Lanserer Nokia 8 - ny toppmodell

Nokia 8: Endelig et nytt flaggskip fra finnene

Nokia er tilbake på sporet med sitt første store flaggskip etter noen mørke Windows Mobile-år.

LEKRE FARGER: Nokia gjør et seriøst forsøk på ta opp igjen konkurransen med flaggskipet Nokia 8. Foto: HMD
LEKRE FARGER: Nokia gjør et seriøst forsøk på ta opp igjen konkurransen med flaggskipet Nokia 8. Foto: HMD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner å bli lenge siden siste store opptur for den gamle mobilkjempen Nokia, men nå viser i hvert fall finske HMD at de virkelig har lyst å melde seg på i kampen om kundenes gunst igjen.

Nokia 8 er det første virkelige Nokia-flaggskipet siden Lumia 930 i april 2014, og har spesifikasjoner som er en 2017-toppmodell verdig.

Ren Android

Borte er Symbian, Windows Phone og andre gamle synder, tilbake står en mer eller mindre ren Android-installasjon (Nougat 7.1.1). Erfaringsmessig er slike mobiler blant de første som får oppdateringer når det dukker opp nye Android-versjoner eller sikkerhetsfikser.

Så lover da også HMD-sjef Juho Sarvikas at Nokia 8 skal oppdateres månedlig for alltid å være oppdatert på sikkerhetssiden.

Rent og pent

Utseendemessig skiller ikke Nokia 8 seg ut i mengden, slik gamle Nokia hadde for vane å gjøre. Bakplaten er lett buet og av aluminium, fronten domineres av en 5,3 tommer skjerm dekket av Corning Gorilla Glass 5, med oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Denne skal ha en «alltid på»-funksjon, som for eksempel kan vise klokka.

KLASSISK: Trykk på bildene for å se dem...
KLASSISK: Trykk på bildene for å se dem... Vis mer
...i større utgaver. Foto: HMD
...i større utgaver. Foto: HMD Vis mer

Mobilen måler 152 x 74 x 7,9 mm, og veier 160 gram. Den kommer fire forskjellige farger, Polished Blue, Tempered Blue, Steel og Polished Copper.

FLERE FARGER: Mobilen kommer i fire forskjellige fargevarianter. Foto: HMD
FLERE FARGER: Mobilen kommer i fire forskjellige fargevarianter. Foto: HMD Vis mer

Kraftig prosessor

På innsiden har den en kraftig Snapdragon 835-prosessor og 4 GB RAM. Den leveres med 64 GB flashminne til lagring, og støtter i tillegg microSD-minnekort på inntil 256 GB.

Batteriet har en kapasitet på 3.090 mAh, og lades via USB-C-porten på undersiden. Det kan ikke byttes ut på en enkel måte.

Spennende kameraløsning

Nokia 8 har et frontkamera på 13 megapiksler, og på baksiden sitter et hovedkamera med samme oppløsning og lysstyrke på f/2.0. Begge bygger på optikk fra Carl Zeiss.

Hovedkameraet har en monokrom sensor og en sensor som håndterer fargene, og kombinerer disse i ett bilde for best mulig kontrast og dynamikk, samme løsning som du finner blant annet på Honor 9.

TO SENSORER: En farge (RGB) og en monokrom. Foto: HMD
TO SENSORER: En farge (RGB) og en monokrom. Foto: HMD Vis mer

Det mest spennende med kameraløsningen, er at begge kameraene kan brukes samtidig - og samtidig kan begge livestreame til sosiale medier. Sistnevnte skal Nokia være først ute med.

Maks oppløsning på videoopptakene er 4K (3840 x 2160 piksler). Mobilen skal også være utstyrt med en mikrofon som kan fange lyd i 360 grader, så får vi se hvordan det fungerer i praksis når vi får mobilen til test i Dinside.

Litt rimeligere enn de aller største?

Norske priser er foreløpig ikke kjent, men veiledende pris i Europa er 599 euro. Det er vel intet vågalt tips at den vil ligge på rundt 6.000-7.000 kroner her i Norge når den dukker opp i neste måned.

Vi kommer tilbake med våre erfaringer så snart vi har fått tatt den i nærmere øyesyn. Inntil videre finner du mer informasjon hos Nokia.com.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!