Motorola Atrix

Android-modellen Atrix vil være både PC, mediespiller og telefon. Da må det gå galt. Eller?

MUS OG TASTATUR: Å bruke telefonen sammen med mus og tastatur er ikke noe vi er vant til. Motorola Atrix oppfordrer deg til å gjøre nettopp det, men ikke forvent deg en PC-opplevelse.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MUS OG TASTATUR: Å bruke telefonen sammen med mus og tastatur er ikke noe vi er vant til. Motorola Atrix oppfordrer deg til å gjøre nettopp det, men ikke forvent deg en PC-opplevelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motorola er tilbake på det norske markedet for alvor.

LES OGSÅ:

Siste skuddet på produktstammen her til lands er den nesten ett år gamle Motorola Atrix.

Les også: Motorola Atrix kommer til Norge

Ifølge Motorola er dette "verdens kraftigste smarttelefon", og for å melke disse kreftene leveres den med en HDMI-dokk som lar deg bruke telefonen som en mediespiller på TV-en din, eller transformere den til en PC ved hjelp av USB-portene. Det selges også en dokk som gjør Atrix til en bærbar datamaskin. Tanken er å kun trenge ett stykke maskinvare for å dekke alle behov.

Men er det virkelig mulig med tre ting på én gang?

Stødig og høyoppløselig

Selve Motorola Atrix skiller seg ikke fra mengden rent fysisk. Designet er minimalistisk, trygt og kjedelig.

KJEDELIG: Designet på Motorola Atrix vekker ingen følelser. Hverken den ene eller den andre veien.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEDELIG: Designet på Motorola Atrix vekker ingen følelser. Hverken den ene eller den andre veien. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Telefonen er tilnærmet like stor som en iPhone 4, men har en langt større skjerm, på fire tommer. Denne er beskyttet av Gorilla Glass, som skal gjøre den vanskelig å ripe opp. Robust er også selve kroppen. Motorola har lagt et metall-lag rundt plasten, som gir inntrykk av at den tåler en støyt, uten at den veier mer enn 135 gram.

Som mange andre har Motorola byttet ut de fysiske Android-knappene med trykkfølsomme områder nederst på kroppen, noe som fungerer bra. Det som ikke fungerer er låseknappen, som av alle steder er plassert bak telefonen. Denne er dermed vanskelig å trykke på om du ikke har alle hender tilgjengelig. Noe av grunnen til denne merkelige plasseringen er at den også fungerer som fingeravtrykk-leser. Du kan altså låse opp telefonen ved å sveipe fingeren din over knappen. Spennende, men vanskelig å bruke, og langt fra så tidsbesparende som vi hadde håpet.

Den fire tommer store skjermen har såkalt qHD-oppløsning, som på godt norsk betyr hele 960 ganger 540 piksler. På enda bedre norsk betyr det at du får plass til mye informasjon på skjermen, teksten blir klarere og bilder skarpe. Men andre aspekter, som sortnivået, er på det jevne.

Slik ser Atrix ut:

GREIT: Kameraet imponerer ikke. Det er det få telefonkameraer som gjør om dagen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEDELIG: Designet på Motorola Atrix vekker ingen følelser. Hverken den ene eller den andre veien. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Dårlig hjemskjerm

Motorola Atrix koster opp mot 4.500 kroner. Under sitt harde ytre skjuler det seg en Tegra 2 dobbeltkjerne-prosessor på én gigahertz. Og den markedsføres som "verdens kraftigste smarttelefon". Da begynner blodet å pumpe.

DÅRLIG: Den ser kanskje grei ut, men når du begynner å sveipe deg frem og tilbake merker du at Motorola har gjort en elendig jobb med telefonens viktigste sted: Hjemskjermen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DÅRLIG: Den ser kanskje grei ut, men når du begynner å sveipe deg frem og tilbake merker du at Motorola har gjort en elendig jobb med telefonens viktigste sted: Hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Blodet pumper derfor av helt andre grunner når du begynner å sveipe deg frem og tilbake i Atrix sine hjemskjermer. For her skal det hakkes til den store gullmedaljen. Det hakker og hakker, uansett hvor mange ganger du har sveipet. Det virker helt absurd når man ser på de høye spesifikasjonene og "verdens kraftigste smarttelefon"-reklamene. Og Motorola kan rett og slett ikke tilgis. Skal de prøve å få en telefon til å virke kraftig, er et minstekrav at ikke deres egne hjemskjermer hakker.

Ved å installere hjemskjermen LauncherPro fra Market får du en langt penere og glattere opplevelse. Her går alt silkemykt, og vitner om at joda, Atrix er kraftig. Det er bare Motorola som har vært late, og dumme.

Bare for å gjøre det enda mer tydelig, at Motorola har vært både dumme og late: Når man bytter ut hjemskjermen (en "launcher") i Android, skal man selvfølgelig få muligheten til å gå tilbake til den hjemskjermen telefonen leveres med. Dette går ikke i Atrix. Vi får det rett og slett ikke til, selv med egne apper som skal hjelpe oss. Så nå må vi bruke LauncherPro om vi vil eller ei. Takk skal dere ha, Motorola. Da slipper vi garantert å se noe mer til den latterlige hakkingen deres.

Ellers er Motorolas Android-versjon Motoblur stilren, men ikke særlig pen, synes vi. Du får en rekke widgets i tillegg til de som følger med Android, og de gjør det de skal, men vi liker ikke designen.

Sosiale medier er integrert i alt fra meldingsappen til galleriet, for dem som liker det. Selv foretrekker vi appene de sosiale mediene lager selv.

Motorola leverer med et eget norsk tastatur og et Swype-tastatur, som fungerer bedre. Her kan man skrive ved å sveipe fingeren over bokstavene i ordet, men man kan også bruke det som et normalt tastatur med stavekontroll. Noe de fleste nok vil gjøre, ettersom sveipeskriving krever endel trening.

Her er noen smakebiter av Motorolas Android-versjon Motoblur:

DÅRLIG: Den ser kanskje grei ut, men når du begynner å sveipe deg frem og tilbake merker du at Motorola har gjort en elendig jobb med telefonens viktigste sted: Hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Kraftig prosessor, greit kamera

Mens hjemskjermen hakker, viser Atrix krefter i nettleseren. Sider glir bra, Flash spiller stort sett greit selv i høy oppløsning og store nettsider blir båret godt på Atrix sine brede skuldre. Også de andre appene telefonen leveres opp med glir fint, og ser bra ut på den høyoppløslige skjermen.

Tegra 2-prosessoren, som blant annet blir brukt i en rekke Android-nettbrett, gjør at telefonen kan kjøre avanserte 3D-spill som overgår det meste man er vant til på Android. Mange av disse kjører ikke på annet enn Tegra 2-dingser, og kan absolutt måle seg med spill man vanligvis bare finner på iOS-dingser.

Også apper fra Market oppfører seg bra på Atrix. Den høye oppløsningen gjør at de kan vise deg enda mer informasjon på én gang enn vanlig, og informasjonen kommer raskt.

Kameraet, med fem megapiskler, LED-blitz og autofokus, gjør en helt grei jobb. Fargene er duse, det blir endel støy innendørs og bildene ender opp som ikke særlig spennende. Men detaljnivået er bra.

Du kan se bilder i full oppløsning her, her og her (disse er tatt i kameraets standardinnstilling for 16:9-bilder, og blir dermed ikke i fulle fem megapiksler).

Her er flere testbilder, tatt i forskjellige lysforhold:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Videoene vi har tatt i 720p-oppløsning glir fint, men har perioder hvor de hakker. Dette burde vært unødvendig på en kraftig telefon på Atrix.

Her er en videosnutt tatt en solfylt formiddag, og du kan se den i full oppløsning ved å velge 720p i menyen nederst til høyre:

Noe vi vanligvis ikke omtaler i tester er lydkvalitet og dekning, da disse aspektene som regel er rimelig like på de fleste nye telefoner. Men på Atrix legger vi merke til svært god lyd i øretelefonene våre, og dessuten en dekning på østlandet som vi Netcom-kunder ikke er vant til. Dermed blir det trivelige turer på bussen med for eksempel Spotify. Så lenge de ikke varer for lenge. Batteritiden er nemlig på det jevne, tross i at batteriet er kraftigere på papiret enn hos mange konkurrenter.

I USA selges Atrix som en "4G"-telefon, men dette må du dessverre glemme i Norge.

HDMI-dock og HDMI-kabel

Nok om telefonen. Atrix vil så gjerne være så mye mer. I Norge blir telefonen levert med en HDMI- og USB-dokk, kalt HD Multimedia Dock. Denne kan brukes på to måter, i to forskjellige grensesnitt:

GOD IDÉ: For en ekte nerd er muligheten til å plugge telefonen sammen med TV, mus og tastatur forlokkende. Men vi ble skuffet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD IDÉ: For en ekte nerd er muligheten til å plugge telefonen sammen med TV, mus og tastatur forlokkende. Men vi ble skuffet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  • Ved å sette telefonen i dock-en og koble dock-en på TV-en, får du et slags mediespiller. I et fancy grensesnitt kan du spille av musikk, videoer og bilder fra telefonen, og det hele styres av en medfølgende fjernkontroll. Denne sender ikke særlig sterke signaler, men peker du rett på dokk-en fungerer det fint. Men du kan kun spille innhold fra telefonens minne. Atrix støtter DLNA-deling av media, fra for eksempel en mediaserver, men av en eller annen uforståelig grunn kan du ikke bruke mediedeling i mediespiller-modus. Du får heller ikke tilgang på noe fra internett, kun lokalt lagret innhold. Heldigvis støtter Atrix mange videoformater, og vi fikk spilt av både AVI-filer i DivX og MKV i full 1080p-oppløsning med helt greit resultat. Dock-en sender også 1080p-bilder til TV-en din om du passer på å endre en innstilling. Men teksting støttes ikke, heller ikke surround-lyd. Dermed sitter man igjen med en løsning som først og fremst egner seg for å se på bilder og video du har tatt med telefonen, eller høre på musikk. Dokk-en kunne vært så mye mer.
  • Ved å sette telefonen i dokk-en, koble den til TV-en eller en skjerm og plugge inn mus og tastatur i USB-portene, får du plutselig en slags PC. Gjennom Motorolas Webtop-grensesnitt befinner du deg i et Linux-operativsystem. Her får du i hovedsak en Firefox-nettleser, en filutforsker og et vindu som viser telefonen din i det vanlige Android-grensesnittet. Dermed kan du bruke også telefonen din med mus og tastatur, men det er nok nettleseren som er mest interessant for de fleste. Denne fungerer bra for lesing av vanlige nettsider, men ikke bra for video. Flash hakker, og for eksempel VGTV er helt ubrukelig, mens Youtube fungerer greit i lav oppløsning. Flere ganger fikk vi beskjed om at telefonens arbeidsminne var så fullt at vi måtte lukke faner og roe ned Flash-bruken. Så ikke forvent deg en PC-opplevelse, tross høye spesifikasjoner.

