<strong>OPPDATÉR NÅ:</strong> Apple har allerede fikset problemene med den første versjonen av iOS 13. Foto: Kirsti Østvang
OPPDATÉR NÅ: Apple har allerede fikset problemene med den første versjonen av iOS 13. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nå kan du laste ned iOS 13.1 og iPadOS

Apple har sluppet den første oppdateringen til iOS 13.

Publisert

I forrige uke ble Apples store oppdatering til iPhone, iOS 13, sluppet. Den har imidlertid vært rammet av så mange feil at Apple allerede er klare med en ny oppdatering.

I går kveld norsk tid slapp selskapet iOS 13.1. Har du en kompatibel iPhone, bør du ikke vente med å laste den ned!

Samtidig ble også nye iPadOS og tvOS 13 gjort tilgjengelig for nedlasting.

Hva fikser iOS 13.1?

Slik oppdaterer du

Du kan laste ned iOS 13.1 fra Innstillinger > Generelt > Oppdatering.

Har du vært med i Apples åpne betaprogram, kan nå være et lurt tidspunkt å fjerne betaprofilen, slik at du får vanlige oppdateringer igjen. Gå til Innstillinger > Generelt > Profil for å slette den.

Allerede før iOS 13 ble sluppet den 19. september, var det kjent at Apple jobbet med en ny oppdatering på grunn av en del feil og problemer med det nye operativsystemet til iPhone.

Ifølge Gizmodo var det snakk om feil som gjorde alt fra å fryse apper til å få telefonen til å kræsje, mens noen av de nye sikkerhetsfunksjonene faktisk gjorde mobilen mer usikker.

iOS 13.1 skulle etter planen slippes 30. september, men Apple fremskyndet datoen til den 24. september. Det sier kanskje noe om hvor viktig det var å få den ut til brukerne.

Den ferske oppdateringen fikser altså en hel del feil. Samtidig introduserer noen av nyhetene som egentlig skulle komme i første versjon av iOS 13, deriblant muligheten til å dele ankomsttid med familie og venner via Apple Kart.

Har du iPhone 11, 11 Pro eller 11 Pro Max, blir også den nye AirDrop-funksjonen tilgjengelig.

Og for spesielt interesserte: ifølge Emojipedia har Apple endret designet på 24 emojier i iOS 13.1. Blant annet er flere dyr blitt gjort mer anatomisk korrekte 🦑

Helt nytt iPadOS

Som nevnt ble også Apples helt nye iPadOS sluppet i går. Den er basert på iOS 13, men er en egen versjon spesielt laget for selskapets nettbrett, og byr på flere nye unike funksjoner bare for iPad.

<strong>NY HJEMSKJERM:</strong> Widgeter på hjemskjermen er en av de store nyhetene i nettbrett-utgaven av iOS 13, også kjent som iPadOS. Foto: Kirsti Østvang
NY HJEMSKJERM: Widgeter på hjemskjermen er en av de store nyhetene i nettbrett-utgaven av iOS 13, også kjent som iPadOS. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du får selvsagt alle godbitene fra iOS 13, som mørk modus og en langt bedre Bilder-app. Men du får også en hel del annet:

  • Safari fungerer mer som en «skrivebordsnettleser»: Apple har gjort endringer til nettleseren slik at den ikke bare er som en oppblåst utgave av iPhone-versjonen. Nå skal (langt flere) nettsider vises i skrivebordsversjon. Google Docs skal fungere, og du får ting som nedlastinger.
  • Du kan ha widgets rett på hjemskjermen: Venstre side på hoved-hjemskjermen kan ha en separat kolonne hvor du kan ha værvarsel, kalenderavtaler og widgeter fra dine favoritt-apper.
  • Du kan koble til ekstern lagring: En av ankepunktene mot iPad som PC-erstatning har vært at du ikke kan koble til eksterne disker eller minnekort. I iPadOS gjør Apple det mulig, og så lenge du har rett adapter (Lightning eller USB-C avhengig av hvilken iPad-modell du har), skal det bare være å koble til og bruke den oppdaterte Filer-appen og overføre filer til eller fra nettbrettet.
  • Bedre multitasking: Apropos dette med at iPad skal fungere mer som en tradisjonell datamaskin. iPadOS gjør det også enklere å bruke flere apper av gangen. Blant annet er det endelig mulig å ha flere vinduer av samme app på skjermen samtidig. I tillegg kan du dra og slippe elementer fra en app til en annen.
  • ... og til slutt: du får endelig en rullelinje i dokumenter du kan ta tak i og scrolle med!

iPadOS kommer riktignok med enda flere nyheter enn disse (du kan blant annet koble til en Bluetooth-mus og så får du både tastatursnarveier og nye tekstbehandlingsfunksjoner), men vi kommer tilbake til de i en egen artikkel snart!

Enn så lenge kan du se Apples promovideo under:

tvOS 13

Til slutt har Apple også sluppet tvOS 13 for Apple TV.

Blant de viktigste endringene her er en redesignet hjemskjerm, flerbrukerstøtte, nye skjermsparere, muligheten for å koble til Xbox- og Playstation-spillkontrollere samt Apple Arcade.

Du finner denne oppdateringen ved å gå til Innstillinger > System > Programvareoppdateringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer