Google familiedeling i Norge

Nå kan du dele Google-kjøp med hele familien

Endelig er tjenesten lansert for nordmenn, men ikke alle i familien får være med.

ENDELIG: Apple har hatt det en stund, og nå kan også Android-brukere dele app-kjøp og den slags innad i familien. Foto: Pål Joakim Pollen
ENDELIG: Apple har hatt det en stund, og nå kan også Android-brukere dele app-kjøp og den slags innad i familien. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frem til nå har det ikke vært bare-bare å gi en Android-telefon til et barn under 13 år.

Googles brukervilkår sier nemlig at man må være minst 13 år for å få en egen Google-konto, og dermed har mange foreldre enten valgt å legge inn sin egen Google-konto på podens enhet, eller løyet litt på alderen for at barnet skal få en egen konto og kunne laste ned apper og spill.

Begge har sine ulemper – i det første tilfellet får barna tilgang til den voksnes Google-konto, e-post og lignende. Får de en egen Google-konto, mister man litt kontroll over hva som lastes ned, med mindre man jevnlig sjekker telefonen.

Enklere på iPhone

Med iPhone har den biten vært enklere, takket være Apples familiedelingsfunksjon, som lar deg opprette egne barnekonti til barna.

I stedet for at barna bare kan laste ned som de vil, kan man sette opp familedelingen slik at barna må trykke på en «spør»-knapp i App Store, der den voksne må godkjenne nedlastingen fra sin telefon eller Mac.

Kjøp foretatt av familemedlemmer blir også delt innad i familien, slik at man slipper å betale for samme app flere ganger. Det samme gjelder kjøpte filmer, bøker og musikk.

Google-løsning i Norge

Nylig åpnet Google endelig sin familebibliotek-tjeneste også for nordmenn.

PÅ NORSK: Nå kan nordmenn bruke Googles familiebibliotek-tjeneste, der man kan dele app- og filmkjøp innad i familien. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
PÅ NORSK: Nå kan nordmenn bruke Googles familiebibliotek-tjeneste, der man kan dele app- og filmkjøp innad i familien. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den fungerer i stor grad som Apples variant beskrevet over, men har noen tilleggsfunksjoner. Blant annet kan du angi at barna må spørre om alt de vil laste ned, eller at de alltid får lov til å laste ned ting som er gratis, mens de må spørre om ting som koster penger.

Som administrator for familien er det ditt kort som belastes ved kjøp, og som med Apples løsning blir kjøp innad i familien delt med alle familiemedlemmene – om man vil. Har du kjøpt en app som ikke egner seg for barna, kan du enkelt fjerne den fra familiebiblioteket.

HUS: Ser du dette hus-ikonet, betyr det at det aktuelle produktet kan deles i familien. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
HUS: Ser du dette hus-ikonet, betyr det at det aktuelle produktet kan deles i familien. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke bare kan man dele på app-kjøp – familiebiblioteket inneholder også filmer som er kjøpt fra Play butikk (ikke leid), samt bøker dersom utgiveren tillater deling i familegruppen.

Musikkjøp er dog ikke inkludert (det er det hos Apple), men nordmenn har i hvert fall fått muligheten til å tegne et familieabonnement på Googles strømmetjeneste, Play musikk, til 149 kroner i måneden – tilsvarende Apple Music, Spotify, Tidal og flere.

Enkelt å komme i gang

For å komme i gang med Googles familiebibliotek, kan du enten åpne Play butikk-appen på en Android-telefon, eller peke nettleseren på en PC til play.google.com.

Fra telefonen trykker du på menyikonet øverst til venstre, velger konto, familie og registrer deg for familiebiblioteket.

Fra PC-en trykker du på konto i venstre marg og deretter på registrer deg for familiebiblioteket.

Dernest er det bare å følge instruksene, der du angir hvilket betalingsmiddel som skal gjelde for familien og den slags.

Så er du klar til å invitere familiemedlemmer. Har de en Google-konto fra før, kan du invitere dem fra familiesiden ved å angi e-postadressen.

Du kan invitere inntil fem andre familiemedlemmer til en familiegruppe hos Google. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Du kan invitere inntil fem andre familiemedlemmer til en familiegruppe hos Google. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men hva med de under 13, Google?

Som nevnt innledningsvis, har Google lenge hatt en aldersgrense på 13 år for å opprette en Google-konto, men i vår tid er det bare å erkjenne at mange barn får sin første telefon før de blir tenåringer.

På Googles informasjonssider er dette kravene til familiemedlemmene:

image: Nå kan du dele Google-kjøp med hele familien

Altså burde det gå fint å få med barn under 13 år i familiebiblioteket. Vi prøvde å opprette en konto til husets tolvåring. Da vi hadde angitt alder, brukernavn og passord, fikk vi beskjed om at en voksen måtte ta over:

image: Nå kan du dele Google-kjøp med hele familien

Jeg fortsatte med å logge på med min egen konto, men til slutt var meldingen klar: Denne funksjonen er kun tilgjengelig i USA.

Selv om Googles familiebibliotek er tilgjengelig for nordmenn, gjelder det altså kun for medlemmer i husstanden som er over 13 år.

Vi har sendt en henvendelse til Google vedrørende dette og oppdaterer artikkelen når vi får svar.

I mellomtiden er altså alternativet som før – å lage en Google-konto til barnet der man lyver litt på alderen under registreringen. Men man får i det minste litt mer kontroll over hva som lastes ned ved å legge barnet til i familiebiblioteket. Og så slipper man å betale flere ganger for samme ting.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!