Nokia har ingen Android-planer

Håper heller flere vil fatte interesse for Windows Phone.

FORNØYD: Lumias markedssjef Vesa Jutila i Nokia hevder de ikke er i tvil om at Windows Phone er tingen å satse på.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORNØYD: Lumias markedssjef Vesa Jutila i Nokia hevder de ikke er i tvil om at Windows Phone er tingen å satse på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokias pressekonferanse på MWC i Barcelona ble en diger skuffelse for mange. De lanserte fire nye mobiler, to Lumia-modeller med Windows Phone og to Symbian-modeller, og alle skal være rimelige alternativer. Nokias eneste toppmodell, Lumia 920, fikk ingen arvtaker. Nokia kom heller ikke med noe nettbrett, slik mange håpet på.

Les også: Her er årets nyheter fra Nokia

Men skuffelse er det naturlig nok ikke å spore hos Nokias Lumia-markedssjef, Vesa Jutila, når vi møter han på et bakrom i Nokias digre messeområde.

- Vi er veldig begeistret for det vi presenterte, sier Jutila til DinSide når vi konfronterer han med skuffelsen.

- Det handler om å få produktene våre ut til enda flere.

Går mot Android-strømmen

Det kan Nokia trenge. Tidligere i år meldte Nokia om 4,4 millioner solgte Lumia-modeller sist kvartal, noe som havner i skyggen av giganttall fra modeller som Samsung Galaxy S III og iPhone, som opplever forhåndssalg høyere enn dette.

NYTT: Nokia Lumia 720 var en av de to nye Lumia-modellene Nokia lanserte på MWC i år.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYTT: Nokia Lumia 720 var en av de to nye Lumia-modellene Nokia lanserte på MWC i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Det som skiller Lumia-modellene fra telefonene som virkelig selger som hakka møkk, er først og fremst én ting: Windows Phone. Nokia lager utelukkende smarttelefoner med dette operativsystemet, med noen hederlige unntak, som Nokia 808 PureView.

Samtidig er det åpenbart på MWC i år at Nokia er temmelig alene om å elske Windows Phone akkurat nå. Alt annet her nede handler om Android. Da vi møtte LGs nordiske pressesjef, Susanne Persson, sa hun dette om hvorfor ikke de viser frem noen nye Windows Phone-modeller i år:

- Vi ser ikke etterspørselen.

Les også: Derfor får vi ikke LGs toppmodeller i Norge

Hjelper konkurrentene

Hos Nokia er historien motsatt, hvor det satses utelukkende på Microsofts operativsystem. Jutila er klar på at Nokia skal være selskapet med den bredeste porteføljen av Windows Phone-telefoner, noe de uten tvil er, men at de nå ønsker seg flere konkurrenter.

- Selskaper som HTC, Samsung og Huawei er allerede på plass, men vi håper at også flere vil satse på Windows Phone. Det hadde vært flott for oss, da det gir et større momentum for plattformen, sier Jutila i Nokia til DinSide.

- Men det Microsoft gjør med Windows 8 vil også skape et større momentum for Windows Phone, så jeg er ikke bekymret.

For å få flere Windows Phone-produkter fra andre produsenter, vil Nokia nå løfte plattformen ved å gi ut sine Here-kart-apper til andre telefoner enn bare Lumia-serien. Det vil si at du snart sannsynligvis kan laste ned Nokias gode kartløsninger på for eksempel en HTC-telefon. På denne måten håper Nokia å gjøre sine tjenester bedre med mer innhentet data, og gi Windows Phone sårt tiltrengte brukere, også hos konkurrentene.

SKUFFENDE: Mange ble skuffet da Nokias toppsjef Stephen Elop viste frem årets nyheter under MWC i Barcelona. Alle modellene var i budsjettsegmentet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKUFFENDE: Mange ble skuffet da Nokias toppsjef Stephen Elop viste frem årets nyheter under MWC i Barcelona. Alle modellene var i budsjettsegmentet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


- Vi prøver å hjelpe med våre løsninger slik at flere vil velge å satse på Windows Phone, forklarer Jutila.

Les også: Test av Nokia Lumia 920 - unike funksjoner, men én stor ulempe

Android-Nokia?

Se for deg dette: En Nokia-telefon med Nokias fargerike og robuste design, et PureView-kamera på høyde med Nokia 808 sitt, en "Lumia-skjerm" du kan bruke med vanter, trådløs Nokia-lading og sist, men absolutt ikke minst: Android.

Hadde Nokia lansert et slikt produkt er det vanskelig å se for seg noen fadese. De har et navn det knyttes stor tillit til, de har teknologi det er vanskelig å ikke la seg imponere av, og de har et marked hvor Android dominerer med opp mot 50 prosent markedsandel - og hvor Windows Phone fortsatt bare har noen få prosent.

- Så, vil Nokia noen gang lansere en Android-telefon?

- Der har vi vært ganske klare, smiler Jutila.

Om Nokia hadde en laget en "killer" Android-telefon, ville du vært interessert?

Stem under: (Avsluttet)
I aller høyeste grad! (50%) 524
Nei(27%) 278
Kanskje(23%) 245
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi er fullt fokusert på Windows Phone, og vi er veldig glade for at vi har tatt dette valget.

Med andre ord: Nei. Nokia har ingen planer om noen Android-telefon, i alle fall ingen de vil snakke om. De har giftet seg med Microsoft, og ingenting tyder på at de vil være utro med det første. Nøyaktig hvorfor det er slik fikk vi dessverre ikke tid til å grave mer i under vårt korte intervju.

Billig-Nokia?

Nokias Lumia-serie består nå av fem Windows Phone 8-mobiler: Lumia 920, Lumia 820, Lumia 720, Lumia 620 og Lumia 520.

920 er toppmodellen, mens de andre har priser i mellom- og lavklassen. Og alle modellene lansert under årets MWC var altså budsjettmobiler fra noen tusenlapper til noen hundrelapper.

- Dere er ikke redde for at Nokia snart kan fremstå som et selskap for billigmobiler?

- Absolutt ikke! svarer Jutila DinSide.

- Vi har en komplett serie, og alle er helt unike. Når folk går inn i butikken, har de et budsjett. Og vi vil gi dem noe vakkert tilpasset det budsjettet de har.

Her får du flere saker fra årets MWC-konferanse i Barcelona!