EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til.
EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til.Vis mer

Mørke GPS-skyer i sikte

Forsinkelser skaper store problemer for det amerikanske flyvåpenet - og kanskje også for deg.

Alle vet at meterologenes langtidsvarsel må tas med minst én klype salt, i noen tilfeller snakker vi en hel pose. Så når den amerikanske, statlige forvaltningsrevisjonen, GAO, legger fram en advarende rapport for kongressen om GPS-systemets umiddelbare framtid, er det verdt å ha i bakhodet at mye av innholdet altså er en prognose.

Ifølge Guardian gir likevel mye av det revisjonen nylig presenterte grunn til bekymring - og problemene kan vise seg allerede neste år.

Svikt i 2010?

Det amerikanske flyvåpenet har siden tidlig på 90-tallet vært ansvarlig for vedlikehold og drift av det globale satelittnavigasjonssystemet vi i dag best kjenner via de tre bokstavene GPS, men ifølge rapporten har en kombinasjon av vanskjøtsel og manglende investeringer medført at flere av de viktigste GPS-satelittene delvis står i fare for å svikte allerede neste år.

Les også: På jakt etter ny GPS? Sjekk testene her!

- Det er uvisst om luftvåpenet vil være i stand til å anskaffe nye satelitter tidsnok til å avverge avbrudd og forstyrrelser av dagens GPS-tilbud, står det blant annet i rapporten, som legger til at hvis det ikke tas affære vil situasjonen få negative konsekvenser for "noen militære operasjoner og noen sivile brukere".

Rapporten slår også fast at luftvåpenet har mislykkes i å foreta de nødvendige grepene som kunne opprettholdt nivået på dagens GPS-system.

Dyrt i drift

Ifølge Guardian bruker luftvåpenet for tiden rundt 13 milliarder kroner på å modernisere det 20 år gamle systemet, men GAO hevder at forsinkelser og overskridelser setter hele GPS-systemet i fare.

Den første erstatnings-satelitten skulle for eksempel vært sendt opp i verdensrommet i begynnelsen av 2007, men oppskytingen har blitt forsinket flere ganger, og er nå berammet til å sendes i lufta i november i år - nesten tre år forsinket.

Les også: Fartsovervåkning tvinger deg av gasspedalen

Konsekvensene av en eventuell GPS-krise kan bli alt fra at GPSen din regelmessig mister kontakten med navigeringssatelittene, til at du blir foret med feil retningsdata. Hvis ikke årets kjøretur til en leiehytte i Sverige var spesielt spennende, kan tilsvarende tur neste år bli en helt annen opplevelse.

Konkurrenter

Guardian spekulerer at timingen for en eventuell "GPS-blackout" kan bli kjærkommen for det europeiske navigasjons-initiativet Galileo, som blir en direkte konkurrent med det amerikanske GPS-systemet. Galileo skal etter planen igangsettes neste år, og også Russland, India og Kina har utviklet satelittbasert navigasjonsteknologi som kan komme til å konkurrere med Europa og USA.

Hvis alle prosjektene går til hundene kan det være vi faktisk må gjøre som en festlig Guardian-leser foreslår i en forumkommentar: Kjøp et atlas!