I løpet av få dager kan alle nordmenn ringe direkte fra Gmail.
I løpet av få dager kan alle nordmenn ringe direkte fra Gmail.Vis mer

Nå kan du ringe med Gmail

Kommer til Norge i løpet av de nærmeste dagene, og noen har fått allerede.

«Sammenligner vi med Microsofts nylig ervervede Skype, ser vi imidlertid at Googles tilbud er ganske bra»


I artikkelen om ni nettjenester vi misunner amerikanerne, var Google Voice med på listen – Googles telefontjeneste som gir deg et eget telefonnummer er du kan sende og motta SMS, høre på telefonsvarerbeskjeder og så videre direkte i nettleseren (eller på telefonen, selvsagt).

En av funksjonene til Google Voice er også muligheten til å ringe via Gmail, og akkurat den funksjonen vil nå komme til 38 nye land; deriblant også Norge. Dette er en IP-telefoniløsning som da selvsagt krever at du har en aktiv nettoppkobling.

Tilgjengelig i løpet av få dager

I følge Gmail-bloggen blir dette tilgjengelig i løpet av de nærmeste dagene, og når du får tilgang, vises det et lite telefonikon i nettprat-boksen i venstre marg.

Nå kan du ringe med Gmail


Selv om det meste fra Google er gratis, koster det penger å ringe, og dette fungerer som et slags kontantkort. Du fyller på penger ved å betale via Google Checkout (samme betalingsløsning som i Android Market), der du også må betale norsk merverdiavgift. Det betyr at du betaler $12,50 for å fylle opp ringekontoen din med $10.

Her finner du Googles ringetakster. Merk at det ikke tilkommer noen startavgift på samtalene, så du betaler kun for effektiv ringetid. Eksempelvis koster det bare drøye fem øre pr minutt å ringe til USA (gratis dersom du i tillegg befinner deg i USA), fra 54 øre til én krone minuttet til en mobiltelefon i Storbritannia (avhengig av operatør), 75 øre pr minutt til mobiltelefon i Australia og 38 øre pr minutt til en mobiltelefon i Vietnam. Til mobiltelefoner i Norge, derimot, er ikke tilbudet like fristende, med 80 øre pr minutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(I tillegg kommer altså norsk merverdiavgift når du fyller på kontoen.)

Billigere enn Skype

Sammenligner vi med Microsofts nylig ervervede Skype, ser vi imidlertid at Googles tilbud er ganske bra:

Gmail-ringing vs Skype (Til mobiltelefon, priser inkl moms)
 Google (pr minutt)Skype (pr minutt)
USAkr 0,07kr 0,17 (0,37 til Alaska)
Storbritanniakr 0,68-1,25kr 1,89
Australiakr 0,94kr 1,52
Vietnamkr 0,48kr 2,48
Norgekr 1kr 1,61
Skype tar 59 øre i startpris på hver samtale


Google er billigere til samtlige av våre fem utvalgte land, og et par andre stikkprøver tilsier også at Google jevnt over er billigere enn Skype, i tillegg til at man altså ikke betaler noe startavgift på samtalene.

I vår redaksjon har hr Idsø allerede fått den nye funksjonen (den sniken!), mens undertegnede fortsatt ser ut til å måtte smøre seg med tålmodighet. Det må kanskje du også – logg inn på Gmail og se etter det grønne telefonikonet i nettprat-boksen.

Oppdatert: Det ser ut til at det bare er å bytte til engelsk språkdrakt for å få aktivert ringefunksjonen.

Hva synes du om muligheten til å ringe direkte fra Gmail? Er det noe du kommer til å bruke, eller sverger du til din egen telefon? Vi hører fra deg i kommenarfeltet under.