Én av tre har ikke låst Android-telefonen

Er du blant dem har vi et par kjekke tips.

<strong>LÅS DEN!</strong> Så mye som én av tre Android-brukere låser ikke telefonen sin. Dermed er all data tilgjengelig for den som måtte få kloa i den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LÅS DEN! Så mye som én av tre Android-brukere låser ikke telefonen sin. Dermed er all data tilgjengelig for den som måtte få kloa i den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av et år tester vi ganske mange mobiltelefoner på Dinside, og det første vi gjør når vi tar en ny enhet i bruk, er å aktivere skjermlåsen.

Den er nemlig essensiell dersom telefonen havner i gale hender, siden den hindrer uvedkommende i å få tilgang til alt personlig innhold på enheten, som bilder, e-post, tekstmeldinger, Facebook-kontoen og så videre. Det kan igjen føre til andre ubehageligheter, som ID-tyveri.

I en rapport fra Duo Labs kommer det imidlertid frem at så mye som 1 av 3 Android-brukere ikke låser telefonen sin; en skremmende høy andel i våre øyne.

Her er iOS-brukere mye flinkere, der andelen bare er 1 av 20. Dataene er samlet inn fra brukere av selskapets programvareløsning myntet på bedriftsbrukere.

– Men jeg vet ikke hvordan jeg gjør det!

FLERE MULIGHETER: På Android kan du låse telefonen med mønster, PIN-kode eller passord. Og fingeravtrykk, hvis du har en telefon som støtter den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FLERE MULIGHETER: På Android kan du låse telefonen med mønster, PIN-kode eller passord. Og fingeravtrykk, hvis du har en telefon som støtter den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Er du blant dem som ikke har lås på Android-telefonen fordi du ikke helt vet hvordan du gjør det, finner du valget om du åpner innstillinger-appen og blar deg ned til sikkerhet.

Her finner du så menyvalget skjermlås. Android har følgende varianter å by på:

Hva med deg?

Har du skjermlås på telefonen din? (Avsluttet)
Selvsagt.(78%)
Nope. Livin' on the edge.(19%)
Nei, men jeg fikser det nå.(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  • Mønster, der du får opp 3x3 sirkler og drar fingeren over minst fire av dem. Denne varianten gjør det ganske kjapt å låse opp telefonen, men har færre kombinasjoner enn om du bruker PIN-kode. Du kan også velge om mønsteret skal være synlig (altså at det vises en strek når du «tegner») eller ikke.
  • PIN-kode, som må bestå av minst fire siffer.
  • Passord, der hele tastaturet brukes. Det sikreste, med praktisk talt uendelig antall kombinasjoner, men også det som tar lengst tid når du låser opp telefonen.

Velg én av dem og følg instruksjonene. Du må oppgi valgt mønster/PIN/passord to ganger slik at du er trygg på at du skrev riktig, og i sikkerhetsmenyen kan du også velge hvor ofte du må låse opp – for eksempel hver gang du slukker skjermen, etter fem minutter med slukket skjerm eller lignende.

Har du en telefon av nyere årgang, kan det være at den har en fingeravtrykksleser, som i mange tilfeller vil være det raskeste og samtidig ha god sikkerhet.

Merk for øvrig at det å låse selve telefonen ikke er det samme som å ha en PIN-kode på SIM-kortet. Med PIN-kode på SIM-kortet forhindrer du andre å ta SIM-kortet ditt i bruk om de putter det i en annen telefon, men den beskytter ikke innholdet på telefonen din.

– Men det er så tungvint!

Enkelte kvier seg for å ha på skjermlås fordi det oppleves tungvint å måtte låse opp telefonen hver gang man skal sjekke noe.

Nevnt i forrige avsnitt er at du selv kan velge hvor lang tid det skal gå fra skjermen slukkes til kode er påkrevd for å låse den opp igjen.

SMART: Med Smart Lock kan du definere trygge områder der du ikke trenger å låse opp telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SMART: Med Smart Lock kan du definere trygge områder der du ikke trenger å låse opp telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


En annen kjekk funksjon er å bruke Androids innebygde Smart Lock-funksjon. Den lar deg definere trygge steder (f.eks. hjemme) og enheter (f.eks. smartklokke, bilstereo med Bluetooth) der du ikke trenger å låse opp telefonen.

LES MER: Lås telefonen smartere med Smart Lock

FJERNSTYRING: Via Android enhetsbehandling kan du spore telefonen på et kart, og låse og slette den om det skulle være aktuelt. Du kan også få den til å ringe om du bare har rotet den bort. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FJERNSTYRING: Via Android enhetsbehandling kan du spore telefonen på et kart, og låse og slette den om det skulle være aktuelt. Du kan også få den til å ringe om du bare har rotet den bort. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


– Hjelp, telefonen er borte og jeg har ikke låst den!


Blir telefonen din stjålet og du ikke har noe form for lås på den, er det altså fritt frem for de som er i besittelse av den. Da bør du, så raskt du klarer, få lånt en nettleser og gå til Android enhetsbehandling.

Her kan du logge på med Google-kontoen din og spore enheten på et kart. Dessuten kan du fjernlåse den med et passord, der du også kan tillate ett telefonnummer som vedkommende kan få ringe til. Det kan jo tross alt være at du har glemt den igjen og at noen har funnet den.

I tillegg finnes muligheten til å fjernslette den slik at alt innhold på telefonen slettes. Da får vi i så fall krysse fingrene for at du har sikkerhetskopi av alle bildene.

Det trenger ikke å koste en krone:
>> Slik tar du automatisk sikkerhetskopi av alle mobilbildene dine

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!