Netcom-kunder bør ikke bruke iMessage

Ny prisstruktur kan bli dyrt for iPhone-eiere.

Med de nye Netcom-abonnementene er ubegrenset bruk av SMS og MMS inkludert i prisen. Å bruke iMessage vil derfor være ulønnsomt for Netcom-kunder. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Med de nye Netcom-abonnementene er ubegrenset bruk av SMS og MMS inkludert i prisen. Å bruke iMessage vil derfor være ulønnsomt for Netcom-kunder. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Netcom lanserte tidligere i dag Smart - fire nye mobilabonnementer, og begravde samtidig den gamle prismodellen der du betaler for tale, SMS og MMS. Heretter er slik bruk inkludert i månedsprisen, uansett hvor mye du benytter deg av disse tjenestene.

Les vår sak: I dag døde tellerskrittene

Kun 200 MB inkludert i billigste abonnement

Det som skiller de forskjellige abonnementene er hvor mye datatrafikk som er inkludert i månedsprisen. I det billigste abonnementet (199 kr pr måned) er kun 200 MB inkludert. For de øvrige abonnementene er grensene langt høyere.

Problemer oppstår når bruken din overstiger denne grensen: Da må du betale 5 kr for hver eneste MB du konsumerer via mobilnettet, enten det er snakk om mottak eller sending av data (riktig nok begrenset oppad til 399 kr i mnd). Dette gjelder både Mini- og Basis-abonnementene.

Du tenker kanskje at datatrafikk er knyttet til surfing, men det er mye mer enn det. All aktivitet på nettet, inkludert epost, video- og musikkstreaming, nedlasting av apper og annen digital interaksjon telles som datatrafikk.

Nettvideo fra NRK betyr for eksempel overføring av mellom 200-250 MB pr halvtime, ifølge Netcom. Å bruke mobilnettet til slik overføring, vil dermed fort spise opp kvoten din - uansett hvilket Smart-abonnement du benytter.

Og dersom du har en iPhone og benytter iMessage til tekst- og bildemeldinger, bør du være ekstra på vakt, for dette regnes som datatrafikk. Så snart du har nådd datagrensen knyttet til ditt mobilabonnement, begynner nemlig kostnadene å løpe, og da kan det bli dyrt å bruke iMessage - eller andre nettjenester for den saks skyld.

Fire bilder kan koste 10 kroner både for sender og mottaker

Når du sender bilder via epost, får du spørsmål om hvor mye du ønsker å redusere størrelsen. Dette valget har du ikke på iMessage, her velges automatisk "Stor".
Når du sender bilder via epost, får du spørsmål om hvor mye du ønsker å redusere størrelsen. Dette valget har du ikke på iMessage, her velges automatisk "Stor". Vis mer


Vi gjorde noen forsøk i redaksjonen, og fant raskt ut at et bilde tatt med iPhone 5 ofte er rundt 1,5 - 2 MB i størrelse. Sender du det via iMessage via mobilnettet, krympes det som regel til rundt 500 KB, som tilsvarer "Stor" dersom du sender bilder via epost.

Hvis du har brukt opp datakvoten knyttet til ditt Netcom-abonnement vil det altså koste 10 kroner å sende fire bilder via iMessage på mobilnettet. Ikke nok med det - siden datatrafikk regnes begge veier, vil det også koste hver mottaker 10 kroner å motta bildene, dersom vedkommende også er på mobilnettet, er Netcom-bruker og har brukt opp sin datakvote. Og har dere ikke nådd grensen, spiser uansett hvert bilde du sender eller mottar via iMessage av datakvotene.

Hvis du derimot bruker standard MMS, vil du kunne sende inntil 20.000 meldinger uten ekstra kostnad med den nye Netcom-modellen, uten at datakvoten din blir skadelidende. Og MMS koster uansett ikke noe for mottaker så lenge han befinner seg i Norge.

Skru av, spar datatrafikk - og penger

iMessage vil derfor ikke være lønnsomt å bruke med de nye Netcom-abonnementene, verken for sender eller mottaker - så lenge man bruker mobilnettet som linjebærer.

Man kan enkelt skru av iMessage ved å velge Innstillinger, Meldinger, og sørge for å berøre bryteren slik at den er grå og ikke blå (se bildet øverst).

Les saken om de nye Netcom-abonnementene: I dag døde tellerskrittene

DinSides ferske mobiltester


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!