lumia 1020 handler om. Kameraet er kanskje markedets beste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SELVESTE: Det er denne rundingen Nokia Lumia 1020 handler om. Kameraet er kanskje markedets beste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fantastisk kamera

Det store spørsmålet er hvorvidt Nokia Lumia 1020 har verdens beste mobilkamera. Kjør trommevirvel, for her kommer svaret:

Ja, det tror vi faktisk!

GIGABILDER: Hva stod det på den bussen langt der borte, fotografert midt på natten uten blits? Ikke noe problem å se om du henter ut de gigantiske bildene fra Nokia Lumia 1020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GIGABILDER: Hva stod det på den bussen langt der borte, fotografert midt på natten uten blits? Ikke noe problem å se om du henter ut de gigantiske bildene fra Nokia Lumia 1020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kjør saktegående jazztrommer, her kommer begrunnelsen:

 • Bildebrikken er på størrelse med tradisjonelle kameraer, og rommer svimlende 41 megapiksler. Du kan ta bilder på opptil 38 megapiksler, men å bruke disse bildene på tradisjonell måte er ikke tanken bak teknologien. Selv om det er artig i seg selv å ta gigabilder og zoome inn på folk og fe på PC-en.
 • Tanken er heller å blant annet zoome før bildet havner på harddisken eller i bilderammen din. Dette kan enten gjøres før du tar bildet, eller etter bildet er tatt om du bruker ProCam, da billedbrikken har så mange megapiksler at du fint kan digitalzoome eller beskjære uten at det blir kornete. Du vil se mer støy jo mer du zoomer, men ikke det samme tapet av kvalitet som med tradisjonell digitalzoom.
 • Viktigere er hvor lysfølsom Lumia 1020 er. Da vi dro fram mobilen på pub forleden og knipset et bilde ut i det mørke lokalet ble reaksjonen rundt bordet "Wow!". For du kan få overraskende lyse bilder i selv det mørkeste mørket. Men når bildene åpnes på PC-en kan wow-faktoren bli noe dempet, da de ikke alltid er like skarpe, tross den optiske stabiliseringen. Det lønner seg derfor å ta et par i slengen for å være på den sikre siden, og ikke tro du sitter med magi i hendene.
 • Under ser du en drøss bilder vi har tatt med Nokia Lumia 1020. Du kan se bilder tatt i høyeste 16:9-oppløsning, 34 MP, her, her og her.

  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

 • Mobilens blits er en vanvittig lyssterk xenon-lampe, som virkelig gir en skikkelig fotoapparat-følelse med overraskende gode resultater. I tillegg har Lumia 1020 en LED-lampe som brukes til fokusering og lys under filming.
 • GULT/HVITT: For den gule Nokia Lumia 1020 vi testet var gult hvitt. Øverst har telefonen selv fått styre hvitbalansen, helt feil, og nederst har vi styrt den selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GULT/HVITT: For den gule Nokia Lumia 1020 vi testet var gult hvitt. Øverst har telefonen selv fått styre hvitbalansen, helt feil, og nederst har vi styrt den selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • Men Lumia 1020 sliter med hvitbalansen, noe vi er langt fra alene om å oppleve. Både med og uten blits har vi opplevd at bilder som kunne vært kjempefine har fått det gule skjæret mange kjenner.
 • Mobilens vidvinkel er noe vi elsker ved Lumia 1020. Du får mer inn i søkeren enn andre mobiler klarer, og både videoer og bilder nyter godt av den gode optikken. At alt er så stort gir deg også flotte, duse bakgrunner når du går nærme objektene dine.
 • Videoer blir flotte. Optisk stabilisering gjør sitt til at det ikke blir for skjelvende, og videoene flyter glatt, skarpt og fargerikt over både mobil, PC- og TV-skjerm. Og du kan zoome mens du filmer om du bruker ProCam-appen, eller før du filmer om du bruker den tradisjonelle fotoappen.
 • GOD BLITS: Det øverste bildet er tatt uten blits, det nederst med. Blitsen er kraftig nok til å lyse opp hele rommet, men man får ofte uønskede gultoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GOD BLITS: Det øverste bildet er tatt uten blits, det nederst med. Blitsen er kraftig nok til å lyse opp hele rommet, men man får ofte uønskede gultoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • Nokia leverer med to apper for å ta bilder: Den vanlige Windows Phone-løsningen og appen ProCam. Sistnevnte gir deg kontroll over hvitbalanse, fokus, ISO, lukkertid og generell eksponering gjennom et enkelt og fint grensesnitt. Bildene du tar her blir også lagret i to utgaver: Ett i vanlig størrelse, som blir lagret i kamerarullen og i Skydrive, og ett i gigaformat, så du kan beskjære ("zoome") i ettertid eller laste det over på PC-en.
 • Selv gikk vi over til den vanlige kameraappen etterhvert, da ProCam ikke er like rask og enkel i det daglige bruk. ProCam kan heller ikke åpnes fra låst skjerm uten å taste inn koden først. Det eneste vi egentlig savnet i standardappen er muligheten til å zoome inn og ut mens vi filmet, slik ProCam kan.
 • Andre funksjoner, som panorama, må du inn i egne apper for å finne. Slik er Windows Phone bygd opp, og vi liker det ikke. Dette burde vært i én og samme app. Nå leveres Lumia 1020 med totalt fire kamerapper, og flere kan lastes ned.

