<B>TREKLØVER:</B> Nokia 808 PureView har et kamera som skal savne sidestykke i moderne mobilhistorie. Og så kommer den i tre ulike farger. Det kan også være verdt å få med seg. Foto: Nokia
TREKLØVER: Nokia 808 PureView har et kamera som skal savne sidestykke i moderne mobilhistorie. Og så kommer den i tre ulike farger. Det kan også være verdt å få med seg. Foto: NokiaVis mer

Nokia 808 PureView kommer til Norge

Sensor med 41 megapiksler. Det er nesten alt du behøver vite om denne smartmobilen.

Det er bare fire uker siden Nokia fikk blaserte pressefolk til å sperre opp øynene under årets Mobile World Congress i Barcelona. Alt som skulle til var ordene "41 megapiksler".

Mobilen heter Nokia 808 PureView, og setter megapikselrekord på mobilmarkedet med solid margin. Etter litt om og men, har Nokia nå bestemt seg for at kameramobilen også skal selges i Norge.

Ifølge en pressemelding fra den finske mobilprodusenten var 808 PureView i utgangspunktet ikke planlagt for salg i Norge, men etter "stor interesse og mangfoldige oppfordringer fra våre kunder" har Nokia ombestemt seg.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for norgeslansering, og prisen er heller ikke klar.

Ikke ment for plakat-bilder

Nokia har ikke planer om å bruke alle de 41 megapikslene til å lage støyete mobilbilder i plakatstørrelse. Ved hjelp av såkalt oversampling er det meningen at du for eksempel skal kunne zoome inn i bildet uten tap av kvalitet etter at bildet er tatt, eller beskjære bildet uten at bildekvaliteten blir dårligere (gitt at du beskjærer bildet innenfor rimelighetens grenser, naturligvis).

Bildene skal med andre ord bli bedre, ikke nødvendigvis større, med denne smartmobilen.

Det finnes tre standardoppløsninger for bilder tatt med 808 PureView - 2/3, 5 og 8 megapiksler, men det er også mulig å ta bilder med en maksimal oppløsning på 38 megapiksler. Det er blant annet sistnevnte oppløsning som gir mulighet for å zoome rundt i bildet slik vi beskrev i avsnittet over. Nokia hevder dessuten at 808 er "overlegen" på bilder tatt under dårlige lysforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video tas opp i 1080p, og det loves også at du skal kunne zoome inntil 4X uten tap av kvalitet.

Pussig nok har Nokia valgt å gå for Symbian Belle som operativsystem, og ikke mye omtalte Windows Phone. Symbian har fortsatt en viss nedslagskraft i mobilmarkedet, men ikke på langt nær så stor som den var for bare noen år siden.

Foto: Nokia