Én av fem sliter med å lese på mobilen

Økt smartmobilbruk kan være skadelig for øynene. Hva kan du gjøre?

IKKE BRA: Å holde telefonen så nærme øynene kan være skadelig for øynene dine i det lange løp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE BRA: Å holde telefonen så nærme øynene kan være skadelig for øynene dine i det lange løp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sliter du med å lese tekst eller se bilder på smarttelefonen, selv med briller? Da er du ikke alene.

Faktisk sier én av fem nordmenn at de har slike problemer, ifølge en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

- Det er overraskende mange, særlig når man tenker på hvor mye folk i dag bruker telefonen, sier generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo i en pressemelding.

Jo eldre man er, jo vanskeligere blir det. I undersøkelsen svarte 26 prosent i aldergruppen 45 til 59 år at de ikke ser det som står på mobilskjermen godt nok.

Les også: Her er årets mobiltrender

Anstrengende å se på nært hold

Hvorfor så mange har problemer, er ikke Norges Optikerforbund helt sikre på.

- Teknologien endrer seg så fort, så det blir vanskelig å forske på det, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo til DinSide.

Hans Torvald Haugo er generalsekretær i Norges Optikerforbund.
Hans Torvald Haugo er generalsekretær i Norges Optikerforbund. Vis mer


Når du leser på en smarttelefon, holder du den vesentlig nærmere øynene enn vanlig papir. I gjennomsnitt 20 til 30 centimeter på mobil, mot 40 centimeter med papir, ifølge DailyMail.

Det faktum at teksten vi leser på smarttelefonen vår ofte er svært liten, hjelper heller ikke.

- Øynene våre slapper bedre av når vi ser på lang avstand. Når vi ser på nært, må de imidlertid jobbe mye mer. Det blir anstrengende på øynene, og man kan også få vondt andre steder, som i nakken og hodet, forteller Haugo.

- Få undersøkt synet om du sliter med å se teksten på smarttelefonen klart og tydelig, oppfordrer han.

Les også: Hvor mye av telefonen din er faktisk skjerm?

Flere vil bli nærsynte

Et par briller kan gjøre hverdagen langt bedre.

- Vi vet fra før at de som leser mye på papir har høyere risiko for å bli nærsynt. Vi antar effekten blir enda større av å bruke smarttelefon. Sannsynligheten for at vi har enda flere nærsynte mennesker i Norge om 20 år er veldig stor, sier Hans Torvald Haugo.

De fleste mennesker vil oppleve at synet forandrer seg i 40- til 50-årsalderen.

- Øyets evne til å se på nært hold svekkes gradvis, og de fleste opplever at de har behov for briller for å kunne se like godt som tidligere, forteller Haugo.

Men på grunn av økt smartmobilbruk og derved kortere arbeidsavstand, vil det i fremtiden begynne å skje allerede når man er i 35-årsalderen, tror han.

Les også: LG G Flex har buet skjerm. Har det noe for seg, da?

- Velg større skjerm


Trenden vi har sett de siste årene med stadig større skjermer er gode nyheter i så måte. De er lettere å lese på, og man trenger ikke holde de like nært inntil ansiktet.

Haugo anbefaler derfor alle å velge en mobil med større skjerm. Det viktigste tipset hans er imidlertid å la øynene få variasjon.

- Jeg synes ikke det er heldig at unge eller voksne mennesker sitter 5-6 timer om dagen med en smarttelefon. Hvis du ser på den fra samme avstand hele tida, er det slitsomt for øynene. Ta pauser med jevne mellomrom, sier Haugo.

I USA har begynt med noe som kalles for 20-20-20-regelen, forteller Haugo. Den handler om at du bruker mobil eller nettbrett i 20 minutter, for så å ta 20 sekunders pause hvor du ser på noe fra 20 fots avstand, altså seks meter.

Det kan også være lurt å se på en annen type skjerm en stund, for eksempel PC-skjermen eller en TV. Stor skjerm og lenger avstand er bedre for øynene enn liten skjerm og kort avstand.

Les test: Så bra er Nokias 6-tommermobil, Lumia 1520

Slik forstørrer du teksten

Det ligger riktignok ingen automatikk i at en stor skjerm viser større tekst. En del av de største telefonene skalerer ofte ned teksten for å kunne vise mer på skjermen, og da blir blir ofte lite stort som på de mindre skjermene.

Et annet tips er da er å forstørre teksten på skjermen. Har du en smarttelefon, er det en enkel sak å få til:

  • Android: På Android-enheter med Ice Cream Sandwich eller nyere, gå til Innstillinger > Tilgjengelighet og kryss av for Stor tekst.
  • iPhone: I iOS 7, åpne Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Større skrift, og dra skyveknappen til du finner en størrelse som passer deg bedre.
  • Windows Phone: Gå til Innstillinger > Hjelpemiddel. Skyveknappen har fem ulike størrelser å velge mellom, som standard brukes den minste.
  • Les flere tips: Gjør skriften større på mobilen