Motorola V70

Forstørrelsesglass? Banan? UFO? Nei, en mobiltelefon. V70 fra Motorola er her, og den ser bra ut. Men er den bra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Motorola V70

Toppmodellene fra Motorola har som regel sett bra ut, men denne gangen har designerne virkelig overgått seg selv. Konseptet for telefonen ble tenkt ut av en internasjonal gruppe utviklere med base i Milano, og resultatet er så absolutt oppsiktsvekkende.

LES OGSÅ:

Telefonen er konstruert slik at dekselet kan vris rundt det sirkelformede senteret, der også displayet er plassert. I det du vrir dekselet kommer tastaturet frem, med behagelig blå bakgrunn og sølvfargede taster. Under displayet finner vi tre knapper, og disse brukes til å betjene menyer og alle funksjoner. Litt lenger ned finner vi en scrolleknapp som brukes til å navigere gjennom menyene.

Selve utseende på telefonen er som sagt meget attraktivt, med sølvfarget aluminium-deksel og blå belysning. Det eneste som forstyrrer inntrykket er den utvendige antennen, som kan være noe i veien.

Telefonen er også ekstremt liten og lett – vekten er på minimale 79 gram, og du merker knapt at du har den i lommen.

Lett å betjene

Motorola har ofte blitt kritisert for lite praktiske menyer. Heldigvis er dette problemet blitt løst med V70, fordi her er menysystemet like logisk som hos andre ledende mobilprodusenter. Menyen er ikke helt ulik Nokias løsning med praktisk horisontal scrolling, og det tar ikke lange tiden å bli vant til å betjene telefonen.

image: Motorola V70

Knappene på telefonen er riktignok små, men det førte ikke til noen spesielt store problemer for vår del.

Det eneste problemet med den praktiske bruken av telefonen, er det lille displayet, som dessverre ikke klarer å vise mange linjer med tekst. I utgangspunktet kan du bare se to linjer samtidig, men heldigvis finnes det en zoom-funksjon som gjør skriften mindre slik at du kan se tre linjer samtidig. Det er likevel fortsatt ikke optimalt til lange meldinger eller WAP-surfing.

Grei funksjonalitet

Det er klart at telefonen ser bra ut og er lett å bruke. Spørsmålet er, er den også funksjonell nok for krevende brukere?

Motorola V70 er ganske bra utstyrt – den har avtalebok, kalender, spill, taleoppringning og minne med plass til 500 numre. GPRS-nettleser er på plass, og vår testmodell hadde i tillegg ferdiginnstilte oppsett for både NetCom og Telenor. Du kan også kjøpe et headsett med radiofunksjon, men dette koster altså ekstra. Det er nok med ringesignaler (dessverre ikke polyfoniske), slik at du kan gi den et mer personlig preg. Problemet er at funksjoner som kalender og avtalebok, og spesielt spill, blir begrenset av den lille skjermen, og følgelig ikke er like praktiske å bruke som hos for eksempel Nokia.

image: Motorola V70

Det telefonen mangler er muligheter for dataoverføring via infrarød port eller Bluetooth. Infrarød port har vært standard i mange år nå, og det er litt dumt at designerne ikke fant plass til denne funksjonaliteten. Vi savner også tri-band – V70 støtter nemlig kun GSM 900 og 1800-nettverkene.

Et annet problem er batterilevetiden, som er begrenset til rundt 150 timer, og i praksis varer batteriet i rundt tre døgn ved vanlig bruk. Det er litt i det korteste laget, synes vi.

Telefonen har en egen ordboksfunksjon for prediktiv skriving av SMS-meldinger. Den heter iTap, og er ikke like praktisk å bruke som T9, men det går an å bli vant til det. Det som er litt dumt er at det tar ofte ganske lang tid før telefonen reagerer når du taster inn en melding. Det å åpne SMS-innboksen tar også noen sekunder, så det er klart at programvaren kunne trengt litt optimalisering.

image: Motorola V70

Konklusjon

Motorola V70 retter seg mest mot de designbevisste brukere, så sånn sett er det kanskje ikke så problematisk at den mangler noen funksjoner. Det er nok mange som klarer å leve uten Bluetooth eller tri-band, og er heller mer opptatt av det estetiske. For disse er V70 en perfekt telefon. Det eneste teknologiske vi virkelig er misfornøyd med, er størrelsen på skjermen.

Vi synes imidlertid at telefonen likevel er ganske dyr – den koster i overkant av 5.000 kroner. Er det verdt å betale så mye for å skille seg ut? Det er egentlig opp til lommebøkene i det ganske land å bestemme, men vi synes godt telefonen kunne ha kostet en tusenlapp mindre.

Som et designstudie er Motorola V70 i toppsjiktet, mobilteknisk er det en helt OK telefon.

Klikk her for å finne din nye mobiltelefon!