<strong>KAMERA I FOKUS:</strong> Nokia 808 PureView er Nokias store satsning på mobilkameraer. Og her leverer telefonen så det holder. Men resten av telefonen holder dessverre ikke mål.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAMERA I FOKUS: Nokia 808 PureView er Nokias store satsning på mobilkameraer. Og her leverer telefonen så det holder. Men resten av telefonen holder dessverre ikke mål. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nokia 808 PureView (kameratest)

Vi har sammenliknet kameraet til Nokia 808 PureView med HTC One X, Nokia Lumia 900 og Samsung Galaxy Beam.

Publisert
Sist oppdatert

Etter flere uker med "Åh, kom igjen'a" har vi endelig mottatt Nokia 808 PureView. Men gleden ble kortvarig; vi fikk kun et par dager sammen med finnenes nye kamerakjempe. Derfor vil vi først ta for oss det alle lurer på: Nøyaktig hvor bra er kameraet, egentlig?

Her er Nokia 808 PureView – Nokias nye kamerakjempe

808 er en mobil med 41 megapiksler. Dette er langt mer enn de fleste kameraer, og mange spør seg hva i alle dager man skal med bilder med så mange millioner piksler. Svaret er enkelt og greit at man ikke skal ta bilder med så mange piksler. Du skal la Nokias PureView-teknologi slå sammen disse pikslene til et bilde i vanlige dimensjoner, som fem eller åtte megapiksler. Tanken er at alle pikslene skal gjøre kameraet mer lyssterkt, blant annet.

Så: Har Nokias lyktes? Er kameraet på 808 PureView flere dinosaurhoder foran konkurrentene? Les videre, så kan du bedømme selv. Vi har tatt de samme bildene med monsteret Nokia 808 PureView, kamerajyplingen Samsung Galaxy Beam, toppmodellen HTC One X og Nokias Windows Phone 7-flaggskip Lumia 900.

Et nettsted utførte blindtest – og du kan jo gjette hvem som vant

Brennvidde/vidvinkel

Det første man legger merke til ved et nytt kamera eller kameramobil, er brennvidden på linsen. Altså "hvor vid" vidvinkelen er; hvor mye man får inn i ett bilde.

Vidvinkelen til 808 ser ut til å være ganske så prikk lik den vi finner hos Lumia 900, og noe større enn hos HTC One X. Her er det lett å se at jyplingen Galaxy Beam kommer til kort, eller rettere sagt: Til smalt.

Her sammenlikner vi brennvidder:

Bokeh/dybdeskarphet

Det kan være vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som gjør at et bilde ser proft ut. Men ofte er det være den såkalte bokeh-effekten, altså manglende dybdeskarphet. Eller enda enklere: Uklar bakgrunn. For å få til denne effekten spiller størrelsen en rolle; både på objektivet og sensorbrikken.

Nokia PureView 808 regjerer på begge områder, og leverer derfor den klart tydeligste bokeh-effekten av de fire kameraene vi testet. Etter 808 følger One X, som også har en tydelig effekt, etterfulgt av Lumia 900. Galaxy Beam kommer på en klart sisteplass, med praktisk talt ingen effekt.

Les også: Test av HTC One X – god mobil med godt kamera

Her sammenlikner vi dybdeskarphet:

Farger

Nokia lover klare farger med 808, da de kan sette sammen mange piksler til én for den perfekte gjengivelse.

Men i mange av våre tester var det ikke spesielt mye forskjell, spesielt ikke ute på en grå regnværsdag. Som du ser av bildet under kom de fire mobilene nesten likt ut. 808 er relativt tilbaketrukken fargemessig, mens de andre kameraene ser ut til å pumpe fargene mer ut for å gi bildet mer liv. Men 808 gir nok det ærligste bildet.

<strong>FARGER:</strong> Slik ble det samme bildet tatt med alle de fire kameraene. Du ser at Galaxy Beam faktisk gir det mest fargerike bildet, men nok blåser de mer opp enn man burde.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FARGER: Slik ble det samme bildet tatt med alle de fire kameraene. Du ser at Galaxy Beam faktisk gir det mest fargerike bildet, men nok blåser de mer opp enn man burde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nattfotografering

Vi er sikkert ikke de eneste som har tatt bilder midt på svarte natta, sett bildet på skjermen og tenkt "fy pokkersen, for et kult bilde". Problemet er at bildet ser langt fra så kult ut når du blåser det opp på PC-skjermen.

