Nokia 5140

Nye støt- og sprutsikre mobiltelefoner lanseres sjelden, men i disse dager kommer det flere modeller på markedet. Nokia 5140 er en av disse, og vi titter nærmere på den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har alltid vært et visst markdet for telefoner som er pakket inn i tøff plast, tåler vannsprut, støv og støt. Slike kjøpes gjerne av personer som jobber mye utendørs eller er opptatt av fritidsaktiviteter. Det er imidlertid relativt sjelden nye modeller i denne klassen dukker opp, men nå har altså Nokia sluppet sin 5140. Denne telefonen følger opp lignende mobiler fra Nokia, som for eksempel 5100, men er oppdatert med mer moderne teknologier.

LES OGSÅ:

Utseendemessig er ikke Nokia 5140 noe kunstverk, da den har et svart og blått skall dekket med plast og gummi. Tastene er også gummibelagt og skjermen er beskyttet av ekstra tjukk materiale. Det samme gjelder laderinngangen og ekspansjonsporten.

Ordinære muligheter

Spesifikasjonene til 5140 er dessverre ikke noe å hoppe i taket for. Telefonen baserer seg på Nokias Series 40-operativsystem, og det betyr det samme grensesnittet selskapet har brukt i årevis. Telefonen har akkurat den sammen skjermen som alle andre Series 40-modeller, altså et 128x128 display med støtte for 4096 farger. Denne skjermen er nå virkelig utdatert, omtrent enhver nyere telefon som finnes på markedet i dag har større og bedre skjermer. Skjermen er helt klart telefonens svakeste punkt.

Lommelykten er passe kraftig
Lommelykten er passe kraftig Vis mer

Det er VGA-kamera på telefonen, og det kan også ta opp videosnutter på 15 sekunder. Kvaliteten på bildene er absolutt ikke verst, omtrent som forventet fra et kamera med VGA-oppløsning. Problemet er at det blir nesten umulig å titte på bildene på den lille skjermen, du må overføre de til en PC for å utnytte mulighetene. Når det gjelder overføringsmuligheter, kan du bare benytte IR-port for å kommunisere med andre enheter, det er dessverre ingen Bluetooth-støtte her. Minnekapasiteten til å lagre bilder og videoklipp (samt annet innhold) er ikke den største - kun 4 MB.

For den aktive

Det telefonen imidlertid har nok av, er diverse fritidsfunksjoner. Den har innebygd lommelykt, som aktiveres ved å trykke på firkant-tasten, og det er også plass til termometer og desibelmåler (riktignok sier Nokia selv at ingen av disse instrumentene er 100% nøyaktige). Det som er interessant, er at telefonen også har et kompass. Vi tviler imidlertid noe på nøyaktigheten der, kompasset krever at telefonen er i vater, noe som ikke alltid er like lett å få til.

Du får også med et forhåndsinstallert fitness-program som lar deg planlegge trening, øvelser og andre detaljer rundt helsestudio-besøk.

Push to Talk på norsk
Push to Talk på norsk Vis mer

Nokia 5140 er også blant de første telefonene på markedet som støtter push-to-talk-teknologien, altså walkie-talkie-aktig kommunikasjon mellom telefoner. Dessverre fikk vi ikke mulighet til å teste denne, da det fremdeles ikke støttes av norske operatører. Men vi kommer tilbake med mer omfattende artikler rundt dette i fremtiden.

I bruk er telefonen absolutt godkjent. Den er ikke dramatisk tung (100 gram), og tastene er ganske behagelige å bruke. Menysystemet er velkjent for alle Nokia-brukere, men i våre øyne begynner det å bli ganske gammelt.

Nokia 5140 er altså en fin telefon for utendørs bruk som tåler røff behandling og fungerer som lommelykt, termometer, kamera og radio. Men den hemmes av liten skjerm og ganske lite minne - det er ingen multimediemaskin vi snakker om her. Telefonen gjør jobben sin, men har en viktig konkurrent i form av Siemens M65, som vi kommer til å teste i nærmeste fremtid. Det blir spennende å se hvilken av disse modellene kommer seirende ut.

Testresultat

5140

Terningkast

Tåler mye, VGA-kamera, frilufts-funksjoner, lav pris, push to talk

Alt for liten skjerm, lite minne

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!