Her er en samling videosnutter vi tok med Nokia Lumia 1020, i 1080p (kvaliteten i spilleren blir ofte bedre utover i videoen):

Nokia tilbyr også et kameragrep for de virkelig entusiastiske. Her får du også 1.020 mAh ekstra batteri, som du kan trenge om du vil bytte ut kameraet ditt, da Lumia 1020 sitt batteri bare er på det jevne. Men det gjør selvfølgelig sitt til at mobilen blir betraktelig større.

Vi har ikke vurdert denne, men slik ser den ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Rask, stabil, høy

Ytelsen på Lumia 1020 er silkeglatt, som på alle andre Windows Phone-modeller. Alt går som det skal og vel så det, og den har ikke slått seg vrang på noe tidspunkt (selv ikke når den har deiset i bakken).

BRA PAKKE: Nokia Lumia 1020 gir deg det beste Windows Phone har å by på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA PAKKE: Nokia Lumia 1020 gir deg det beste Windows Phone har å by på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Batteriet er lite, med bare 2.000 mAh, men det holder ut dagen ved normal bruk takket være Windows Phone og muligens AMOLED-skjermen uten altfor mange piksler. Vi har da slått av 4G og satt e-posten til å bare oppdatere seg hver time (ingen push-varsling for Gmail lenger).

Lyden fra hodetelefonene våre blir fin og høy, og det samme gjelder i samtaler.

Det er ikke så veldig mye mer å si enn at Lumia 1020 er nok en kvalitetstelefon fra Nokia. Det har aldri stått på finnenes maskinvare.

Best og dyrest

Da vi testet Nokia Lumia 925 kalte vi det verdens beste Windows Phone-modell. Tar Lumia 1020 over tronen? Både ja og nei.

DinSide anbefaler Nokia Lumia 1020.
DinSide anbefaler Nokia Lumia 1020. Vis mer

Kameraet i 1020 er klart bedre enn 925, men i det daglige merker vi ikke alltid den voldsomme forskjellen. For også 925 har et godt kamera, og det er begrenset hvor ofte man tar bilder av mørke bygater og nærbilder med duse bakgrunner bare fordi vi kan. Lumia 1020 er tross alt en mobil, med et mobilkamera, og vi vil fortsatt ikke skrote fotoapparatet vårt.

925 er dessuten merkbart tynnere og lettere enn 1020. Nettopp det var med på å gjøre oss så begeistret for den. Også prisen er langt lavere: Rundt 3.500 kroner for Lumia 925, og minst 5.000 for Lumia 1020.

Vil du ha en Windows Phone (noe du må tenke nøye gjennom), bør du derfor vurdere Lumia 925 om du ikke er over snittet fotointeressert og ikke vil tømme lommeboka. Men er du over snittet fotointeressert, velger du uten tvil Lumia 1020. I begge tilfeller har du verdens beste Windows Phone-modell, og med 1020: Mye mulig verdens beste mobilkamera.

Men dessverre føler vi at vi tester den samme mobilen om og om igjen, bare med ulike kameraer og størrelser. Lumia 1020 er en større versjon av 925, som var en mindre versjon av 920, som var en nyere versjon av 900, som var en større versjon av 800. Og alle har ett problem: Windows Phone, som gir en nærmest prikk lik opplevelse på alle Windows Phone-modeller uansett hvem som lager dem, på både godt, men mest vondt.

En Android-telefon fra Nokia med skikkelig PureView-kamera? Glem det!

På jakt etter mobil? Sjekk ut alle våre mobiltester her!

Testresultat

Nokia Lumia 1020

Terningkast 5

Supert kamera, bra design, rask og stabil.

I største laget for noen, Windows Phone ligger fortsatt etter, kameraet sliter med hvitbalanse, knotete å komme til de ulike fotofunksjonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!