Nå kommer Ubuntu på Android

Vil skape mobiler som kan fungere som PC-er.

BESTEVENNER: Linux og Android har vært gode venner hele tiden, men med Ubuntu for Android blir forholdet tatt til nye høyder. Her ser du hvordan Canonical ser for seg Android-telefonen i en dokk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Canonical
BESTEVENNER: Linux og Android har vært gode venner hele tiden, men med Ubuntu for Android blir forholdet tatt til nye høyder. Her ser du hvordan Canonical ser for seg Android-telefonen i en dokk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Canonical Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skrivebordet er "killer-appen" for mobiler med fire kjerner i 2012, sier Mark Shuttleworth, stifteren av Canonical som står bak Linux-versjonen Ubuntu, i en pressemelding.

– Og Ubuntu for Android transformerer telefonen din til skrivebordet ditt.

Den setningen sier egentlig alt om nyheten Ubuntu for Android. Løsningen skal la mobilprodusenter legge ved en Ubuntu-versjon i Android-telefoner, som kan brukes når telefonen er dokket og tilkoblet ekstrautstyr som skjerm, tastatur og mus.

Og vips: Så har du plutselig en Linux-maskin i tillegg til en mobiltelefon.

Er Ubuntu noe å satse på? Vi har testet!

Ikke en app

Det er altså ikke snakk om en app du kan laste ned fra Android Market. Dette stikker dypere.

For i stedet for å ha en Ubuntu-app, er tanken at Ubuntu skal ligge side om side med Android. Dermed er også tanken at mobilprodusentene skal installere dette i fabrikken.

OJSANN: Nå kan du få innkommende samtaler på PC-en. Foto: Canonical
OJSANN: Nå kan du få innkommende samtaler på PC-en. Foto: Canonical Vis mer


Ved å gjøre det på denne måten sikrer man også at ytelsen blir god nok til å kunne matche vanlige datamaskiner. Og ettersom Android er Linux-basert kan Ubuntu og Android dele programvarekjernen for at alt gå smurt, ifølge Canonical.

De sier ingenting om de faktisk har noen avtaler i boks, men på nettsidene sine etterlyser de nå interesserte produsenter. De skal vise frem løsningen på Mobile World Conference i Barcelona, som går av stabelen til uken, så kanskje vi får høre noe mer om partnere der.

Hvorvidt det blir mulig for amatører å installere Ubuntu for Android på sine telefoner sier de heller ingenting om ennå.

Denne latterlig lille PC-en skal kjøre Ubuntu

Mange muligheter

Så hva kan man gjøre på en fremtidig Ubuntu-telefon? Det aller meste, skal vi tro Canonical.

Følgende programmer skal følge med som standard:

 • Chromium (Linux-versjonen av nettleseren Chrome)
 • Google Calendar og Docs
 • Thunderbird (e-post-klient)
 • Gwibber (program for mikroblogging, for eksempel med Twitter)
 • VLC Player (mediespiller)
 • PiTiVi (program for videoredigering)
 • Ubuntu Music Player
 • Ubuntu Photo Gallery
 • Programmer for å ringe og sende tekstmeldinger(du bruker tross alt en telefon)

Høres ikke dette kjent ut..?

Om konseptet høres kjent ut, er det ikke så rart: Det eksisterer allerede.

I oktober i fjor testet DinSide mobilen Motorola Atrix, som har noe liknende. Motorolas Webtop gir deg et annet grensesnitt når du dokker telefonen, og lar deg bruke mus og tastatur for å blant annet surfe på nettet.

Les også: Test av Motorola Atrix

Dessverre var opplevelsen på langt nær så god som vi hadde håpet, først og fremst på grunn av dårlig ytelse. Så vi får håpe Ubuntu for Android klarer det Motorola foreløpig ikke har klart. Konseptet forøvrig høres veldig likt ut: Ett grensesnitt på telefonen, og ett på ekstraskjermen. Og dokken som fulgte med Atrix er nok ganske lik den Canonical håper mobilprodusenter snart vil lage for Ubuntu for Android.

Her kan du se hvordan Motorola Atrix med Webtop fungerer i praksis: