Nokia introduserer Lumia 1020

Oppfølgeren til kameramobilen 808 PureView har én stor fordel, den kjører ikke Symbian.

Nokia Lumia 1020 ble avduket på en pressekonferanse i New York torsdag kveld norsk tid. Er det endelig slutt på kompaktkameraet som vi kjenner det?  Foto: Invision for Nokia
Nokia Lumia 1020 ble avduket på en pressekonferanse i New York torsdag kveld norsk tid. Er det endelig slutt på kompaktkameraet som vi kjenner det? Foto: Invision for Nokia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokia har offisielt lansert sitt nye flaggskip i Lumia-serien med et mobilkamera ingen andre kan matche. I hvert fall ikke på antall megapiksler.

Nye Nokia Lumia 1020 er utstyrt med et kamera på hele 41 megapiksler, selv om det ikke er en verdensførste for den finske mobilprodusenten.

Noen husker kanskje PureView 808, som Nokia lanserte i fjor til unisont hakeslipp blant teknopressen. Denne hadde også et 41-megapiksel kamera, fantastisk sådan, men telefonen fikk ikke ellers veldig gode skussmål grunnet et ubrukelig Symbian-operativsystem.

«Vi gleder oss til denne kamerateknologien kommer på Windows Phone 8-telefoner», skrev vi i vår testomtale av 808 PureView for snaut et år siden.

To bilder samtidig

Lumia 1020 er tilsynelatende slik forgjengeren burde vært. 41-megapikselkameraet baserer seg på den samme piksel-"oversamplingen" fra den originale 808 PureView-telefonen, som betyr at det kan sette sammen opptil syv piksler til én piksel, og resultatet skal bli støyfrie og klarere bilder, selv med lite lys. Bildene blir da på 5 megapiksler.

Det har i tillegg optisk bildestabilisator, Zeiss-optikk med seks linser og Xenon-blits som på et vanlig kamera (riktignok kun LED-blits ved video). Alt tilsier en svært god bildekvalitet, selv bedre enn med forrige modell.

Se hvor bra 808 PureView-kameraet faktisk var

Det er også mulig å ta bilder med 34 eller 38 megapikslers oppløsning i enten 16:9 eller 4:3 format. En spennende nyhet i Lumia 1020 er at at du samtidig kan et 5-megapiksel bilde. Så kan man få en lavoppløselig utgave for kjapp deling på sosiale medier, og et annet høyoppløselig for utskrifter og lignende. I pose og sekk er som regel ikke en dårlig ting.

Lumia 1020 er relativt kompakt til å ha et 41MP-kamera. Det er 10,4 mm tykt og veier 158 gram, noe som er litt tynnere og lettere enn Lumia 920, som har et 8,7MP-kamera.
Lumia 1020 er relativt kompakt til å ha et 41MP-kamera. Det er 10,4 mm tykt og veier 158 gram, noe som er litt tynnere og lettere enn Lumia 920, som har et 8,7MP-kamera. Vis mer


Manuell fokus

Lumia 1020 kjører Windows Phone 8. Med den nye Pro Camera-appen til Nokia får du full kontroll over alle aspekter ved kameraet til mobilen. Foto: Nokia
Lumia 1020 kjører Windows Phone 8. Med den nye Pro Camera-appen til Nokia får du full kontroll over alle aspekter ved kameraet til mobilen. Foto: Nokia Vis mer


For å få ut det fulle potensialet til kameraet har Nokia utviklet en ny kameraapp for Lumia 1020 kalt Pro Camera. Med denne vil du manuelt kunne stille inn blant annet ISO, hvitbalanse, fokus, lukkehastighet og blits.

Hva gjelder video kan Lumia 1020 filme i 1080p med opptil 4x zoom uten tap av kvalitet. Du kan også få 6x zoom på videoer, men da i 720p-kvalitet. Nokia skryter også av å ha gjort forbedringer til lydkvaliteten, og det skal være mulig å ta opp høy lyd uten særlig forvrengning.

Som HTC 8X har kameraet foran på Lumia 1020 vidvinkel, slik at du får plass til enda flere venner i gruppebilder på Facebook.

Les også: Nokia beklager PureView-fadese

Eget kameradeksel

Lumia 1020 har også en 4,5-tommers AMOLED-skjerm på 1280x768 piksler, 2GB RAM og 32 GB internminne – det er ikke støtte for minnekort. Batteriet er på 2.000mAh. Rent bortsett fra kamerabiten ser telefonen ut til å være lik Lumia 925, som ble introdusert i midten av mai.

Som ekstrautstyr tilbyr Nokia et kameragrep som fungerer som et deksel med ekstra batteri på 1000mAh, utløserknapp og stativfeste. Så mens Samsung satser på å lage en kameramobil med alt innebygd i Galaxy S4 Zoom, fungerer Lumia 1020 som en slags både/og-løsning, som i våre øyne er mer praktisk og brukervennlig i det lange løp.

Lumia 1020 har et kamera som er langt mer synlig enn vi kjenner fra andre mobiler.
Den nye Pro Camera-appen skal være enkel og smidig å bruke med en slags "radiale" kontroller.
Lumia 1020 kommer i tre forskjellige farger: hvit, gul og svart. Trådløs lading er for øvrig ikke innebygd, men Nokia tilbyr et separat deksel for det som med andre Lumia-telefoner.
Nokia-sjef Stephen Elop og AT&T-sjef Ralph de la Vega presenterte Lumia 1020 på en pressekonferanse i New York torsdag kveld norsk tid. Foto: Invision for Nokia
Den nye Nokia-telefonen har et mobilkamera med svimlende oppløsning, men ser fremdeles ut som en ganske vanlig telefon. Foto: Invision for Nokia
Hvor bra Lumia 1020 er, gjenstår å se til vi har prøvd telefonen. Vi håper vi ikke må vente så altfor lenge på det. Foto: Invision for NokiaSiste forsøk?

Det gjenstår å se om Lumia 1020 vil gi Nokia den salgsuksessen de ikke klarte å oppnå med PureView 808. De satser åpenbart på at kamerakvaliteten vil hjelpe dem å spise markedsandelene til iPhone og Android-telefoner, men frem til nå synes ikke det å ha vært spesielt viktig for brukere flest.

Med tanke på hvor viktig mobilen har blitt som kamera, er det imidlertid kanskje rett tidspunkt for finnene. Lumia 1020 synes å være godt balansert som både kamera og mobil, i hvert fall fysisk, i langt større grad enn konkurrerende enheter.

Ifølge IDC har Windows Phone en markedsandel på 3,2 prosent, så tallene taler ikke til Lumia 1020s fordel. Apper, eller mangelen på apper, er fremdeles et problem på Microsofts mobilplattform, selv om både Path, Vine og Hipstamatic nå er på vei. Det spørs imidlertid hvor mange flere muligheter de to samarbeidspartnerne vil få.

Lumia 1020 kommer i salg i USA allerede 26. juli, og vil bli tilgjengelig i svart, hvit eller gul. Telefonen vil også lanseres i Norge i fjerde kvartal. Nokia vil enda ikke oppgi noen norsk pris til DinSide. Over atlanteren vil den koste 700 dollar uten binding, omlag 4.200 kroner.

Les også: Windows Phone raser i pris