Tar du bilder med Nokia 808 PureView, derimot, blir bildet faktisk minst like fint også i stort format. Faktisk imponerende fint. Det er ingen tvil om at 808 er den klart mest lysfølsomme mobilen i vår test. HTC One X kommer like bak, men har langt mer støy når man går nærmere innpå. 808 sitt bilde lar deg lese skilt i det fjerne, og er rett og slett imponerende. Du kan se selv, ved å trykke på denne lenken. Forskjellen blir ekstra stor sammenliknet med Samsung Galaxy Beam, som gir et nærmest ubrukelig resultat.

Les også: Test av Samsung Galaxy Beam – mobilen med projektor!

Her sammenlikner vi bilder tatt i mørket:

Makro/nærbilder

Selv er vi glade i dingser og ting og tang, og tar derfor mange makrobilder.

808 sliter ofte med å finne fokus, men når du først får låst deg på motivet blir resultatene bra. Og akkurat som på nattbildene blir detaljnivået flere hestehoder foran konkurrentene, på grunn av manglende støy. Men dette må man gå tett innpå bildet for å se, så for de fleste vil også HTC One X-bildene være mer enn gode nok. Du kan se detaljene i 808-bildene selv, ved å følge denne lenken.

Her sammenlikner vi makrobilder:

Støy

For å ta bilder i dårlig lys har man siden tidenes morgen forholdt seg til ISO-verdier. Tidligere var dette hvor lysfølsom filmen var, nå betegner det hvor lysfølsom bildebrikken er.

Nokia 808 PureView, med sin maksgrense på 1.600, klarer å ta bilder med høy ISO uten at bildene blir støyete, noe de andre mobilene sliter mer med. Dette blir ikke bare tydelig i mørket, men også i mer dunkel belysning, som innendørs en grå sommerdag. Under kan du se eksempler. Teksten på bildet tatt med 808 er fullt leselig, noe Lumia 900 og Galaxy Beam ikke kan skryte av, også på grunn av for lang lukkertid til at bildet ble helt sylskarpt.

Les også: Test av Nokia Lumia 900 – en stor mobil som burde vært mindre

Her sammenlikner vi støynivået:

Blitz

Det får ofte ikke like stor oppmerksomhet i tester, men blitzen til en mobil kan være viktig. Den kan nemlig ofte være svært dårlig, og gi folkene du tar bilde av likaktige, hvite og utvaskede fjes.

Det er derfor gledelig å se at blitzen til 808 PureView leverer noen av de beste resultatene vi har sett fra en mobilblitz. Den er sterk, uten å gi kritthvite fjes. Faktisk fører den til hudtoner som virker noe brunere enn hva faktum er, denne solfattige sommeren.

Slik bruker du blitzen for å få de aller peneste bildene

<strong>KLAR VINNER:</strong> Nokia PureView 808 tar det klart beste bildet med blitz i vår test. Man får ikke den utblåste effekten billigere mobiler ofte gir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KLAR VINNER: Nokia PureView 808 tar det klart beste bildet med blitz i vår test. Man får ikke den utblåste effekten billigere mobiler ofte gir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Video

Nokia 808 PureView leverer de kanskje beste mobilvideoene vi har sett. Lysfølsomheten fører til at alt ser knivskarpt ut, mikrofonen fanger opp korrekt og behagelig lyd og zoom-funksjonen fungerer overraskende bra. Takket være de mange pikslene kan du nemlig zoome inn digitalt uten å miste kvalitet. Dette går raskt og smertefritt, og er faktisk en funksjon vi ser stor nytte av. Med bokeh-effekten, som vi fortalte om tidligere i testen, får dessuten videoene et proft preg som gir deg det lille ekstra. Også lyden er upåklagelig.

Dessverre er det ikke stort stabilisering å spore hos 808, så du må sørge for å holde mobilen stødig selv, spesielt om du zoomer. Videoene vi har tatt opp kan bli noe humpete, men til gjengjeld er kvaliteten i både 720p og 1080p så god at vi lar det skli gjennom fingrene.

Se selv (nedskallert til 720p, du kan laste ned/se orginalfilen i 1080p her):

Barn, liv, røre

En ting er å ta bilder av statiske ting, noe helt annet er det å ta bilder av barn og mennesker i bevegelse. Det er ofte da litt for lange lukkertider, litt for hissige blitzer og litt for dårlige mikrofoner virkelig gir negative utslag. Eventuelt omvendt.

Vi kan dessverre ikke vise det frem i testen, men det er her Nokia 808 PureView virkelig kommer til sin rett. Med eller uten blitz får vi tatt de klart beste mobilbildene vi noen sinne har tatt av våre små nevøer og nieser, og filmene av barnesang og lek fanger opp det som skjer perfekt.

Her har du enda flere testbilder tatt med Nokia PureView 808:

Her kan du laste ned/se noen bilder i full oppløsning (tatt med standardoppløsningen, på 5,3 megapiksler, i 16:9-format):

  • Bilde #1 (i mørket)
  • Bilde #2 (sjekk detaljene nært, og den manglende støyen fjernt)
  • Bilde #3 (legg merke til støvet på modellen)
  • Bilde #4 (tatt i en fei, med blitz, og viser at resultatene slett ikke alltid blir perfekte)
  • Bilde #5 (klassisk utendørsbilde i grått vær)

Hva med monsterbilder?


Kameraet til Nokia 808 PureView har som kjent 41 megapiksler, men du kan ikke ta bilder større enn 38 megapiksler. Buhu, liksom.

<strong>ZOOM:</strong> Tar du bilder i 38 megapiksler kan du zoome inn på de minste detaljer. Dessverre vil du se langt mer støy i disse bildene, da hver piksel står på egne ben. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ZOOM: Tar du bilder i 38 megapiksler kan du zoome inn på de minste detaljer. Dessverre vil du se langt mer støy i disse bildene, da hver piksel står på egne ben. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Uansett; du vil nok ikke ta mange slike bilder. De tar fort 11 megabyte hver, og er ikke spesielt praktiske å håndtere. Kvaliteten blir også dårligere, da vanlige bilder kombinerer piksler for best resultat, mens de her håndteres én etter én. Men det kan sikkert være artig om du har god utsikt, for å zoome inn på enkeltindivider i en folkegruppe eller liknende scenarioer. Og selvfølgelig om du har tenkt til å kle utsiden av blokken din med et selvportrett. Du har jo alltids det bruksområdet, også.

Her kan du laste ned/se monsterbilder i full størrelse:

Konklusjon

Det er ikke alltid 808 er like imponerende. Ofte synes vi resultatene med HTC One X blir nesten like gode; spesielt når man ser på bildene i normale størrelser. Men når det gjelder å fange ting som bare skjer der og da, og ren teknisk kvalitet, er det liten tvil: Nokia 808 PureView har det beste mobilkameraet på markedet. Så enkelt er det.

<strong>KAMERAKLASSIKER:</strong> Nokia 808 PureView har et mobilkamera som kan sidestilles med klassikerne vi har på hylla. Men når operativsystemet er en døende dinosaur, som yter som en gammel mann, blir telefonen forøvrig en stor skuffelse.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAMERAKLASSIKER: Nokia 808 PureView har et mobilkamera som kan sidestilles med klassikerne vi har på hylla. Men når operativsystemet er en døende dinosaur, som yter som en gammel mann, blir telefonen forøvrig en stor skuffelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Problemet er "bare" dette: Resten av mobilen nærmer seg en vits. Det er faktisk en av de svakeste mobilene i dette prissegmentet vi har testet på lenge. Den kjører operativsystemet Symbian Belle, med en nettleser som til tider er nærmest ubrukelig, og krever opp mot 5.000 kroner av deg. Dette vil vi forhåpentligvis komme tilbake til snart, i en full test.

Dermed fremstår Nokia 808 PureView som nok et eksperiment fra Nokias side. Noe liknende Nokia N9 med operativsystemet Meego, som senere skulle vise seg å være kroppen til Nokia Lumia 800. Nokia har nemlig innrømmet at PureView-teknologien snart kommer til Lumia-serien (kanskje med Windows Phone 8, også?), og det gleder vi oss til. Men vi ser ingen vits i å teste teknologi som skal inn i Lumia-serien på sære nisjemobiler før de skikkelig gode produktene kommer.

Les også: Test av Nokia N9 – mobilen med det rare operativsystemet

Så foreløpig ligger Nokia 808 PureView dessverre an til å være en telefon vi ikke kan anbefale til noen. Godt kamera er ikke nok når resten av telefonen er så begredelig. Både iPhone 4S, Samsung Galaxy SIII og HTC One X har supre kameraer i supre telefoner, noe som er langt mer enn vi kan si om 808.

Inntil videre kjøper vi oss heller et skikkelig kamera enn å gå rundt med en svak Symbian-telefon.

Les for eksempel: Test av Samsung Galaxy SIII – Android-kongen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer