Motorola Razr

Endelig slipper Motorola en knivskarp luksusmobil for norske brukere.

VARMER OPP: Motorola Razr har en skjerm som varmer opp kalde høstdager, og en kropp som skal takle en høstlig påkjenning. Legg også merke til hvor stor den er.
VARMER OPP: Motorola Razr har en skjerm som varmer opp kalde høstdager, og en kropp som skal takle en høstlig påkjenning. Legg også merke til hvor stor den er. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig kom HTC med en Android-mobil designet av kvinner: HTC Rhyme.

LES OGSÅ:

Vi likte den godt: Les testen av HTC Rhyme her

Nå kommer Motorola med en Android-mobil designet av amerikanere, for nordmenn: Motorola Razr.

Stram skinnbeltet, skru opp countryen og sal hestene: "You're in for a ride".

Skikkelig amerikaner

Som navnet tilsier, er Razr en syltynn mobil. Den blir i USA (hvor den forøvrig heter Droid Razr) markedsført som verdens tynneste 4G-mobil, og selv om vi ikke får 4G i Norge, er den ikke noe mindre tynn av den grunn. Razr måler latterlige 7,1 millimeter på det tynneste, og disse millimeterne gjør seg gjeldende på 90 prosent av telefonen. Dette er tynt. Dette er veldig tynt.

SE SÅ TYNN: Det er vanskelig å se på et bilde, men ta en tur innom mobilbutikken for å sjekke ut hvor tynn Motorola Razr er.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SE SÅ TYNN: Det er vanskelig å se på et bilde, men ta en tur innom mobilbutikken for å sjekke ut hvor tynn Motorola Razr er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

På toppen har den en bul, men denne rager ikke mer enn 11,1 millimeter over bordoverflaten. Dette er også relativt tynt. Bulen huser kameraet, blitsen, høyttaleren og inngangene, og er trolig en teknisk nødvendighet. Først ble vi skuffet over bulen, men det tok ikke lang tid før vi så fordeler med den, også. Den kan blant annet gi deg bedre grep, og gjør at telefonen ligger i en fin liten vinkel på bordet. At alle inngangene er samlet på toppen kan også virke avskrekkende, men i praksis er dette faktisk overraskende praktisk. Med mindre du har ekstrautstyr, som Phillips Fidelio-dock, selvfølgelig. Da blir plutselig Razr opp/ned. Forøvrig skal Razr fungere sammen med Motorolas Webtop-dokker.

Les også: Test av Phillips Fidelio AS851 - dokk for Android og Windows Phone 7

Motorola har trykt pannekaken så flat som mulig, som igjen betyr at noe pannekakerøre blir skvist ut i bredden. Razr er nemlig ikke bare tynn, den er også stor. Med 131 millimeter i høyden og 69 millimeter i bredden er Razr omtrent like stor som giganten HTC Titan, men tykkelsen, eller mangel på tykkelse, gjør at den likevel ikke fremstår som noen gigant.

Her kan du se selv hvordan Motorola Razr tar seg ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SE SÅ TYNN: Det er vanskelig å se på et bilde, men ta en tur innom mobilbutikken for å sjekke ut hvor tynn Motorola Razr er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VARMER OPP: Motorola Razr har en skjerm som varmer opp kalde høstdager, og en kropp som skal takle en høstlig påkjenning. Legg også merke til hvor stor den er.
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Dessverre er ikke skjermen på Razr like stor som Titans; Razr sin måler 4,3 tommer. Ikke misforstå: Dette er en stor skjerm, men det er mye på Razr sin fremside som ikke blir brukt til noe som helst. Til gjengjeld er skjermen like vakker som telefonen er tynn. Med 960 ganger 540 piksler får Android nok av boltreplass, og AMOLED-teknologien gir deg noen utrolige farger. Sort er sort som natta, og den litt for store rammen rundt skjermen glir ofte inn i skjermbildet så du glemmer hele rammeproblemet.

FINT: Humpen på baksiden av telefonen gjør at Motorola Razr får en fin liten vinkel på bordet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FINT: Humpen på baksiden av telefonen gjør at Motorola Razr får en fin liten vinkel på bordet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ettersom dette er en vaskeekte amerikaner, får du ikke noen pinglete nerde-telefon som legger seg i stabilt sideleie og sykemelder seg bare du mister den på parketten. Her får du Gorilla Glass-skjerm som skal tåle både støt og riper, aluminiumskropp og en bakside dekket av kevlar-fiber; det samme skuddsikre vester lages av. Ifølge Motorola skal den tåle både vannsprut og kaffeflekker, uten at den er sertifisert for dette.

