Foto: DinSide.no
Foto: DinSide.noVis mer

Nå kan iPhone redde liv

Ny, norskutviklet applikasjon gir hjelp til gjenoppliving.

Hva gjør du egentlig dersom du er førstemann som kommer til et ulykkessted? Mange blir paralyserte og aner ikke hvordan de skal håndtere situasjonen, men det kan kanskje endre seg med "First Aid on Demand", en ny nedlastbar applikasjon til iPhone.

Det håper i hvert fall lege Steinar Pedersen ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisni ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han, sammen med sykepleier Mona Hagensen og utvikler Niklas Andresen står bak applikasjonen.

Lett å bli stresset

- Kunnskapen om førstehjelp er generelt god i Norge, men det er ikke alltid lett å huske på hva man skal gjøre ved hjertestans. Situasjonen er dramatisk og stressende, sier Pedersen.

Applikasjonen "snakker" til den som skal gjøre hjerte-lungeredning, og veileder gjennom tale, tekst og enkle animasjoner. skritt for skritt får man instrukser om hvordan man skal gå fram.

Og når man er i gang med gjenoppliving, starter en klokke automatisk. Dette er viktig informasjon for helsepersonell når de ankommer.

Skjermbilder fra applikasjonen.
Skjermbilder fra applikasjonen. Vis mer


Gratis

"First Aid on Demand" kan søkes opp i AppStore, eller lastes ned gjennom iTunes. Når applikasjonen er lastet ned, fungerer den off-line. Du behøver med andre ord ikke ha mobildekning på ulykkesstedet dersom du skulle få behov for å bruke applikasjonen.

Den fungerer for øvrig også på iPod Touch, og koster ingenting.

Les også:
15 Android-programmer du bør laste ned