NetCom bruker en milliard - hva får du?

Netcom ruster opp hele nettet sitt, hva betyr det for oss?

 Foto: Netcom
Foto: Netcom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Netcom har ikke vært best på dekning, men de har ligget foran på hastighet. I hvertfall hvis vi regner med de drøye 10 prosent av Norges befolkning som holder til i Oslo og har tilgang til 4G.

Men nå legger Netcom inn et annet gir, og bruker en milliard i løpet av de neste to årene. For disse pengene skal praktisk talt alt skiftes ut. Det kommer nye bokser som gjør jobben både bedre og billigere, og de skal plasseres over alt der det i dag finnes både gammelt og nyere utstyr. Dessuten blir det flere basestasjoner.

Et helt nytt nett

I dag har Netcom kurant dekning på 2G (telefon), mens 3G er en god del mer glissent. Ved å erstatte installasjonene i alle basestasjonene med det mest moderne utstyret får vi 3G-dekning der vi i dag (knapt) bare har 2G, pluss 4G som dekker 89 prosent av befolkningen.

Samtidig vil også kjernenettet, som knyter sammen alle basestasjonene, bli oppgradert både med fiber og andre løsninger.

 Foto: Netcom
Foto: Netcom Vis mer


Det nye utstyret vil også gi bedre kvalitet og dermed øke kapasiteten mellom 10-20 prosent på datatrafikken.

En annen viktig egenskap er at det nye utstyret har større følsomhet som også gir bedre innendørsdekning.

Flere frekvenser

Flere frekvensområder har nå blitt tilgjengelige for mobilt bredbånd, det er dette som gjør det mulig å tilby langt større dekning. De nye frekvensområdene ligger også lavere, noe som gir større rekkevidde. Derfor vil også flere av de mindre tettbebygde strøkene få bredbåndstjenester med god hastighet.

 Foto: Netcom
Foto: Netcom Vis mer


Hvilke priser og tjenester?

Bruken av mobilt bredbånd øker kraftig, trafikken dobler seg hvert år. Stadig flere tar i bruk smartmobiler, det kommer etter alle solemerker en flom av lesebrett i tiden framover som krever båndbredde også utenfor hjemlige trådløse nett.

Hva som blir den reelle hastigheten og hvilke priser som vil gjelde, har ikke Netcom noe svar på i dag. Med de nye tjenestene kan de konkurrere med svært mange andre bredbåndstilbud, f.eks. ADSL som har begrensninger på grunn av dårlig kabling, lange avstander og manglende kapasitet i sentralene.

Les også: Slapp ADSL i Oslo? Prøv 4G!

Her ligger det et kundepotensiale som med riktig prising kan vente seg et svært godt alternativ til kablet bredbånd.

Netcom uttrykker at de kundene som vil bestille tilgang med høy ytelse også skal få leveringsgarantier.

Men merk deg at selv om standardene oppgir hastigheter på 150 og 100 Mbit, så vil ikke tilgangen bli solgt med dette som lovet hastighet.

Det som vil bli solgt er altså realistiske hastigheter, men med et tak på datamengde per måned innenfor prisrammen. Vil man laste ned mer, må man altså betale mer.

 Foto: Netcom
Foto: Netcom Vis mer


Konkrete priseksempler ble ikke lagt fram, disse vil komme når det nye utstyret er på plass.

De nye produktene vil tilbys etter hvert som de er tilgjengelige i de forskjellige områdene, skritt for skritt.

Byggingen begynner i januar 2011 - vi følger med i spenning.