Et stillbilde fra YouTube-videoen Nokia la ut, avslører at denne snutten slett ikke er filmet med mobiltelefon.
Et stillbilde fra YouTube-videoen Nokia la ut, avslører at denne snutten slett ikke er filmet med mobiltelefon.Vis mer

Nokia beklager Pureview-fadese

Demonstrasjonsfilm var IKKE filmet med mobiltelefon.

I går kveld slapp Nokia to nye Windows Phone 8-telefoner i Lumia 920 og Lumia 820.

Toppmodellen, 920, har fått selskapets såkalt PureView-teknologi i kameraet. Riktignok er ikke oppløsningen like heftig som 808 PureView, men en av nyvinningene denne gangen er optisk bildestabilisering, som kan sikre deg skarpe bilder i svakt lys eller gjøre at videoopptak hakker mindre enn før.

I en demonstrasjonsvideo på YouTube la Nokia ut en videosnutt med et syklende par, der mannen angivelig filmer kvinnen med den nye Nokia-telefonen for å demonstrere hvor stabilt bildet blir selv på sykkel.

Avslørt av refleksjon

Observante YouTube-brukere så imidlertid kjapt at det var noe som ikke stemte. 27 sekunder ut i filmen passerer de nemlig et vindu, der man ser i refleksjonen at det slett ikke er en syklende gutt med mobiltelefon som står for filmingen, men et stort kamera i en varebil.

Da dette ble påpekt var Nokias første reaksjon at de aldri hadde ment at dette var filmet med mobiltelefon, men finnene har nå gått ut med en offisiell beklagelse der de påpeker at de lagde videoen for å illustrere effekten av optisk bildestabilisering.

Samtidig har de lagt ut et side-om-side-eksempel med Galaxy S III, der begge enhetene var montert på et stativ. Klippet ble også vist på pressekonferansen i går kveld, og som du skal få se, er forskjellen i bildestabilitet slående:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder også falske?

Det stopper imidlertid ikke der – nå påstås det også at enkelte av stillbildeeksemplene er falske. Spesielt er det lysdiffraksjonen i dette bildet som ikke stemmer overens med kameraets blenderåpning på f/2.0:

Nokia beklager Pureview-fadese


For å få en slik "stjerneeffekt" fra lyskildene må blenderen være langt mindre enn f/2.0. Dog er det enkelte andre eksempebilder som ser mer realistiske ut i forhold til lyset.

Og – en YouTube-video viser at Lumia 920 gruser både iPhone 4s og Samsung Galaxy S III på bilder i dårlig lys.

Med andre ord ser det ut til at kameraet på Lumia 920 er veldig bra.

Bare så synd at Nokia har trikset litt for å få frem poenget.