Google flytter adressefeltet ned på Android

Nå blir det lettere å surfe med én hånd

På tide at flere enn Microsoft gjorde det på den måten?

PÅ BUNNEN: Nå ser det ut til at Google flytter adressefeltet til bunnen av skjermen på Chrome for Android. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ BUNNEN: Nå ser det ut til at Google flytter adressefeltet til bunnen av skjermen på Chrome for Android. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi ikke har vært fra oss av begeistring for Microsofts mobile operativsystem, Windows Phone, eller Windows 10 Mobile som det heter nå, er det spesielt én ting vi liker godt.

Og det er noe så enkelt som at nettleseren har adressefeltet nederst, og ikke øverst på skjermen.

NEDERST: Microsoft har lenge hatt adressefeltet nederst på skjermen på sin mobile nettleser, Edge (tidligere Internet Explorer). Foto: Microsoft
NEDERST: Microsoft har lenge hatt adressefeltet nederst på skjermen på sin mobile nettleser, Edge (tidligere Internet Explorer). Foto: Microsoft Vis mer

I en verden der de fleste telefoner har blitt ganske store, føles det noe tungvint å måtte flytte tommelen helt opp til toppen av skjermen for å taste inn adressen til en nettside.

På vei til Chrome?

Nå kan det se ut som om Google har latt seg inspirere av Microsofts vri. I de såkalte developer og Canary-utgavene av Google Chrome, finnes det nå nemlig en mulighet for å flytte adressefeltet til bunnen av skjermen.

Dermed er det langt enklere å nå det om du bare bruker én hånd.

Tilgjengelig i to av kanalene

Som nevnt er denne funksjonen tilgjengelig i enkelte utgaver av Chrome for Android.

Chrome-nettleseren gis ut i flere ulike kanaler:

  • Canary, som oppdateres hver dag. Denne vil alltid være først ute med nye funksjoner, men vil også være den mest ustabile, siden den ikke har blitt testet før den sendes ut. Google kaller den eksperimentell, for å si det sånn.
  • Developer (utvikler) oppdateres én til to ganger i uka. Det kan derfor gå noen dager før du får de aller nyeste funksjonene, men det vil være mindre av feil og ustabiliteter enn i Canary-utgaven.
  • Beta oppdateres sånn cirka ukentlig, med større oppdateringer hver 6. uke. Her vil mange feil være rettet, men ikke nødvendigvis alle. Beta-utgaven av Chrome ligger rundt en måneds tid i forkant av den vanlige utgaven.
  • Stable er den du sannsynligvis har på telefonen allerede. Her har nye funksjoner og endringer vært testet av mange i en drøy måned i betautgaven, slik at nettleseren kan anses som stabil.

Som nevnt er det altså de to første som kan flytte adressefeltet i bunnen foreløpig. Disse to kan du fint kjøre side om side med den vanlige Chrome-utgaven på telefonen, og lenkene over går direkte til nedlasting i Play butikk.

Slik flytter du adressefeltet

Har du lastet ned Canary eller developer-utgaven av Chrome, kan du lime inn følgende i adressefeltet:

chrome://flags/#enable-chrome-home

HER KLIKKER DU: Trykk på rullegardina merket standard og deretter på «aktivert». Skjermdump: Pål Joakim Pollen
HER KLIKKER DU: Trykk på rullegardina merket standard og deretter på «aktivert». Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da får du opp en nettside med alle nettleserens innstillinger, der den automatisk har skrollet ned til det aktuelle valget. Dette er for øvrig den samme siden som lar deg fjerne problemet med feiltrykking på nettsider (tilgjengelig i alle Chrome-utgavene).

Så trykker du på nedtrekkslisten der det står standard og velger aktivert. Til slutt lagrer du endringene med knappen som kommer opp. Da startes nettleseren på nytt, og vips, så er adressefeltet i bunnen.

En ulempe foreløpig er dog at vi ikke får noen rullegardinmeny med foreslåtte søk og nettsider når vi begynner å skrive, slik vi er vant til fra før.

LES OGSÅ:
Triksene som gjør det lettere å surfe med Chrome for Android
Slik synkroniserer du nettleserfaner på tvers av flere enheter
Slik skifter du e-postsignatur på mobiltelefonen