Mobiltelefonen 40 år

I 1973 skrev Martin Cooper historie.

Motorola DynaTAC ble kalt "sko-telefonen" fordi den lignet på en støvel. Her er Martin Cooper, mannen som gjennomførte den første samtalen for 40 år siden.  Foto: Rico Shen/Wikimedia Commons
Motorola DynaTAC ble kalt "sko-telefonen" fordi den lignet på en støvel. Her er Martin Cooper, mannen som gjennomførte den første samtalen for 40 år siden. Foto: Rico Shen/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 3. april 1973 gjennomførte Motorola-ingeniør Martin Cooper det som omtales som historiens første samtale fra en mobiltelefon.

Telefonen som ble brukt var en prototyp av det som anses å være verdens første kommersielt tilgjengelige mobiltelefon, nemlig Motorola DynaTAC 8000x.

Har du sett filmer som Wall Street og American Pshycho, vet du sikkert hvilken telefon det er snakk om. Den har også blitt brukt i spillet Grand Theft Auto: Vice City.

Motorola DynaTAC veide rundt en kilo, hadde en samtaletid på 20 minutter og tok ti timer å lade. Den kunne også huske 30 telefonnumre, skriver vårt søstermagasin Digi.

Noen umiddelbar suksess ble telefonen imidlertid ikke. Det skulle faktisk gå ti år før den ble tilgjengelig på markedet, da med en prislapp på 3.995 dollar, noe som med dagens kurs er rundt 23.000 kroner.

Les også: Mobil-historien på 2 1/2 minutt

Den store revolusjonen

iPhone var ikke den første telefonen med berøringsfølsom skjerm, men forandret likevel hele markedet for mobiltelefoner.
iPhone var ikke den første telefonen med berøringsfølsom skjerm, men forandret likevel hele markedet for mobiltelefoner. Vis mer


Mye har skjedd på mobilfronten siden de store, klumpete "mursteinene" som var fantes på 1980-tallet. Utviklingen satte for alvor fart på 1990-tallet, da GSM-nettet ble åpnet for bruk.

Den største revolusjonen i senere tid kom imidlertid med lanseringen av iPhone i 2007, og har ført til at det slett ikke er mobilsamtaler som er viktigste gjøremål på telefonen lenger. Nå skal vi surfe, chatte, sjekke Facebook, ta bilder og mye mer.

Martin Cooper, som av mange blir kalt for mobiltelefonens far, er ikke like begeistret for hvilken retning mobilutviklingen har gått. Han har tidligere kritisert iPhone for å være for komplisert og vanskelig å bruke, skriver The Telegraph.

Nokia 7110 var også en revolusjon i sin tid: den ble markedsført som den første med støtte for WAP.
Nokia 7110 var også en revolusjon i sin tid: den ble markedsført som den første med støtte for WAP. Vis mer


– Når du lager en universell enhet som gjør alt for alle, får du et produkt som ikke gjør noe spesielt bra. I fremtiden tror jeg på er en rekke spesialiserte enheter som fokuserer på én ting som vil forbedre livene våre, sa Cooper i 2009, ifølge The Telegraph.

Framsynt DinSide-journalist

Slik ser det ikke ut til å ha blitt. Litt mer fremtidsrettet var DinSide-journalist Brynjulf Blix tilbake i 1999, da han i en artikkel om WAP (Wireless Application Protocol) skrev følgende: "Det er ikke så vanskelig å tenke seg at telefoni bare blir en funksjon på en trådløs PDA".

Forresten! Den første mobiltesten på DinSide kom også i 1999, og det var en test av Nokias WAP-telefon 7110, også kjent som Matrix-telefonen (selv om det faktisk var Nokia 8110 som ble brukt i filmen). Vår journalist synes den lå godt i hånden, påpekte at skjermen nok var litt større enn det man er vant til fra andre telefoner og ga pluss for støtte for både WAP og e-post.

– Og ikke minst: Telefonens tastatur spretter ut i ren Matrix-stil, når du trykker på sølvknappen på telefonens bakside. Om det er harry eller ikke, får du avgjøre selv, skrev vi i omtalen.

Les også: Facebook vil ta over mobilen din

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!