Nei, EU vil ikke forby Apples Lightning-kabel

Men den kan snart forsvinne likevel.

EGEN LADEPLUGG: Apple bruker sin egen Lightning-kontakt i iPhone. Det får de trolig fortsette med, selv om EU kommer med nye krav om felles ladeløsning. Foto: Kirsti Østvang
EGEN LADEPLUGG: Apple bruker sin egen Lightning-kontakt i iPhone. Det får de trolig fortsette med, selv om EU kommer med nye krav om felles ladeløsning. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I forrige uke kunne vi lese at EU ville innføre nye krav om lik ladekontakt for alle mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter.

Med det fulgte også overskrifter om at EU ville tvinge Apple til å droppe Lightning-kabelen.

Det er imidlertid feil, skriver The Verge.

Mange års kamp

Siden 2009 har EU prøvd å få elektronikkselskapene til å ta i bruk én og samme ladeløsning. På den tiden fantes det over 30 proprietære løsninger, nå finnes det angivelig bare tre.

Apple har tilpasset seg ved å blant annet tilby en micro-usb til 30-pinners-adapter til iPhone-modeller lansert før 2012. Det året ble iPhone 5 med Lightning-kontakt introdusert.

I forrige uke ble saken tatt opp på nytt i Europaparlamentet, som nå ønsker å gå hardere til verks og muligens innføre reguleringer slik at produsentene enes om en felles ladestandard.

– For å redusere mengden elavfall og for å gjøre forbrukernes liv enklere, ønsker medlemmene av Europaparlamentet bindende forpliktelser slik at at ladere passer alle mobiltelefoner og andre bærbare enheter, heter det i innstillingen på Europaparlamentets nettside.

Gjelder ladere, ikke kabler

Dette innebærer imidlertid ikke at Apple må droppe Lightning og innføre USB-C på tvers av alle produkter. Ifølge The Verge dreier EU-kravet seg seg om ladere, ikke kabler.

- Apple lager allerede en lader som antagelig gjør hva kommisjonen ber om, skriver The Verge.

KRAFTIGERE LADER: Kjøper du en av de nye iPhone 11 Pro-modellene, får du med den større laderen til høyre. Foto: Kirsti Østvang
KRAFTIGERE LADER: Kjøper du en av de nye iPhone 11 Pro-modellene, får du med den større laderen til høyre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Da sikter de til Apples ladere som nå kommer med USB-C-kontakt.

Da Apple lanserte iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max i fjor høst, fulgte det med en ny og kraftigere 18-wattslader i esken. Laderen har en USB-C-kontakt, i tillegg leveres den også med en Lightning til USB-C-kabel.

iPad Pro fra 2018 og hele MacBook-serien bruker også USB-C-ladere og -kabler.

- Selv om hver eneste lader i verden på magisk vis ble forvandlet til en USB-C-lader i morgen, ville ikke det tvinge Apple til å fjerne Lightning-porten fra selskapets telefoner. Apple selger allerede USB-C til Lightning-kabler, skriver The Verge.

Snart slutt for Lightning likevel?

Ifølge EU utgjør gamle ladere mer enn 51.000 tonn elavfall i året. Apple-ladere utgjør antagelig en stor andel av dette , uten at vi sitter på konkrete tall for akkurat dette.

- De er ett av de største selskapene i verden, påpeker The Verge.

Så gjenstår det uansett å se hvor lang levetid Lightning vil ha uansett. Det har i flere år gått rykter om at kontakten er på vei bort fra iPhone. Og det er ikke nødvendigvis USB-C som blir erstatning.

Skal vi tro ryktene, kommer iPhone i fremtiden til å være fullstendig trådløs. Få tror det skjer i år, men 2021 er ikke utenkelig.