iPhone-tvisten:

Nå forbyr også Tyskland salg av flere iPhoner

Ny dom i tvisten mellom Qualcomm og Apple.

IPHONE-STANS: Apple må stanse salget av iPhone 7 og iPhone 8 i Tyskland. Foto: Jeff Chiu/AP
IPHONE-STANS: Apple må stanse salget av iPhone 7 og iPhone 8 i Tyskland. Foto: Jeff Chiu/AP Vis mer

Snaut to uker etter at en kinesisk domstol slo fast at Apple ikke får selge utvalgte iPhone-modeller i landet, skjer det tilsvarende i Tyskland. I den pågående rettstvisten mellom Apple og brikkesettprodusenten Qualcomm, har en domstol i München gitt medhold til sistnevnte.

Apple må dermed slutte å selge en rekke iPhoner med Intel-modem og komponenter fra selskapet Qorvo, skriver CNBC. Modellene det gjelder er iPhone 7 og iPhone 8, og disse blir trukket fra Apples offisielle butikker i Tyskland. iPhone XS, XS Max og XR blir ikke rammet av dommen.

Samtidig sier selskapet i en uttalelse at de aktuelle modellene fortsatt er tilgjengelig hos mobiloperatører og elektronikkforretninger.

– Qualcomms kampanje er et desperat forsøk på å skape distraksjon fra de virkelige problemene mellom våre selskaper. Taktikkene deres, både i retten og forretningsvirksomhet, skader både innovasjon og kundene. Qualcomm insisterer på å ta urimelige priser basert på arbeid de ikke har utført og de blir etterforsket av myndigheter verden rundt for deres oppførsel. Vi er skuffet over dommen og kommer til å anke den, heter det i en uttalelse fra Apple.

Qualcomm er, ikke overraskende, fornøyd med dommen.

– To respekterte domstoler i to ulike jurisdiksjoner har i løpet av de to siste ukene bekreftet verdien til Qualcomms patenter og erklært at Apple har krenket dem, og har beordret salgsstopp av iPhoner i de viktige markedene Tyskland og Kina, sier selskapets Don Rosenberg i en uttalelse.

Patenttvist

I sakens kjerne finner vi flere Qualcomm-patenter som brikkesettprodusenten hevder at Apple har krenket i flere iPhone-modeller. I dette tilfellet gjelder det et patent som omhandler såkalt konvoluttsporing, som omhandler at en enhet kan spare batteriforbruk når den sender og mottar trådløse signaler.

Selskapet Qorvo sier i en uttalelse at de tror at deres konvoluttsporingsbrikke ikke krenker det aktuelle patentet i saken og at hvis retten hadde undersøkt hele omfanget av det, ville de ha fattet en annen beslutning, skriver CNBC.