SLÅTT AV? I det nye kontrollsenteret i iOS 11 finnes knapper for å slå av og på Bluetooth. Tror mange. I praksis kobler de deg bare fra WiFi-nettet eller Bluetooth-enheten du er koblet til. Foto: Pål Joakim Pollen
SLÅTT AV? I det nye kontrollsenteret i iOS 11 finnes knapper for å slå av og på Bluetooth. Tror mange. I praksis kobler de deg bare fra WiFi-nettet eller Bluetooth-enheten du er koblet til. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slå av WiFi på iOS 11

Nei, du slår ikke av WiFi om du trykker på denne knappen

Mange oppfatter knappene i det nye kontrollsenteret som misvisende, men faktisk er det ganske smart tenkt av Apple – i hvert fall så lenge du er klar over hvordan de fungerer.

Publisert

Denne høsten har Apple rullet ut iOS 11 til alle kompatible enheter, og i forbindelse med lanseringen gikk vi igjennom hva som var nytt i denne utgaven.

En av de største endringene er kontrollsenteret, som vises om du sveiper fingeren opp fra bunnen av skjermen. Her har Apple gjort en stor endring både av design og funksjonalitet, der du blant annet selv kan velge hvilke funksjoner du vil ha tilgang til, og der grensesnittet støtter 3D Touch.

Egne WiFi- og Bluetooth-knapper

Henter du frem det nye kontrollsenteret ligger det fortsatt knapper der for å slå av og på WiFi og Bluetooth.

I tidligere versjoner av iOS, fungerte disse akkurat på samme måte som bryterne under innstillinger, Wi-Fi eller innstillinger, Bluetooth; altså der du slår av og på funksjonene helt.

Men ikke nå lenger.

<strong>FØR:</strong> I tidligere versjoner av iOS, fungerte WiFi- og Bluetooth-knappene på lik linje med innstillingsmenyen; altså at du slo av og på funksjonen helt. Foto: Kirsti Østvang
FØR: I tidligere versjoner av iOS, fungerte WiFi- og Bluetooth-knappene på lik linje med innstillingsmenyen; altså at du slo av og på funksjonen helt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Kobler fra – slår ikke av

Dersom WiFi eller Bluetooth er slått på og du trykker på knappen i kontrollsenteret, går den fra blå til grå og gir derfor et inntrykk av at du har slått av den aktuelle funksjonen.

Men disse knappene slår ikke av WiFi og Bluetooth. De sørger bare for å koble deg fra WiFi-nettet eller Bluetooth-enheten telefonen er koblet til.

Altså vil disse funksjonene fortsatt være påslått på telefonen – vil du skru dem ordentlig av, er du nødt til å gå veien om innstillingsmenyen.

<strong>FORTSATT PÅ:</strong> Bildet er tatt rett etter at vi skrudde av WiFi via kontrollsenteret. Som du ser er WiFi fortsatt aktivert, men tilkobling til nye WiFi-nettverk har blitt deaktivert frem til vi har forflyttet oss. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT PÅ: Bildet er tatt rett etter at vi skrudde av WiFi via kontrollsenteret. Som du ser er WiFi fortsatt aktivert, men tilkobling til nye WiFi-nettverk har blitt deaktivert frem til vi har forflyttet oss. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Smart tenkt

Mange har reagert på dette valget, og vi skal være enige i at det er noe misvisende at grensesnittet langt på vei antyder at funksjonen slås av.

Men vi synes også Apple har løst dette ganske smart. De gangene man slår av WiFi er jo typisk når man er koblet til et tregt trådløst nett og heller vil bruke 4G på telefonen. Selv gjør jeg det ofte på toget, der netthastigheten som regel er mye bedre om jeg bruker mobilnettet enn på NSBs overbelastede trådløse nett.

Da skjer det ganske ofte at jeg glemmer å slå på WiFi når jeg kommer hjem igjen, men det trenger jeg ikke å tenke på om jeg slår av WiFi via det nye kontrollsenteret.

Kobler deg på igjen

I scenariet over vil telefonen holde seg unna NSB-nettet på togturen, men koble seg til på jobb eller hjemme når jeg kommer frem, avhengig av hvilken vei jeg reiser.

Apples supportsider opplyses det om at telefonen automatisk kan koble seg til et nytt, kjent nettverk når man har gått eller kjørt til et nytt sted, når man starter telefonen på nytt eller når klokka passerer 0500 lokal tid.

Dermed slipper du ufrivillig å bruke mobilnettet fordi du glemte å skru WiFi på igjen etter at du hadde slått det av.

Og det samme gjelder altså for Bluetooth, der du sikkert vil at den skal koble seg til i bilen på vei hjem selv om du koblet deg fra hodetelefonene på jobb.

Bruk innstillinger-menyen om du virkelig vil slå av

Altså – du kan ikke bruke knappene i kontrollsenteret til å slå av WiFi eller Bluetooth helt.

Vil du deaktivere disse funksjonene på telefonen, er du nødt til å gjøre det via innstillinger-menyen.

PS! Hvis du trykker litt hardere på boksen med WiFi, Bluetooth og kompani, spretter det opp et par ekstra valg, blant annet kjapp tilgang til å dele nettet fra telefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer