Nokia 5500 Sport vs Sony Ericsson W710i

Mobilprodusentene har begynt å fokusere på mobiler for aktive mennesker, med sportsmodeller fra både Nokia og Sony Ericsson. Men hvilken mobil bør du velge?

Flere og flere teknologiprodusenter satser på den sporty delen av befolkningen. Se bare hvordan Apple og Nike kobler musikk og trening sammen. Mobilprodusentene vil selvsagt ikke være noe dårligere. Derfor har to av de største produsentene sluppet sportsmobiler på markedet, nemlig Nokia 5500 Sport og Sony Ericsson W710i.

Best på PC

Grunnen til at vi kaller dette sportsmobiler er at de er utstyrt med bevegelsessensor, noe man bruker til å kartlegge egne treningsøkter. Ved hjelp av enkle innstillinger kan man benytte mobilene til å holde oversikt over alle turene man tar til fots eller på sykkel, i tillegg til forskjellige typer jogging.

Vi har testet begge mobilenes treningsfunksjoner på en rekke forskjellige områder og må si oss veldig fornøyd. Begge to virker meget bra rett ut av boksen. Opplever man imidlertid at det er uoverensstemmelser blant egne stikkmålinger og det som vises har man i tillegg muligheten til å kalibrere sensoren.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Når det gjelder treningsfunksjonaliteten på selve mobilene er denne relativt lik på begge modellene. Man kan kartlegge treningsøkter, samt holde oversikt over hvor langt man har løpt, også over flere økter. Selvsagt kan man også se hvor mange kalorier man har forbrent og hvor store distanser som er tilbakelagt. Et annet interessant punkt er funksjonen for å pushe brukeren videre, blant annet ved hjelp av medaljer for oppnådde mål på Sony Ericsson W710i og forslag til treningsprogram på Nokia 5500 Sport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nokia har én stor fordel når det kommer til oversikt over dataene. Ved å laste ned et program fra nettet kan man nemlig overføre alle dataene til PC-ene og få en langt bedre oversikt enn det man ser på mobilen. Dette kan være et nyttig verktøy, spesielt for de som trener aktivt.

Begge mobilene er utstyrt med festeanordninger slik at man slipper å holde mobilen i hånden under treningsøkten. Begge kan festes til beltet via en belteklipp, men W710i trekker det lengste strået her, siden denne også kommer med et fleksibelt armbånd som gir flere andre festemuligheter.

Musikk til treningen

Et element som kan være viktig for mange er hvordan mobilen takler musikk. Trening uten musikk er sjelden spesielt moro og det burde være unødvendig å drasse med seg både en mobil og en MP3-spiller for å sette i gang treningsøkten.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Her har Sony Ericsson en stor fordel. W710i er tross alt en av modellene i den populære Walkman-serien til selskapet. Nokia 5500 Sport har også relativt gode musikkmuligheter, men den er ikke spesiallaget for musikk på samme måte som W710i.

Når det gjelder musikkfunksjonene har imidlertid Nokia et lite ess i ermet. Innen et par uker skal en oppdatering av Nokia 5500 Sport være ute i butikkene. Music Edition, som den heter, kommer med mobilholder til sykkelen, bærestropp, 512 megabyte microSD-minnkort og et nytt sett sportshodetelefoner.

Mist mobilen i bakken

Forløperen til disse telefonene kan nok sies å ha vært robuste mobiler som Nokia 5140 og Ericsson R310. I likhet med disse mobilene som var myntet på aktive mennesker, men som også gikk under betegnelsen håndverkertelefoner, er Nokia 5500 Sport en robust mobiltelefon. Den er både støt- og støvsikker, i tillegg til at den tåler en vannsprut.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Sony Ericssons mobiltelefon er imidlertid ikke i nærheten av å være like robust. Selv om den ser ut til at den kan mistes både i bakken og i vannet er dette langt fra anbefalt.

Er det et krav at telefonen skal være av den robuste typen bør man utvilsomt gå for Nokias modell. Det er mye bra med Sony Ericssons mobil, men spesielt robust skal vi ikke påstå at den er.

Valg av operativsystem

Selv om operativsystemet i seg selv ikke er det viktigste når det kommer til selve sportsfunksjonene er dette to mobiltelefoner på hver sin ende av spekteret. Sony Ericsson har et strømlinjeformet og raskt operativsystem som har alle de nødvendigste funksjonene man forventer av en mobiltelefon.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Nokia 5500 Sport er på sin side utstyrt med Series 60-systemet som er et åpent grensesnitt der man kan laste ned en rekke applikasjoner fra tredjeparts leverandører. I praksis er dette derfor en avansert smartmobil, som kan utvides til å gjøre ting man ikke vanligvis forbinder med en mobiltelefon. Selvsagt i tillegg til alle funksjonene man forventer. Hastigheten er ikke like bra som på W710i, men det er ikke veldig merkbart.

Begge telefonene er utstyrt med kamera med oppløsning på to megapiksler. Kvaliteten på disse er sammenlignbare. I dagslys tar begge mobilene gode bilder, men på kveldstid er kameraene nesten ubrukelige.

Velg riktig mobil

Hvilken mobil man bør velge kommer litt an på hvilket ståsted man har. Vi har enda ikke testet Nokia 5500 Sport Music Edition, så vi holder denne mobilen utenfor. Allikevel bør folk ha denne i bakhodet når de vurderer mobilene opp mot hverandre. Oppgraderingen betyr tross alt at Nokia 5500 Sport får noen av de musikkegenskapene som har vært forbeholdt W710i.

Snittprisen på de to telefonene vi har testet viser at det kun er snakk om én hundrelapp forskjell i pris. Således er ikke prisen noe tema og vi kan i stedet vurdere telefonene opp mot hverandre på relativt likt grunnlag.

 Foto: Marius Røstad
Foto: Marius Røstad Vis mer


Totalt sett er Nokia 5500 Sport den beste mobiltelefonen, med mer avansert funksjonalitet enn det vi ser på Sony Ericssons modell. I tillegg ser vi en fordel i den muligheten man har til å kartlegge treningen på PC-en. Dette kan være til stor hjelp for de virkelig aktive. Allikevel har Sony Ericsson W710i noen fordeler man bør legge merke til. Langt bedre batterilevetid og bedre musikkegenskaper er blant det viktigste i så måte. Armbåndet som følger med er også en fordel.

Er en større oversikt over egne treningsrutiner og avansert mobilfunksjonalitet det viktigste, da bør man gå for Nokia 5500 Sport. Dersom musikk til treningen og batterilevetid er et tema ville vi derimot valgt Sony Ericsson W710i. Uansett hvilken modell man velger kan man være sikker på at man får en knallbra mobil, som kan motivere selv den mest innbitte sofasliter til å ta i et tak.

Kilkk her for å se bilder av de to sportsmobilene

Her kan du lese mer om sport og aktivitet