Nå kommer Internett på kabel - Chello er lansert i Norge

En virkelig rask Internett-forbindelse opplever de fleste bare i jobbsammenheng, hvor bedriftens nettverk er koblet opp med en fast linje på 512 kbit eller mer. Nå vil du kunne få omtrent den samme ytelsen hjemme, og det åpner for helt nye tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chello er et europeisk bredbåndsnettverk, som først og fremst består av infrastruktur. Det betyr egne kabler og maskinparker spredt utover Europa, og i tillegg til dette andeler i kabler mellom strategiske forbindelser, som over Atlanteren.

Samtidig er Chello navnet på hele tjenesten som tilbys, slik at kundene skal slippe å forholde seg til tekniske begreper. Chello skal bli et begrep som innebærer både Internett-tilkobling med topp ytelse, og tilgang til andre kommunikasjonstjenester etter hvert som disse utvikles.

Hva betyr bredbånd?

Ordet innebærer rett og slett høy båndbredde, som igjen betyr høy kapasitet. Det viktige i Internett-sammenheng er at båndbredden er fornuftig balansert og distribuert. Selv om du får verdens raskeste linje til din internettleverandør, hjelper det lite hvis forbindelsen videre blir for trang. Med Chello som forbindelse videre ut i verden, er du garantert rask forbindelse både til lokale og internasjonale nettsteder.

Assymetrisk og alltid på

Tilkoblingen er assymetrisk, som innebærer at det er mange ganger raskere å laste ned data enn å laste opp. Det vil i praksis si 320 kbit eller mer når du henter data eller surfer, mens du ”bare” får 64 kbit (samme hastighet som ISDN) når du sender data.

Forbindelsen er alltid oppe, som på et lokalt nettverk, slik at du aldri trenger å ringe opp eller gjøre noe annet for å etablere forbindelsen.

Innhold fra kjente leverandører

Chello tilbyr en portal, altså en startside, med forskjellige tjenester. Det er også inngått samarbeide med mange av de største norske leverandørene av innhold, slik at du når det meste med en enkelt klikk fra startsiden.

Foreløpig er det innledet samarbeid med TV 2 og Scandinavia Online, men det er mange flere under oppseiling. Flere kjente internasjonale aktører, som CNN, CBS, NBC Sportsline etc er også med.

Den høye båndbredden gjør at det blir mening i å se på videoklipp fra nyheter eller begivenheter. Oppløsningen og bildefrekvensen er så høy, at det ikke er så langt fra å ha et mini-TV på PC-skjermen.

Janco kobler opp

image: Nå kommer Internett på kabel - Chello er lansert i Norge

I Norge samarbeider Chello med Janco Multicom, et av de største selskapene innen kabel-TV i Norge. De er begge eid av det samme internasjonale selskapet UPC, så samarbeidet er ikke tilfeldig.

Det er først og fremst i Oslo-området og i den sørlige delen av Norge at Janco har høy dekning. De arbeider imidlertid med en kraftig økning av dekningsområdet, og har startet opp et investeringsprogram i milliardklassen. Gravemaskinene får derfor mye å gjøre i tiden fremover.

Hvis du allerede har Janco som leverandør av kabel-TV, kan du ta kontakt for å bestille Chello. Hvis gravemaskinene og kabeltrekkerne allerede har gjort jobben sin, og resten av det nye elektroniske utstyret er utplassert, vil Janco sende en installatør hjem til deg.

Der monterer de inn et nettverkskort i PCen, og monterer et kabelmodem som er en boks på størrelse med en telefonkatalog. Denne boksen kobles mellom koblingspunktet for kabel-TV (ikke antennutgangen) og det nye nettverkskortet i PCen. Så installeres det programvare og systemet blir testet.

Foreløpig støttes Windows og MacOS. Andre alternativer vil støttes etter hvert som behovet melder seg.

Pris og tilgang

Introduksjonsprisen for privatkunder er 1 250 kroner for startpakken og en fast månedspris fra 249 kroner. Da får du de vanlige tjenestene som epost og 10 MB diskplass til hjemmeside.

Hastigheten for denne pakken er på 320 kbit nedlasting og 64 kbit opplastning.

For andre typer kunder anbefales det å ta kontakt for et konkret tilbud. Det er flere alternative hastigheter tilgjengelig.

Hva med avanserte hjemmebrukere?

Stadig flere brukere legger opp sitt eget nettverk hjemme og vil gjerne dele en internettforbindelse. Dette er svært enkelt med en ISDN-ruter, som kobles opp mellom nettverket og ISDN-kontakten og etablerer forbindelse etter behov fra hvilken som helst PC.

Hvordan denne type kunder skal betjenes, som ikke er bedrifter, men som bruker det samme tekniske utstyret, er enda ikke klart.

Det er viktig at internettleverandørene også henger med på brukernes tekniske utvikling, og tilpasser tjenestene til dagens og morgendagens virkelighet. Det nytter ikke å holde fast på foreldete definisjoner av kundegrupper. Da står det andre klar til å overta.

Sjekk også ut Chello's og Janco Multicom's hjemmesider.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!