<strong><b>STORE SKADER:</strong> </b>Cat S40-mobilen ble totalskadet, og teppet fikk seg et kraftig svimerke. DSB advarer mot at slikt kan skje mens du sover, om du lader om natta. Foto: PRIVAT
STORE SKADER: Cat S40-mobilen ble totalskadet, og teppet fikk seg et kraftig svimerke. DSB advarer mot at slikt kan skje mens du sover, om du lader om natta. Foto: PRIVAT Vis mer

Mobiltelefonen freste og røykla kjøkkenet etter lading

- Jeg lader ikke mobilen på natta lenger, sier Lars Hauglie.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg hadde mobilen på lading, og da den var ferdig, nappet jeg den ut, forteller Lars Hauglie til Dinside.

Et par minutter senere ringte Cat S40-mobilen hans. Da Haugli skulle ta den, kjente han raskt at noe var galt.

- Mobilen var varm som en kokeplate, så den gikk rett i gulvet, fortsetter han.

Vi kalte Cat S40 «en skikkelig hardhaus» i vår test, og produsenten påstår den skal tåle fall på betong fra 1,8 meter. Men da den glovarme mobilen til Haugli traff kjøkkenteppet, gikk det alvorlig galt.

Caterpillar-telefonen begynte å frese og ryke, og hele kjøkkenet ble røyklagt. Hauglie tok på seg vernesko og hansker, trampet på den i frykt for at den skulle ta full fyr og fikk plastklumpen ut døra mens brannalarmen ulte.

- Jeg ble ganske lang i maska, det må jeg ærlig innrømme, oppsummerer han.

LES OGSÅ: Vanntett mobil ødelagt da den ble utsatt for... vann!

<strong><B>FØR OG ETTER:</strong> </B>Til venstre ser du Cat S40 slik den er ny, til høyre slik Lars Hauglie sin ser ut etter ulykken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / PRIVAT
FØR OG ETTER: Til venstre ser du Cat S40 slik den er ny, til høyre slik Lars Hauglie sin ser ut etter ulykken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / PRIVAT Vis merTrolig feil i batteriet

Røyken har lagt seg, og Haugli sitter igjen med brannmerker på teppet og mange spørsmål. For hvordan kan en mobil plutselig bli en fresende røykmaskin?

Lader du på natta? (Avsluttet)
Ja, alltid(46%) 3314
Av og til(27%) 1969
Nei, aldri(27%) 1924
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi kjenner til at slikt kan skje, forteller avdelingsdirektør Thorbjørn Hoffstad i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De har ikke vært involvert i saken, men avdelingsdirektøren synes det høres ut som en feil ved batteriet. Både fordi mobilen nettopp hadde ligget til lading, og fordi batterifeil kan gi resultater slik Hauglie beskriver.

Spørsmålet er videre hva som forårsaket feilen. Uoriginale ladere får ofte skylda, men Hauglie skal ha brukt Cat sin egen.

- Det kan være en feil i mobilen, variasjoner i kvaliteten på strømmen som kommer inn eller noe ved laderen. Men at det blir så varmt som han beskriver, det skjer ikke ofte, sier Hoffstad i DSB.

LES OGSÅ: – Jo, Sony Xperia-skjermer kan sprekke helt av seg selv

<strong><b>ADVARER:</strong> </B>Avdelingsdirektør Thorbjørn Hoffstad i DSB mener ladende mobiler er en fare, og at du derfor ikke bør lade dem mens du sover. Foto: DSB
ADVARER: Avdelingsdirektør Thorbjørn Hoffstad i DSB mener ladende mobiler er en fare, og at du derfor ikke bør lade dem mens du sover. Foto: DSB Vis mer


Undersøker mobilen

- Hva tror dere har skjedd her?

- Vi skal utføre omfattende undersøkelser på enheten og tilbehøret når det returneres, forteller Lisa Meakin i Bullitt Group til Dinside i en e-post.

Selskapet designer og produserer Cat-mobilene, og er fullt klar over hendelsen. De mener dette er den første av sitt slag for S40-mobilen, som kom ut sommeren 2015.

Bullitt lover nå full etterforskning, og at de vil ta de nødvendige skrittene for å at dette ikke skjer flere.

- Vi tar dette ekstremt alvorlig, skriver Meakin, som ikke vil si stort mer før undersøkelsene har blitt gjort.

LES OGSÅ: Slik går mobilene til nordmenn i stykker, og slik går det med klagene

Gjelder ikke bare mobiler

 • Avdelingsdirektør Torbjørn Hoffstad i DSB er opptatt av at dette ikke bare gjelder batteriene i mobiltelefoner.
 • - I samfunnet vårt så er det jo batterier i «alt», derfor vil jeg generalisere dette, og be folk være klar over at sånne ting kan skje med det meste, sier Hoffstad til Dinside.
 • - Det er heller ikke smart å bruke andre elektriske produkter når man sover, som en oppvaskmaskin, vaskemaskin eller hva det nå er.

 • Glad han ikke sov

  - Jeg er sjeleglad for at dette skjedde på dagtid, og ikke på natta, sier Hauglie, som beskriver røyken på kjøkkenet hans som svært ubehagelig.

  - Jeg har vært nattelader jeg og, for jeg bruker jo mobilen som vekkerklokke. Men det har jeg lært: Mobilen skal lades når jeg er våken. Det er takket være denne hendelsen, fortsetter han.

  DSB kunne ikke vært mer enig – de står hardt på at mobiler ikke bør lades når du sover.

  - Det er større fare for slike hendelser når laderen står i stikkontakten, og går det så galt som i hans eksempel kan det føre til brann, rett og slett. Så spørsmålet er om du skal gidde å eksponere deg for dette, når det egentlig ikke er behov for det, sier Hoffstad.

  - Sørg for at du har nok strøm til at mobilen kan vekke deg morgenen etter, lad heller på jobben, legg deg til noen sånne rutiner.

  LES OGSÅ: Advarer mot lading på natta, men kan ikke vise tall på hvor mange som faktisk tar fyr

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer