Slutt på oppdateringer til Windows Phone 8.1

Nok en spiker i Windows-telefonenes kiste

80 prosent av Microsofts mobilbrukere kjører de gamle operativsystemene. Nå bør de vurdere en tur til butikken.

RISIKO: Når Microsoft nå ikke lenger vil supportere Windows Phone 8.1, kan telefonene som fortsatt kjører det tre år gamle operativsystemet bli mer utsatt for datainnbrudd og virus. For å få nyeste operativsystem på du ha rett telefon, eller kjøpe ny. Foto: Gaute Beckett Holmslet
RISIKO: Når Microsoft nå ikke lenger vil supportere Windows Phone 8.1, kan telefonene som fortsatt kjører det tre år gamle operativsystemet bli mer utsatt for datainnbrudd og virus. For å få nyeste operativsystem på du ha rett telefon, eller kjøpe ny. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært varslet en stund, men onsdag var det altså et faktum: Microsoft har sluttet å støtte Windows Phone 8.1, noe som betyr at operativsystemet ikke lenger vil oppdateres, og eventuelle eksisterende feil eller mangler ikke vil bli rettet.

Dermed er det nå kun Windows 10 Mobile som gjelder, skriver Business Insider.

Ifølge The Verge kjører imidlertid 80 prosent av dagens Windows-telefoner 7, 8 eller 8.1-versjonen, mens kun 20 prosent av telefonene kjører nyeste operativsystem.

Det betyr at 4 av 5 mobile Windows-brukere nå får en hard nøtt de må knekke.

Med et begrenset antall gamle telefoner som støtter det nye operativsystemet, kan nemlig flere Windows-brukere nå oppleve at de må velge mellom å kjøpe ny telefon, eller bruke et system hvor sikkerhetshull ikke tettes og feil ikke rettes.

Vanskelig valg

Selv om dette burde være et enkelt valg, ettersom de færreste vil ønske å ha en ustabil telefon med sikkerhetshull, åpner det andre alternativet for et litt vanskeligere valg.

Hvilken telefon skal de kjøpe?

Dedikerte Windows-brukere vil nok ønske å holde seg til plattformen, men da er det viktig å huske at det er varslet at support og oppdateringer til Windows 10 Mobile kun er tilgjengelig fram til høsten neste år.

Hva som skjer etter dette er vanskelig å vite, og du har ingen garanti for at Windows-telefonen du kjøper i morgen vil kunne oppgraderes til det som måtte bli neste utgave av Microsofts operativsystem for mobiltelefoner.

Det er også greit å vite at alle mobiltelefoner som kjører Windows, enten det er med gammelt eller splitter nytt operativsystem, kun utgjør 0,3 prosent av det totale markedet. Store norske bedrifter, som DNB, Ruter og NSB, ser derfor ikke noen grunn til å utvikle eller vedlikeholde apper for Windows-telefoner.

Noen alternativer

For dem som ønsker å holde seg i Microsofts verden finnes det noen alternativer. Under er en liten liste av noen telefoner vi har testet, og som enten kommer med Windows 10 Mobile i esken, eller som kan oppgraderes:

Vurderer du å gå over til en av konkurrentene med andre operativsystemer, kan du sjekke saken hvor vi plukker fram det vi mener er sommerens beste mobilkjøp – både i billigklassen og blant premium-modellene.

På vår samleside for mobiltester får du full oversikt over de siste telefonene vi har testet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!