<b>TRE ÅR GAMMELT:</b> Android 4.3 Jelly Bean ble lansert i slutten av juli i 2013.
TRE ÅR GAMMELT: Android 4.3 Jelly Bean ble lansert i slutten av juli i 2013.Vis mer

Når får du Android 4.3?

Nå som den nyeste Android-versjonen er lansert, er det store spørsmålet: når får du oppdateringen?

Selv om Android 4.3 Jelly Bean nå er ute av skapet, betyr det ikke nødvendigvis at du kan få det nye operativsystemet på mobilen din.

Det er opp til telefonprodusenten din å fikse den saken, så vi har prøvd å finne ut hva slags planer de ulike selskapene har.

Med tanke på at det er åtte måneder siden forrige versjon, Android 4.2, ble lansert, og det kun er drøye 5 prosent av brukerne som har fått tilgang på denne, kan det se heller mørkt ut om man har en gammel telefon eller nettbrett.

Trøsten er imidlertid at Android 4.3 ikke er en spesielt stor oppdatering. Som TechHive.com påpeker, så er mange av nyhetene allerede tilgjengelig i nyere toppmodeller som HTC One og Samsung Galaxy S4.

Blant nyhetene i Android 4.3 er begrensede flerbrukerprofiler på nettbrett, Bluetooth Smart-støtte og bedre 3D-grafikk. Se den fulle oversikten her og her.

Les også: – Android 5.0 kommer i oktober

Nexus først ut

Googles Nexus-enheter er naturligvis de første til å få den nye Android-oppdateringen. Nye Nexus 7 kommer til å være første enhet som leveres med versjon 4.3 installert. Den 24. juli kommer oppdateringen også til førstegenerasjons Nexus 7, Nexus 4, Samsung Galaxy Nexus og Nexus 10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony

Sony har allerede lagt ut en liste på med enheter som vil bli oppdatert til den nyeste Android-versjonen i et blogginnlegg. Det er snakk om telefonene Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia SP og Xperia Z Ultra samt nettbrettet Xperia Tablet Z.

Når oppdateringen vil komme er imidlertid ikke kjent. Sony holder for tiden på å rulle ut Android 4.2 til en rekke modeller. Selskapet sier også at de vurderer om de skal oppgradere noen 4.1 enheter rett til 4.3.

Samsung

Samsung er ikke like pratevillige. Til Techradar sier selskapet at de vil bekrefte oppdateringsplaner til Android 4.3 for utvalgte Galaxy-enheter i løpet av de kommende månedene. Det kan fort bety en gang uti 2014, spekulerer Techradar.

HTC

HTC vil heller ikke si hvis eller når oppdateringen kommer til deres produkter, og hvilke modeller det i så fall vil bli. De holder også på å evaluere saken, ifølge Techradar, selv om Google-versjonen av HTC One vil få oppdateringen snart. Denne selges imidlertid kun på Play Store i USA.

SAMLESIDE:

Android

Derfor tar det tid

Sony har ikke bare vært mest åpne av de største mobilprodusentene, men de har også lettet på sløret for hvordan oppdateringsprosessen fungerer.

– Det blir ofte antatt at de store flaskehalsene skyldes programvare-tilpasninger som operatører og telefonprodusenter legger på toppen av standardversjonen av Android. Men i et blogginnlegg forklarer Sony at maskinvare spiller også en viktig rolle, fordi telefonprodusentene må bruke tid på å sikre at alle komponenter i telefonene deres fungerer riktig med Googles programvare, skriver TechHive.com.

Ifølge Sony skal jobben med å få telefonene til å fungere stabilt med nye versjoner av Android være enklere enn før, men testprosessen er fremdeles det største hinderet i å rulle ut oppdateringene raskt nok.

Illustrasjon fra Sony som viser hvordan oppdateringsprosessen fra programvare har endret seg i senere tid. Foto: Sony
Illustrasjon fra Sony som viser hvordan oppdateringsprosessen fra programvare har endret seg i senere tid. Foto: Sony Vis mer