Mobilforstyrrelser på svenskegrensa

Vi ble med Telenor ut for å sjekke i Østfold.

<B>LAND OG STRAND RUNDT:</B> Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen kjører 80.000 kilometer i året for å gi kundene best mulig mobildekning. Foto: TORE NESET
LAND OG STRAND RUNDT: Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen kjører 80.000 kilometer i året for å gi kundene best mulig mobildekning. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de dype skogene langt inne i Østfold kjører en bil med blinklys og «Dekingsmåling»-skilt på taket.

I bilen sitter Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor. Han er ute på oppdrag for å sjekke hvordan det står til med mobilsignalene i områdene ved svenskegrensa.

På dashbordet henger to mobiltelefoner. Begge har Ookla-appen oppe.

- Jeg bruker det samme verktøyet som folk flest, slik at jeg er sikker på at opplevelsen min blir den samme som deres, sier Amundsen.

LES OGSÅ: goTenna gir deg mobildekning overalt

Sær-problemer i Østfold

I bagasjerommet har han det egentlige utstyret. Der er det fullt av bokser, antenner og ledninger. Og her lagres data om dekningen mens Amundsen kjører, slik at de kan analyseres senere.

MÅLER UNDERVEIS: Mange privatpersoner bruker Ooklas Speedtest for å teste hastigheten. Det gjør også Telenor. Foto: TORE NESET
MÅLER UNDERVEIS: Mange privatpersoner bruker Ooklas Speedtest for å teste hastigheten. Det gjør også Telenor. Foto: TORE NESET Vis mer


Østfold er ikke tilfeldig valgt. Dette fylket har nemlig helt spesielle utfordringer, som de deler med andre langs Norges lange grense. For de fleste er det Sverige som er problemet. I Troms slår Finland inn på mobilen, mens Finnmark får signaler fra både finske og russiske basestasjoner.

Mens Telenors konkurrent Netcom er så heldig å dele frekvenser med sitt svenske eierselskap TeliaSonera, sliter Telenor med ulike frekvenser for Telenor Sverige og Telenor Norge.

Dette skaper forstyrrelser i mobilt internett som må løses mobilselskapene i mellom på begge sider av grensa.

- Vi har et godt samarbeid. Samtidig er dette også noe som av og til løftes opp på administrativt plan landene imellom. Utfordringen er å tilpasse plasseringen av stasjonene, frekvensene og signalstyrken slik at mobilbrukerne merker minst mulig, sier Amundsen.

LES OGSÅ: Norges skjulte basestasjoner

Surfer på feil side

I tillegg kommer at norske mobilbrukere - uansett leverandør - opplever at de surfer på svenskesida mens de fortsatt befinner seg i Norge. Men dette er et mindre økonomisk problem med Sverige og Finland etter at roaming-takstene i EU og Norden ble satt kraftig ned.

- Problemene oppstår på begge sider ev grensa, selvsagt. Men det bor jo betydelig færre på den svenske sida enn her i Østfold.

DØDT: På de mest øde strekningene er det ikke en gang mulig å ringe. Foto: TORE NESET
DØDT: På de mest øde strekningene er det ikke en gang mulig å ringe. Foto: TORE NESET Vis mer


Amundsen stopper bilen ved et skogholt. Via måleutstyret konstaterer han at det faktisk ikke er mulig verken å sende tekstmeldinger, slå av en prat og langt mindre gå på nett akkurat her. På mobilskjermen vår står det «ingen tjeneste».

Mobil-tomrommet blir behørig notert og registrert, og Amundsen har ambisjonen klar.

- Det er vårt uttalt mål at alle i Østfold får 4G-dekning i løpet av 2016, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er det dyrt med mobil på danskebåten

Sommer-paradis får bedre nett

Ferden går videre til Hvaler, der det nå i januar bare bor rundt 4.500 mennesker. Om sommeren tidobles antallet.

FORLATT: Det er liten konkurranse om mobilkapasiteten på Hvaler i januar. Foto: TORE NESET
FORLATT: Det er liten konkurranse om mobilkapasiteten på Hvaler i januar. Foto: TORE NESET Vis mer


- Nettet her nede er veldig ujevnt, og noen ganger slår det over på svensk dekning, sier ordfører Eivind Norman Borge (Frp) i Hvaler kommune til Dinside.

- Vi har ikke hatt den store pågangen av folk som klager. Men vi innser at behovet for nett øker hele tiden. Derfor har vi nå fokus på fibernett. Vi har nå fiber hele veien fra Fredrikstad til ytterst på Hvaler, og vi ønsker å bygge det ut over hele Hvaler, forklarer ordføreren.

Vi stopper utenfor Strandcafeen på Skjærhalden marina. Ikke en sjel er å se, men Telenors dekningsdirektør kan i hvert fall måle tilfredsstillende mobildekning på stedet som yrer av folk i sommermånedene.

Forhåpentligvis har basestasjonen kapasitet nok til å svelge unna både Facebook, YouTube og Snapchat.

Mer om mobildekning:
Ikke glem å sjekke dekningen på visning
Hvilke operatører bruker Telenors og Netcoms nett?
Skyhøye mobilpriser på fergene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!