<strong>KOMMER TIL NORGE</strong> Nokia 808 PureView imponerer i blindtest. <a href="http://www.flickr.com/photos/pazca/6797749144/">Foto</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/pazca/">paz.ca</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>)
KOMMER TIL NORGE Nokia 808 PureView imponerer i blindtest. Foto av paz.ca, CC-BY)Vis mer

Nokia 808 PureView vant blindtest

Danket ut de andre mobiltelefonene, samt et systemkamera (!).

Under Mobile World Congress tidligere i år, lanserte Nokia 808 PureView; en mobiltelefon med kameraoppløsning på svimlende 41 megapiksler.

Det høres selvsagt ut til å være en markedsføringsgimmick mer enn noe annet, men faktisk har mobilkameraet en billedbrikke som er vesentlig større enn det som er vanlig på mobiltelefoner, og vi ble særdeles positivt overrasket da vi besøkte Nokias stand på messen og fikk en demonstrasjon.

Nokia 808 PureView forventes å være i salg i løpet av de nærmeste 2-3 ukene, men nettstedet GSMarena har allerede fått kloa i et eksemplar. Hvor gode bilder Nokia-telefonen er i stand til å ta, lot de leserne avgjøre ved å sette opp en blindtest.

De som var med i testen var:

De fem første er altså mobiltelefoner, mens det siste er et systemkamera fra Olympus.

Redaksjonen tok så to bilder med hver enhet, og alle bildene ble skalert til 8Mp. Altså 38Mp=>8Mp for PureView-kameraet, 12Mp=>8Mp for Nokia N8 og 12Mp=>8Mp for Olympus-kameraet (resten tar bilder med 8Mp-oppløsning). Det bør nevnes at dette ikke gir helt rettferdige spilleregler – Nokias PureView-algoritme er selvsagt 100% tilpasset denne sensoren og bildestørrelsen, mens de andre må ta til takke med standard nedskalering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene ble postet med 8Mp-oppløsning, sammen med noen 100%-utsnitt av deler av bildet. Når leserne hadde sett på bildene, kunne de avgi sin stemme (A-F). Bildene var også strippet for EXIF-informasjon slik at det selvsagt ikke skulle være mulig å se hvilket kamera som hadde tatt hvilket bilde.

Av 913 stemmer dro Nokia-telefonen inn hele 570 av dem. Nummer to på lista ble Olympus-kameraet, men dette fikk bare 243 av stemmene. Dernest fulgte iPhone 4s, Samsung Galaxy S III, Nokia N8 og til slutt HTC One X, som ikke fikk en eneste stemme.

Har du lyst til å prøve blindtesten selv, kan du se bildene hos GSMarena og gjøre deg opp en mening om hvilket kamera som er best (A-F). Merk at side 3 avslører hvilken telefon som skjuler seg bak hvilken bokstav.

DinSide kommer selvsagt til å ta inn Nokia 808 PureView til test når lansering nærmer seg.

PS! Også CNET har testet Nokia 808-kameraet mot iPhone 4s og HTC One X, der forskjellen opp til Nokia-kameraet er slående (bortsett fra at makronærgrensen ikke er like god).