Dette er nok lettere å forstå gjennom video, her kan du se hvordan alt fungerer:

Telefonen har en HDMI-utgang selv også. Plugger man på TV-en med denne, uten dokk, får du brukt telefonen som mediespiller, og skjermen brukes som fjernkontroll. Men du får ikke opp Webtop-grensesnittet, da du bruke dokk-en. Dette til tross for at det ikke kreves at du plugger i tastatur og mus i dokk-en for å bruke Webtop, du kan nemlig bruke telefonen som både mus og tastatur. Dette er upraktisk når telefonen er dokket, og hadde vært langt mer anvendelig uten dokk-en.

Et annen idiotisk faktum er at telefonen ikke har såkalt "HDMI-mirroring", altså muligheten til å vise det samme bildet på TV-en som på telefonen. Dermed får du ikke spilt de fine Tegra 2-spillene på TV-en din, noe som absolutt hadde vært morsomt. Du kan sette telefonens grensesnitt i fullskjerm-modus i Webtop, og dermed spille for eksempel Angry Birds med mus, samt bruke DLNA-støtten. Men dette er langt fra ideelt, og til tider heller ubrukelig.

Slik ser HD Multimedia Dock ut i bruk:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Denne kan bli din – Android-telefonen Motorola Atrix. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Lapdock

Atrix koster rundt 4.500 kroner, og legger du på ytterligere 3.500 kroner kan du skaffe deg en Lapdock. Dette er en bærbar PC uten innmat. Ved å plugge inn Atrix vil Lapdock bruke telefonens maskinvare for å få liv i skjermen, tastaturet og høyttalerne. Og du sitter igjen med en bærbar maskin til en nett sum av nærmere 8.000 kroner.

PC-MOBIL: Den ser ut som en PC, den koster absolutt så mye som en PC, men den oppfører seg ikke som en PC.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PC-MOBIL: Den ser ut som en PC, den koster absolutt så mye som en PC, men den oppfører seg ikke som en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

På en bærbar PC til 8.000 kroner, eller 3.500 kroner for den saks skyld, kan man forvente seg god ytelse. Men da blir du skuffet av Motorolas Lapdock. Ytelsen blir akkurat den samme som når du bruker HDMI-dokk-en, og som nevnt: Ytelsen er til tider begredelig. Grensesnittet er også det samme Webtop-systemet du får fra HDMI-dokk-en.

Forøvrig følger det ikke med noen andre programmer i Webtop-grensesnittet, så skal du for eksempel arbeide med dokumenter må du stole på aktører som Google Docs. Fordelen er selvfølgelig at du alltid er på nett, da "PC-en" bruker telefonen din til 3G, men dette veier langt fra opp.

Selve Lapdocken ser fancy nok ut, men er relativt stor, har ingen muligheter for rulling på nettsider og ingen Android-hurtigtaster, som kunne vært greit når man bruker telefonen. Batterilevetiden er derimot god, men igjen: Det veier ikke opp.

Det hjelper heller ikke at de nordiske tastene Lapdock leveres med ikke fungerer på vårt testeksemplar. Dette var visst ikke Motorola klar over da eksemplarene ble gitt ut, men skal fikses i en oppdatering. Heller ikke nordiske taster på eksterne tastaturer i HDMI-dokk-en fungerte i vår test.

Slik ser dokk-en ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PC-MOBIL: Den ser ut som en PC, den koster absolutt så mye som en PC, men den oppfører seg ikke som en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Gjennomfører ikke

Så hva sitter vi igjen med?

En kraftig Android-telefon, som er litt kjedelig.

En medfølgende dokk, som kunne vært så mye mer.

Og muligheten til å kjøpe en laptop-dokk-dings, som er overpriset, overvurdert og overhodet ikke noe du burde bruke penger på.

Så kjøper du en Atrix, kjøp deg også en PC og mediespiller.

Tre ting på én gang er nemlig ikke mulig.

Testresultat

Motorola Atrix

Terningkast 4

Kraftig, robust, smarte idéer, HDMI-dock følger med

Kjedelig design, HDMI-dock og Lapdock lever ikke opp til forventningene, dårlig hjemskjerm

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!