Bluetooth 3.0 + HS åpner for trådløs overføring av inntil 24 Megabit data pr sekund, nok til høyoppløst video og lyd i god kvalitet.
Bluetooth 3.0 + HS åpner for trådløs overføring av inntil 24 Megabit data pr sekund, nok til høyoppløst video og lyd i god kvalitet.Vis mer

Nå kommer Bluetooth 3.0-produktene

Samsung har annonsert en telefon med Bluetooth 3.0-støtte. Hva betyr det i praksis?

Bluetooth er en trådløs kommunikasjonsprotokoll som har fått sitt navn fra danskekongen Harald Blåtann, som skal ha samlet det meste av Danmark og deler av Norge under sin autoritet for mer enn tusen år siden. Og det er nettopp dette å "samle", og få tekniske duppedingser til å snakke sammen trådløst, som er Bluetooth-protokollens formål. Bluetooth har i dag bred støtte blant produsentene av elektronikk og datautstyr, og er regnet som en bransjestandard for datakommunikasjon over korte avstander.

Slipper kabel

Bluetooth benytter en kortdistanse radiosender og mottaker i det velbrukte 2,4 GHz-båndet. Men i motsetning til WLAN er Bluetooth beregnet for kortere avstander, og hopper mellom frekvenser for å alltid ha optimal kontakt, for eksempel mellom mobiltelefon og PC, mellom mobiltelefoner, mellom tastatur og PC, mellom kontroll og spillkonsoll, og ikke minst mellom telefon og handsfree-enheter. Ut fra dette forstår vi at hovedformålet er å bli kvitt kabelen som tidligere forbandt disse dingsene. Men når det er sagt, åpner nyere Bluetooth-revisjoner for langt større rekkevidde, faktisk inntil 100 meter under optimale forhold.

Det er nok slik de fleste først kommer i kontakt med Bluetooth; via trådløs handsfree til mobilen. Løsningen på bildet er norskutviklet, og ble omtalt i denne  artikkelen.
Det er nok slik de fleste først kommer i kontakt med Bluetooth; via trådløs handsfree til mobilen. Løsningen på bildet er norskutviklet, og ble omtalt i denne artikkelen. Vis mer


De første Bluetooth-dingsene dukket opp for rundt 10 år siden. Den gang var overføringshastigheten maks 1 Mbps, hvorav kun 70% var reservert for dataoverføring og de resterende 30% var for tale. Rekkevidden varierte fra 1 til 10 meter. Og den gang som nå er forbindelsen kryptert, for å hindre at andre får tilgang til apparatene dine uten din godkjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden de spede Bluetooth-dager har standarden gått gjennom mange revisjoner, og i fjor ble Bluetooth versjon 3.0 + HS (High Speed) godkjent som siste tilskudd til familien. Tidligere denne uken lanserte Samsung telefonen WAVE, som blir den første på markedet som drar nytte av nyhetene i Bluetooth 3.0 + HS.

Beste fra to verdener

Wave skal ifølge Samsung være den første telefonen med Bluetooth 3.0-støtte. Den kommer på markedet i vår.
Wave skal ifølge Samsung være den første telefonen med Bluetooth 3.0-støtte. Den kommer på markedet i vår. Vis mer


Den store nyheten er nettopp den høye hastigheten. Ved å bake inn 802.11-støtte, bedre kjent som Wi-Fi-protokollen, kan hastigheten faktisk nå 24 Mbps ved behov, for eksempel når hele bilde- og musikksamlingen skal overføres fra telefon til PC - eller vice versa. Når behovet ikke er der, brukes standard Bluetooth-radio, noe som er langt mindre strømkrevende og dermed sparer batteriet. Bluetooth 3.0-radioen er dessuten mer energigjerrig enn tidligere versjoner, og responderer dessuten raskere, noe som slett ikke er noen ulempe i mobile sammenhenger.

Samsung WAVE kan både filme og spille av videoer i HD-kvalitet. I det siste har det dessuten dukket opp flere hjemmekinoanlegg og TV-er med Bluetooth-støtte. Det er dermed ikke vanskelig å se for seg at video kommer til å bli en viktig vei videre for Bluetooth. 24 Mbps er for eksempel mer enn nok til å formidle HD-video i meget god kvalitet ved bruk av H.264 og fornuftig kompresjon av videosignalet.

Les mer om Bluetooth 3.0