Firefox 4 for Android er en knallbra nettleser med en god håndfull finesser allerede fra dag én. I tillegg støtter den utvidelser. Foto: Pål Joakim Olsen
Firefox 4 for Android er en knallbra nettleser med en god håndfull finesser allerede fra dag én. I tillegg støtter den utvidelser. Foto: Pål Joakim OlsenVis mer

Mozilla Firefox 4 for Android

Mobilsurfing til neste nivå?

I går ble den "offisielle" versjonen av Firefox lansert i Android Market. Nettleseren har vært i betaversjon noen måneder nå, og Mozilla har fjernet feil og finpolert funksjonaliteten slik at Firefox i dag fremstår som en svært attraktiv mobil nettleser.

Det beror på flere ting. For det første støtter også mobilutgaven av Firefox utvidelser, som nok var den største grunnen til at Firefox ble en suksess på PC i utgangspunktet. Foreløpig er det riktignok ikke fryktelig mange utvidelser som er tilgjengelig (de fleste må oppdateres til versjon 4 først), men det finnes allerede noen godbiter.

Her er noen eksempler:

Tapsure - En typisk utvidelse du ikke har tenkt på at du trengte før du begynner å bruke den. Passordfelter har nemlig alltid vært en liten irritasjon på mobiltelefon, og i hvert fall for undertegnedes del, er det ofte det sniker seg inn en feil når man prøver å være litt rask.

Med Tapsure kan du lagre passordet i nettleseren, men i stedet for at det bare fylles ut automatisk når du skal logge inn, må du "tappe" et sikkerhetsmønster slik at passordet automatisk blir fylt inn.

Vi har laget en kjapp video for å illustrere:

Phony - Lei av å bli tatt til mobilutgaven av et nettsted fordi du bruker mobiltelefon? Med Phony kan du la Firefox imitere en annen enhet; det være seg Internet Explorer, eller iPad for den saks skyld. Da kommer du stort sett til fullversjonen av nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Readability - Det blir brått mye forstyrrende bilder og flash-objekter på en nettside, men et trykk på Readability-knappen gjør at alt renskes og teksten gjøres større og tydeligere. Readability kan du faktisk også bruke på nettleseren din, men koster nå penger (det var gratis før).

Reading list - Snart på vei til utlandet? Der koster det mye å surfe på nettet, og da er det kjekt med denne utvidelsen, som lar deg lagre nettsider til offline-visning. Merk at den kun lagrer teksten (og ikke bildene). Vil du ha hele siden, kan du lagre nettsiden i .pdf-format (støttet direkte i nettleseren).

Sveip bildet til høyre, så vises de åpne fanene. Du kan bytte fane, lukke dem eller gjenopprette en fane du har lukket.
Sveip bildet til høyre, så vises de åpne fanene. Du kan bytte fane, lukke dem eller gjenopprette en fane du har lukket. Vis mer


Kjekk fanehåndtering

Vi opplever ellers Firefox som en rask og fin nettleser. Ved å sveipe skjermbildet mot høyre, vises fanene du har åpne, og ved å sveipe det mot venstre, får du kjapp tilgang til å merke en nettside som en favoritt, navigere frem og tilbake etc. Du kan også gjenåpne lukkede faner om du angrer deg.

På den velkjente Sunspider-testen, som måler javascript-ytelse i nettleseren, får vi særdeles gode 2696ms med Firefox på en HTC Incredible S (test i nær fremtid!).

Til sammenligning fikk vi 6166ms med den medfølgende nettleseren og Safari/iPhone 4 scorer så vidt i overkant av 4000ms.

Mobilutgaven har også en egen fane for nedlastinger, som for øvrig skjer i bakgrunnen mens du surfer videre.

Firefox' Awesomebar, som ble introdusert i versjon 3 for PC-varianten, er også på plass i mobilutgaven, som gjør at du sjelden trenger å skrive inn mye for å komme til nettsiden du ønsker. Den indekserer både ord i sidetitler og URL-er, og som regel holder det med et par-tre knappetrykk for å få opp siden du ønsker.

Startsiden (om du vil det) gir deg tilgang til fanene du har åpne i nettleseren på PC-en.
Startsiden (om du vil det) gir deg tilgang til fanene du har åpne i nettleseren på PC-en. Vis mer


For – det er nemlig en ting til som er ekstra smart med Firefox. I hvert fall om du bruker Firefox på PC-en også.

SAMLESIDE:

Apps

Synkronisering

Firefox Sync, som er på plass i versjon 4 av Firefox er enkelt å sette opp og gjør at enhetene dine deler bokmerker, historikk, lagrede passord etc. Har du noen nettsider åpne på PC-en for deretter å ta med mobiltelefonen ut, kan du få tilgang til nettsidene du har åpne på PC-en.

På samme måte kan du stjerne en artikkel på mobilen, og ved synkronisering vil da bokmerket også dukke opp på nettleseren på PC-en.

Utvidelser gjør at du kan få enda mer funksjonalitet i nettleseren.
Innstillinger-siden der du blant annet kan velge startside, aktivere synkronisering og endre andre parametere.
En egen knapp viser fanene du har åpne i nettleseren på PC-en slik at du kan gjenoppta lesingen.
Det er mulig å dele nettsiden direkte fra Firefox til Facebook, Twitter etc., og du kan også lagre den som en PDF-fil. Legg også merke til sikkerhetssertifikatet.
Med Reading list, får du muligheten til å lagre teksten i en nettside, slik at den blir tilgjengelig offline.
Dra mot venstre, så vises navigeringspiler og muligheten for bokmerking.

Se flere skjermbilder av Firefox 4 for Android:

Konklusjon

Firefox er faktisk så bra at det nå er mitt nye weapon of choice når det kommer til Android-nettleser. Firefox er rask, funksjonsrik og brukervennlig. Den hadde riktignok blitt enda bedre om Firefox var min primære nettleser til daglig, men det er definitivt et ekstra argument for å gå over til Firefox også på PC-en.

Firefox, Android Market

Flere saker fra DinSide Mobil

Testresultat

Firefox 4 for Android

Støtter utvidelser, meget rask, smarte løsninger og effektiv i bruk

Ingen spesielle

Se alle våre tester