My Xperia er Sonys svar på Apples kjente Find My iPhone-tjeneste. Google har ennå ikke sitt eget alternativ. Foto: Kirsti Østvang
My Xperia er Sonys svar på Apples kjente Find My iPhone-tjeneste. Google har ennå ikke sitt eget alternativ. Foto: Kirsti ØstvangVis mer

Nå kan du spore Sony-telefonen din

Sony kommer Google i forkjøpet med viktig sporingstjeneste på mobilen.

Å sikre mobilen mot tyverier er viktigere enn noensinne, og hvor mange historier har vi ikke hørt om iPhone-brukere som har fått tilbake sine stjålne telefoner ved hjelp av Apples Find My iPhone-app.

Nå er Sony også klar for å innta verden med et kliss likt alternativ kalt My Xperia, melder The Verge. Sporingstjenesten ble rullet ut i en begrenset betaversjon tidligere i år, men skal nå bli tilgjengelig for hele verden i løpet av de kommende ukene.

My Xperia, som er gratis, er allerede klar for Norge, så har du en nyere Sony-mobil, skal det i utgangspunktet bare være å ta den i bruk. Det ser i skrivende stund ut til å være stor pågang, så tjenesten oppleves i skrivende stund som ustabil.

Les også: Apple oppgraderer tyverisikring

Lett å aktivere

Hvis du har en Xperia-enhet fra 2012 eller 2013 vil du kunne aktivere My Xperia fra Instillinger > Xperia > MyXperia. Du kan bruke Google-ID-en din for å logge inn på tjenesten.

Fra web-grensesnittet til My Xperia kan du låse telefonen og sende en melding som dukker opp på skjermen i løpet av kort tid. Legger du ved et nummer, kan finneren enkelt også ringe det opp direkte fra telefonen. Foto: Kirsti Østvang
Fra web-grensesnittet til My Xperia kan du låse telefonen og sende en melding som dukker opp på skjermen i løpet av kort tid. Legger du ved et nummer, kan finneren enkelt også ringe det opp direkte fra telefonen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Når tjenesten er aktivert, vil du kunne spore opp telefonen på et kart, sende lydvarsler, låse enheten eller slette dataene på den fullstendig, både intern og ekstern lagring. Alt skjer fra nettsiden myxperia.sonymobile.com.

Vi har prøvekjørt My Xperia-tjenesten, og den fungerer omtrent som man kan forvente. Oppsporingen skjer på noen sekunder, og de øvrige funksjonene er enkle å bruke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man låser telefonen med kode fra avstand, er telefonen fortsatt låst ved en omstart.

Ikke nøyaktig

Selv om det tok kort tid å finne telefonen vårt på kartet, så var ikke plasseringen riktig, faktisk to kvartaler unna DinSides lokaler i Oslo sentrum. Da var vi ikke koblet på trådløst nett, kun mobilnettet.

Vi sammenlignet med Find my iPhone, og den var heller ikke helt nøyaktig, men var mye nærmere – på andre siden av gata. De kvartalene kan fort utgjøre en forskjell for om man finner en stjålet telefon eller ikke. Sony tilbyr heller ikke sporing i sanntid, i motsetning til Apple.

DinSides lokaler er ikke i Hammerborgggate, men i Storgata litt ned og til venstre.  Foto: Kirsti Østvang
DinSides lokaler er ikke i Hammerborgggate, men i Storgata litt ned og til venstre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Et annet irritasjonsmoment var at da vi låser telefonen med kode fra webgrensesnittet, så forsvinner ikke denne kodelåsen av seg selv når man har låst opp telefonen igjen. Tjenesten går inn i skjermlås-innstillingene på telefonen og overstyrer tidligere valg, og har man brukt en annen metode, må man tilbakestille det manuelt. Litt tungvint.

Så det er utvilsomt rom for forbedring her, men vi synes likevel det er både bra og på tide at Sony tilbyr dette til brukerne, også helt kostnadsfritt.

Kommer Google i forkjøpet

Og som The Verge påpeker er det svært overraskende at selv tre år etter at Find My iPhone ble lansert, så finnes det ingen innebygd sporingstjeneste i Android.

Det finnes en rekke apper på Google Play som åpner for det samme, og Samsung har sin egen kalt Samsung Dive. Microsoft har også en innebygd sporingstjeneste i Windows Phone.

Les også: Slik sikrer du mobilen mot tyveri