Utseendemessig vil nok enkelte nordmenn si den er noe harry. Vi sier den er amerikansk. Om japanske SonyEricsson-modeller er urbane Toyota-er, er Motorola Razr en "bad ass" Hummer: Breial, robust og vakker på et merksnodig maskulint vis.

"Hell, yeah!", som de sier over dammen.

Skikkelig kraftpakke

Navnet, som forøvrig har vært brukt av Motorola helt siden 2003, tilsier at Razr ikke bare er tynn, men også skarp. Og jommen lever den ikke opp til navnet sitt her også. Med doble kjerner på 1,2 gigahertz er Razr noe av det beste Android har å by på rent ytelsesmessig.

Motorolas Motoblur-grensesnitt har blitt pusset opp for å dra nytte av hestekreftene, og her skinner det bokstavelig talt i widgets-ene og 3D-effektene sklir stort sett uten lugg og hakk. Diverse smarte løsninger som en skuff-lignende widget for dine favorittkontakter, og muligheten til å endre størrelsen på widgets-ene, gjør det lite fristende å bytte ut Motorolas egen hjemskjerm for en av de mange Android Market kan by på.

Det følger også med noen smarte apper, som en filutforsker og en app for å automatisere telefonen. Her kan man for eksempel be den sette ned ringevolumet og slå av GPS-en når du kommer på jobb, eller skru av synkronisering og lyd når du sover.

Akkurat som denne appen: Tasker - slik programmerer du telefonen din

Den høye oppløsningen gjør at du blant annet får oversikt over en mengde eposter i Gmail-appen på én gang, og at du kan lese nettsider med liten skrift uten problemer. Alt sklir raskt og glatt, men det virker som om Android i seg selv setter visse begresninger for nøyaktig hvor glatt det kan gå. Apper som går glatt selv på svake mobiler, som Tweetdeck, sklir som en varm kniv i varmt smør, mens nettleseren sklir som en litt mindre varm kniv i litt kaldere smør. Kniven er fortsatt varm nok til at nettsider med en spillende Youtube-video i 720p-oppløsningen sklir uten problemer, men er du vant til Windows Phone 7 eller iPhone klarer man likevel ikke å bli veldig imponert. Android 4.0, som også Razr skal få, vil forhåpentligvis smøre maskineriet ytterligere.

Disse telefonene skal få den nyeste Android-versjonen

Her er noen bilder fra grensesnittet på Motorola Razr:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA: Kamera-appen på Motorola Razr er fin, og lar deg fokusere hvor du vil med en liten firkant. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Med en monsterprosessor, som er lilebroren til den Samsung Nexus Galaxy får, går også spill glatt på Razr. Både 2D- og 3D-spill kjører akkurat så glatt som de skal, og den høye oppløsningen gjør at nye spill som utnytter plassen ser imponerende ut.

Akkurat som en Hummer ser ikke bare Razr kraftig ut. Den er kraftig.

Skikkelig mediemobil

På toppen av Motorola Razr finner du en HDMI-ut ved siden av USB-inngangen. Og til motsetning fra Motorola Atrix, får du denne gangen faktisk bruk for den.

Les hvorfor vi ikke likte Atrix sin HDMI: Test av Motorola Atrix

Alt som skjer på telefonen kan speiles til TV-en din, og dette er faktisk, i våre øyne, det mest fornuftige man kan bruke en HDMI-utgang til. Det betyr at du enkelt kan se på bildene du har tatt på søndagsturen på TV-en din, lett som en plett. Eller du kan se film, spille spill, kjøre Youtube, surfe nettet - alt du kan gjøre på telefonen, kan du gjøre på TV-en.

KJEKT: Android-telefonen Motorola Razr på TV-en din, ved hjelp av noe så enkelt som en kabel. Det enkleste er ofte det beste.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEKT: Android-telefonen Motorola Razr på TV-en din, ved hjelp av noe så enkelt som en kabel. Det enkleste er ofte det beste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For å gjøre den enda mer medievennlig støtter den DLNA, som er en standard for å dele medieinnhold på tvers av enheter. Det følger med programvare for å få innholdet fra PC-en eller Mac-en din til telefonen via Wifi, og dette fungerer uten problemer. Man kan også gjøre det andre veien: Altså dele innholdet fra telefonen til PC-en eller en annen DLNA-enhet, som Xbox 360.

