<B>MYE NYTT:</B> iPhone OS 4.0 kommer i juni, og inneholder en rekke nye funksjoner for iPhone-brukere. Foto: Engadget
MYE NYTT: iPhone OS 4.0 kommer i juni, og inneholder en rekke nye funksjoner for iPhone-brukere. Foto: EngadgetVis mer

Nå multitasker iPhone

OS 4.0 til iPhone inneholder en rekke nyheter, noen mer etterspurte enn andre.

Etter at Apple i fjor endelig lanserte nytt operativsystem for iPhone med blant annet klipp og lim, en funksjon mange brukere - og teknologijournalister - hadde etterspurt i lang tid, tok det ikke lang tid før en vendte blikket mot en annen iPhone-svakhet: at den ikke kan multitaske.

Det vil enkelt og greit si at du kan kjøre flere programmer samtidig, noe som, med unntak av Apples egne applikasjoner som Mail og iPod, altså så langt ikke har vært mulig.

Veldig mye nytt

I kveld, norsk tid, lot Apple-sjef Steve Jobs Apple-utviklerne og resten av verden få en sniktitt på hva neste utgave av iPhone-OSet inneholder når versjon 4.0 slippes "i løpet av sommeren".

Og, ja, nå kommer endelig multitasking til iPhone. Det betyr blant annet du vil kunne kjøre applikasjoner som for eksempel Spotify, Skype og GPS i bakgrunnen mens du gjør andre ting, uten at du behøver avslutte applikasjonen slik tilfellet er i dag.

Oppdateringen blir så vidt vi vet gratis for alle iPhone-brukere, men vil muligens koste en liten sum for iPod Touch-brukere slik tilfellet har vært også tidligere.

De viktigste nyhetene

I tillegg til multitasking vil OS 4.0 inneholde "over 100 nye funksjoner". Her er en liten oversikt:

 • Én samlet innboks for alle epost-kontoene dine
 • Sortering av epost i henhold til tråder
 • Kryptering av epost og epost-vedlegg
 • Flere Exchange-kontoer aktive samtidig
 • Støtte for bruk av blåtann-tastatur med iPhone
 • valgfritt bakgrunnsbilde også på hjemmeskjermen
 • universell stavekontroll
 • ett lett trykk på skjermen for å fokusere når du tar opp video
 • lag spillelister direkte på mobilen, del listene med andre
 • samle applikasjoner i mapper(!) på hjemmeskjermen
 • Game Center, et slags spillsenter ala Xbox Live, der du kan spille mot venner og andre, ukjente iPhone-brukere via nettet, i tillegg til å oppnå såkalte "achievements"
 • mulighet for å sende SMS direkte fra applikasjoner
 • mulighet for å installere applikasjoner trådløst, som vil si at du slipper gå via iTunes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiere av iPhone 3G vil nok bli litt skuffet av denne oppdateringen. Multitasking støttes nemlig ikke på denne modellen, kun på iPhone 3GS. Også tredje generasjon iPod Touch får multitasking, mens første og andre versjon fortsatt bare vil være i stand til å tenke på en ting om gangen.

E-BØKER: iBooks finnes per i dag bare på iPad, men fra og med i sommer blir den også tilgjengelig for iPhone og iPod Touch-brukere.

Du kan se bilder fra det nye OSet her:
(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Apple viste også fram et egenutviklet og, basert på demonstrasjonen, svært avansert annonsesystem for iPhone og iPod Touch, hvor annonsene integreres i applikasjonene. Apple vil stå for salget av annonsene, mens utviklere kan flette dem inn i sine apps mot å få 60 prosent av annonseinntektene. Systemet heter naturligvis iAd, og skal, like naturlig, hjelpe utviklerne å tjene mer penger.

Så hvordan fungerer multitaskingen?

Nesten som vanlig har Apple laget en egen vri på multitasking-delen, noe som blant annet betyr at alle applikasjoner som ønsker å være kompatibel med multitasking må skrives om. Ifølge en demonstrasjon som ble gitt av utviklerne bak musikkapplikasjonen Pandora er ikke det nødvendigvis en komplisert affære - selv brukte de en dag på å omprogrammere sin app.

E-BØKER: iBooks finnes per i dag bare på iPad, men fra og med i sommer blir den også tilgjengelig for iPhone og iPod Touch-brukere.
E-BØKER: iBooks finnes per i dag bare på iPad, men fra og med i sommer blir den også tilgjengelig for iPhone og iPod Touch-brukere. Vis mer

Dette må gjøres fordi Apple har utviklet en multitasking-løsning som skal være skånsom mot mobilbatteriet, som hver dag mottar mer juling enn Mike Tyson fikk mot slutten av sin
karriere. Den medfører at applikasjoner kun kjører den prosessen som er helt nødvendig for å multitaske, som i applikasjoner som Pandoras (og Spotifys) tilfelle vil si den ressursen som spiller av musikken - og altså ingenting annet.

Det er med andre grunn til å spørre om dette er "ekte" multitasking, ettersom Apple kun vil la noen få prosesser kjøre i bakgrunnen. Det eksistere sju ulike kjernekategorier for multitasking, inkludert lyd, VOIP, GPS og push-varsling.

Enkel i bruk

For brukeren blir det derimot enkelt. Alt du behøver gjøre for å gå fra en applikasjon til en annen er å dobbeltklikke på hjem-knappen. Da tas du til en oversikt over alle aktive programmer, slik at du enkelt kan gå fra en app til en annen mens appen du forlater altså fortsetter å kjøre i bakgrunnen i en slags "forenklet" utgave.

En annen ting som er verdt å nevne er at alle applikasjoner vil nå forbli i samme tilstand de var i da du lukket dem, neste gang de åpnes - uavhengig om de støtter multitasking eller ikke.

Versjon 4.0 vil også komme til iPad, men ikke før til høsten.