Nano: Raske nett-søk

Det er ikke lenger noe problem å finne informasjon på Internett. Problemet er å begrense informasjonen og sette den i sammenheng. Dette har Nano til hensikt å hjelpe deg med.

Microsoft integrerte nettleseren Internet Explorer inn i operativsystemet. Nano går lengre, og integrerer seg med både tekstbehandleren din og epostprogrammet. Bare markér teksten du ønsker å hente informasjon om, klikk Alt-tasten og venstre museknapp. Vips, så starter Nano å søke etter emnet på nettet. Du kan selvsagt også starte Nano mens du surfer på nettet. Da kan du kalle den opp fra hurtigmenyen du får fram ved å høyreklikke på en side eller en markert tekst.

Finner og kategoriserer informasjon du kan stole på

I tillegg til å søke raskt gjennom ca 200 innholdsleverandørers sider, har Nano kategorisert søkeresultatene i fire blokker. Den første blokken viser deg nyhetsartikler som kan leses om emnet. Den andre har til hensikt å vise deg produkter du kan kjøpe relatert til emnet. Den tredje tipser deg om hvordan du kan jobbe videre med emnet, mens den fjerde viser til referanser om temaet (definisjoner, oppslag i leksika, osv). Tjenester som tilbys hos hver innholdsleverandør, presenteres ved hjelp av små ikoner.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer


Tanken bak denne typen kategorisering av informasjon kan vise seg å være god. Problemet for mange er nemlig å få fram relevant informasjon. Flere og flere søkemotorer har innsett at resultatene fra et søk må kategoriseres for å ha reell verdi. Men du skal være rimelig spesifikk i søkene dine for å dra nytte av denne funksjonen for eksempel i Altavista. Dessuten kan 1 million treff på søkeordet ”Stockholm” ta pusten fra enhver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordelen med Nano er at informasjonen hentes fra seriøse innholdsleverandører. Du kan derfor gå ut fra at den er begrenset til kilder som man kan stole på, i motsetning til andre søkemotorer som søker gjennom rubbel og bit (inkludert rusk og rask) på nettet.

Ikke alltid like intelligent

Vi har testet Nano i forskjellige sammenhenger, både fra tekstbehandler og fra nettleseren. I begynnelsen høyreklikket vi på en nettside for å få forslag til andre nettsteder med lignende informasjon. Resultatet var stort sett meget forvirrende, og vi skjønte fort at den ”intelligente analysemotoren” som det skrytes av på Nanos hjemmesider, i beste fall kan kalles noe uferdig. Til dette formålet har vi ingen betenkeligheter med å anbefale programmet Alexa foran Nano.

Men da vi foretok søkene etter å ha markert ord og små setninger, fikk vi sving på sakene. Vi testet innenfor litt forskjellige kategorier, og her er søkeordene vi prøvde:

- Ernest Hemingway (forfatter)
- The Vietnam War (historisk hendelse)
- Music Match Jukebox (programvare)
- Truncus Arteriosus (hjertesykdom)

For moro skyld prøvde vi også å søke etter:

- Wenche Myhre
- Trondheim
- Slaget ved Stiklestad

God på internasjonale emner

Søket innen de fire internasjonale emnene ga oss god respons hver gang. For eksempel ga søket på Ernest Hemingway oss 18 nyhetsartikler som omhandlet forfatteren, 7 bøker om ham som kunne kjøpes direkte, linker til diskusjonsforum og begivenheter med forfatteren i sentrum, samt direktelink til artikler om Hemingway i leksika. Totalt sett ga de internasjonale emnesøkene rask og nyttig informasjon, selv om ikke alle treffene var like relevante..

Ikke uventet ga søkene innen de norske emnene dårlig respons. Slaget ved Stiklestad ga null treff, Wenche Myhre ga oss mange treff, men disse var som tatt ut av luften. Bare søket på Trondheim ga oss treff som kunne anses som nyttig, blant annet kunne vi lese nyhetsartikler om Rosenborg, kjøpe en plate med Trondheimssolistene, og lese om Trondheim i on-line leksikonet til Britannica.

Selv om Nano klarer seg bra på emner med internasjonal utbredelse (les: i USA), er ikke søkemotoren mer intelligent enn at den gir treff dersom søkeordet ditt forekommer én gang i artiklene. Noen ganger gir den treff uten at vi kan forstå hvorfor - hva Wenche Myhre hadde å gjøre med den amerikanske presidenten Thomas Jefferson vites ikke, men ett eller annet må det ha vært.

Konklusjon

Vi liker tanken bak Nano, og særlig at søkene kan startes fra nær sagt hvilken som helst sammenheng. Utviklerne bak Nano har kanskje innsett at Internett er i ferd med å bli menigmanns viktigste kilde for informasjonsinnhenting.

Nano foreligger foreløpig kun i betaversjon, og programmeret lastes ned og installeres automatisk fra denne siden. Hele prosessen er unnagjort på under minuttet, dersom du har vanlig 56kb modemforbindelse.