Og for å gjøre Razr enda mer medievennlig, er den en råtass på å spille videoer. Vi får spilt av det aller meste vi slenger på den, inkludert AVI-, MKV- og MOV-filer i full 1080p-oppløsning, rett ut fra telefonens avspiller. Spiller du av en film mens HDMI-kabelen er plugget i TV-en, får du bare opp avspillingskontroller på telefonen, mens filmen spilles på TV-en. Det kan først synes som en teknisk svakhet, men for oss har det egentlig bare vært en fordel.

Dessverre hadde vi store problemer med dårlig kontakt mellom HDMI-kabelen og telefonen, som førte til at den koblet seg ut og inn i ett sett om vi ikke holdt telefonen stille. Da vi dessverre ikke har flere mikro-HDMI-kabler å teste med (de er noe vanskelige å oppdrive), er det vanskelig å konkludere med om dette er Razr sin feil eller ikke.

Det som garantert er Razr sin feil, er minnet. Det følger kun med åtte gigabyte lagringsplass for media, og resten må du kjøpe selv i form av minnekort. Minnet som følger med er internt, og fordelen med dette er blant annet at du har hele fire gigabyte for apper. Razr har totalt 16 gigabyte, men Motorola forteller til DinSide at halvparten blir spist opp av operativsystemet.

En annen nedtur er den innebygde høyttaleren, som har en skjærende lyd ved høyt volum, som du neppe vil utsette deg selv for i mer enn et par minutter.

Og en tredje nedtur er noe problemer med trådeløse nettverk. Det skjer litt for ofte at telefonen hopper inn og ut, og dette har skjedd på flere nettverk vi har testet.

BRA: Kamera-appen på Motorola Razr er fin, og lar deg fokusere hvor du vil med en liten firkant.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA: Kamera-appen på Motorola Razr er fin, og lar deg fokusere hvor du vil med en liten firkant. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Uskikkelig kameramobil

Den er tynn, den er kraftig og den er smart. Men på ett punkt skuffer Razr stort: Kameraet. Ettersom mobilen er anorektisk tynn, måtte det nødvendigvis gå ut over noe. Og det ser ut som det er kameraet som har tatt støyten.

Linsen er fysisk mindre enn hos andre store mobiler, som HTC Titan, og dette merkes på flere måter. For det første er brennvidden stor. Det vil si at du må gå langt fra motivet for å få med alt, og er du vant med gode kameramobiler vil du kanskje lure på om linsen har zoomet inn uten din viten og vilje.

For det andre slipper den inn lite lys. At linsen skal fylle en åtte megapiksler stor billedbrikke gjør nok ikke saken noe bedre. Motivene dine blir ofte for mørke, uskarpe og grøtete. Razr har en LED-lampe som skal fungere som blits, men selv foretrekker vi å ha denne avslått og heller forsøke å holde telefonen så stødig som mulig. Med blits blir resultatet ofte rart og lite pent. Utendørs med dagslys blir bildene helt greie, men ganske duse. Og nå som vinteren kommer, blir timene med dagslys uansett færre og færre.

Selve kamera-appen er et pluss. Her kan man fokusere på et bestemt punkt ved å trykke på skjermen før bildet tas, og bildene tas raskt. Dessverre er ikke autofokusen alltid like god, og telefonen har ingen fysisk utløserknapp.

Du kan se bilder i full oppløsning her, her og her. Her ser du flere testbilder fra uken som gikk:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Med sin kraftige prosessor kan Razr ta filmer i full 1080p-oppløsning, og her gjør den en bedre jobb enn på foto. Filmene går glatt og fint, men problemene som gjør seg gjeldende for foto, gjelder også for video: Ting kan bli mørkt.

Her er en testvideo fra en grå formiddag, som du kan se i 1080p ved å velge det i avspilleren:

Skikkelig opptur

Razr er Motorolas første luksesmobil på det norske markedet i nyere tid, og setter produsenten for alvor tilbake på det norske kartet.

image: Motorola Razr

Noe så tynt, kraftig og robust skal du lete lenge etter.

Razr kan fint møte Samsung Galaxy SII i en mørk bakgate og komme levende fra det. Men om SII drar frem kameraet, bør Razr legge på sprang.

Motorola Razr er likevel det nærmeste det norske mobilfolket kommer den amerikanske drømmen.

Og vi gleder oss til å se hva Motorola sender nordover neste gang.

Testresultat

Motorola Razr

Terningkast 5

Lynende rask, latterlig tynn, veldig robust, nydelig skjerm.

Dårlig kamera, lite minne.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!