Nokia D211 – trådløst unikum

Er du mye på farten og er avhengig av tilgang til Internet når som helst og hvor som helst? Nokia D211 tilbyr en enkel løsning på problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har lengte drømt om kontinuerlig trådløs tilgang til Internet, fra håndholdt eller bærbar, med rask overføring og stabil forbindelse.

Men virkeligheten innebærer mange forskjellige løsninger, alt avhengig av hvor du er, hva slags utstyr du har og hva du skal bruke det til.

Nokia har samlet flere teknikker i ett produkt – PC-kortet D211 – sammen med et styreprogram som gjør det brukervennlig å skifte mellom de forskjellige løsningene for mobil datakommunikasjon som er tilgjengelige og faktisk fungerer.

Det spesielle med denne nye modellen er at den også inkluderer støtte for trådløst lokalnett - WLAN 802.11b – i tillegg til GPRS og HSCSD som bruker mobilnettet.

Forberedende øvelser

For at kortet skal fungere må du ha et mobilabonnement som støtter tjenestene. Dette varierer mellom tilbyderne, i vårt tilfelle måtte vi endre på to ting.

Vi ringte til brukerstøtten hos Netcom, og fikk etter et par små minutters venting kontakt med en kundeveileder. Han fortalte oss at GPRS var tilgjengelig uten videre, men at HSCSD måtte aktiveres. Det ble gjort der og da under samtalen. Vi fikk også oppgitt et telefonnummer vi skulle bruke til denne tjenesten.

For å kunne bruke vår ordinære mobiltelefon uten å måtte flytte SIM-kortet frem og tilbake mellom PC-kortet, måtte vi skaffe oss et tvilling-SIM. Dette var bare å kjøpe hos en forhandler.

Dette hørtes greit ut, vi søkte på Netcoms nettsider etter forhandlere, og fant ut at det lå en slik rett ved vårt nye kontor. Men den forretningen var ikke der lenger. Vi måtte ned til sentrum, og etter et par forsøk og en telefon fra den ene forhandleren til en annen fikk vi tak i en konvolutt med nye SIM-kort i riktig nummerserie. Den kostet oss 200 kroner.

Etter et par timer sluttet vår mobiltelefon å virke. Da var tvillingkortene aktivert og det var bare å gå i gang med testing.

Installasjon

image: Nokia D211 – trådløst unikum

Vi installerte D211 i vår bærbare Dell Latitude som kjører Windows XP. Vi bruker allerede et trådløst nettverkskort hjemme og det lot vi ligge igjen, men vi avinstallerte ikke programvaren til dette. Derimot tok vi med aksesspunktet og koblet det til vårt lokalnett.

Vi fulgte brukerveiledningen fra Nokia til punkt og prikke, og startet installasjonen av programvaren uten å sette i D211-kortet. Det satte vi inn først når installasjonsprogrammet ba oss gjøre det.

Hele installasjonen gikk fullstendig smertefritt. Vi fikk opp programvaren som allerede var forhåndskonfigurert med faste enkle oppsett. I tillegg til dette kan du sette opp dine egne nettverksprofiler for alle tre tilknytningsvariantene.

WLAN

Vi sjekket først ut trådløst lokalnett. Det var tydeligvis et annet trådløst nett i nærheten i tillegg til vårt eget, og vi fikk spørsmål om hvilket vi ville etablere kontakt med. Etter å ha valgt vårt eget var vi på nett. Enklere kan det knapt gjøres.

WLAN er i noen grad tilgjengelig i offentlige miljøer, men det er først og fremst i bedrifter og på en del hoteller at dette finnes. Det er mye snakk om å tilby WLAN på flyplasser, jernbanestasjoner, caféer og i andre sosiale miljøer, men dette er på forsøksstadiet.

Telenor har en oversikt over sine WAN-installasjoner, men disse kan bare brukes av Telenor-abonnenter som har abonnenttypen Nomade. Oversikten finner du her.

Netcom hadde en tilsvarende tjeneste i samarbeide med Telia som het HomeRun, men denne er det ikke så mye futt i. Telia HomeRun har derimot noen installasjoner i Norge, og du finner oversikten her

Vi mottar gjerne tips om offentlige WLAN-soner!

GPRS – alltid på

GPRS står for General Packet Radio Service og krever ikke noen oppringning, bare aktivering. Første gang vi valgte GPRS i oppkoblingsmenyen ble vi møtt med et innloggingsvindu. I følge brukerveiledningen på Netcoms nettsider var det ikke nødvendig å skrive inn noe i feltene, så vi fortsatte og var på nett etter noen få sekunder.

image: Nokia D211 – trådløst unikum

GPRS avregnes etter hvor mye data som transporteres, så det er først og fremst velegnet til e-post som sjekkes med jevne mellomrom. Sørg imidlertid for å unngå å laste ned epost med store og unødvendige vedlegg, det kan bli dyrt.

Hastigheten ligger på rundt 40 kbps, og oppleves som en kurant modemforbindelse.

HSCSD – flere kanaler

HSCSD står for High Speed Circuit Switched Data og er annerledes enn GPRS på mange måter. Tjenesten bruker det samme nettverket, men er en oppringt forbindelse som du kobler opp og tar ned på samme måte som en modem/ISDN-forbindelse.

Som du kan bruke 2 kanaler i ISDN for å doble hastigheten, kan HSCSD bruke opptil 4 såkalte tidsluker for å firedoble hastigheten. En tidsluke for data er på 14,4 kbps, og netto hastighet kan komme opp i 43,2 kbps.

I motsetning til GPRS avregnes HSCSD etter tiden du er koblet opp, ikke etter hvor mye data som transporteres.

HSCSD fikk vi først ikke til å virke, men når vi brukte telefonnummeret som sto i Netcoms brukerveiledning for D211, i stedet for det vi fikk oppgitt da vi snakket med kundeveilederen hos Netcom – da fungerte det med det samme.

Vårt inntrykk

Kortet oppførte seg helt eksemplarisk både under installasjon og i bruk.
Programvaren er enkel og rett på sak, og tilbyr flere praktiske verktøy i tillegg til håndtering av profiler for forskjellige typer oppkobling. Du finner både teller for tid og datamengde, historie og diagnoseverktøy.

Du kan også sende og motta SMS og administrere kontaktene dine.
GPRS og HSCSD gir ikke imponerende hastigheter, men fungerer med omtrent samme ytelse som en oppringt modemforbindelse over vanlige telelinjer. GPRS har som nevnt fordelen av å alltid være på, slik at man ikke behøver å forholde seg til tidsbruk.

WLAN fungerte også glimrende, og kombinert med de innebygde faste alternativene i vår bærbare – kablet nettverk og standard modem for fast telefon – skulle det være mulig å komme på nett på den mest praktiske måten i enhver sammenheng, nesten over alt.

Pris og bruk?

Prisen på kortet lilgger i underkant av 3 500 kroner inkl mva. Dette er omtrent samme pris som på tidligere Cardphone kort fra Nokia, uten WLAN-støtte.

Men prisene fra nettleverandørene er en helt annen sak. Prisstrukturen og abonnementstypene er en sann jungel som de færreste orker å sette seg inn i, hvis de i det hele tatt klarer å få tak i informasjon. Prøv for eksempel å søke etter pris på GPRS på Telenor sin nettsider…

En fastpris med ubegrenset tilgang hadde vært enklere for de potensielle brukerne å forholde seg til. Alternativt i to trinn med et høyt tak og ekstra avgift for storbrukere. Når den som skal betale, om det er en bedrift eller en privatperson, må regne ut et kostnadsestimat på basis av en rekke ukjente variabler – da blir ikke tjenesten så veldig populær…