<strong>TAR OVER:</strong> Nettbrettene er i god gang med å ta over for PC-er. Snart kan de også ta over for flere produkter, som papiraviser.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAR OVER: Nettbrettene er i god gang med å ta over for PC-er. Snart kan de også ta over for flere produkter, som papiraviser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mobiler og nettbrett spiser opp kameraer og PC-er

Og når vi først kjøper noe ekstra, skal det være mye bedre enn det vi allerede har.

Publisert
Sist oppdatert

De norske salgstallene fra dingseåret 2012 er klare. Så nøyaktig hvor mange nettbrett selges det egentlig i Norge? Og hvor mange er iPad, kontra Android?

Ingen vet nøyaktig. Den største aktøren, Apple, rapporterer nemlig ikke tall til noen, og bransjen må belage seg på estimater. Stiftelsen Elektronikkbransjen antar at det ble solgt rundt 500.000 nettbrett i Norge i fjor, og selv om tallene er vage, er konklusjonen klokkeklar: Det ble solgt mye.

– Mange butikker meldte at de gikk tom for produkter. Og alle sier at det ble en enorm vekst fra 2011 til 2012, forteller kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

Stadig bedre mobiler

Mobiltelefoner har ikke opplevd den samme boomen – tvert i mot. De siste årene har det blitt solgt stadig færre: 2,2 millioner mobiler i 2012 mot 2,25 millioner i 2011. Likevel fortsetter verdien å øke: Omsetningen i fjor var på hele 7,5 milliarder kroner, opp 22 prosent fra året før.

<strong>AVANSERT:</strong> Vi kjøpte flere mobiler før, men nå kjøper vi til gjengjeld dyrere mobiler, som er mer avanserte, og varer lenger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AVANSERT: Vi kjøpte flere mobiler før, men nå kjøper vi til gjengjeld dyrere mobiler, som er mer avanserte, og varer lenger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Med andre ord kjøper vi stadig dyrere mobiler, som vi beholder stadig lenger.

Dermed var 86 prosent av mobilene vi kjøpte i fjor smarttelefoner.

På utkikk etter ny mobil? Her finner du alle DinSides mobiltester!

PC-salget stuper

Vi kjøper altså stadig flere nettbrett, og stadig mer avanserte mobiler. Da sier det seg selv at det må gå utover noe annet. Og nå ser vi virkelig hvordan teknologivanene våre har snudd.

Den store taperen er nemlig den tradisjonelle PC-en, hvor omsetningen har falt med over 14 prosent, til 3,7 milliarder kroner.

– Nettbrettene har ført til fall i PC-salget, mener Ottemo.

– Nå blir det interessant å se om hybridmaskinene, for eksempel med Windows 8, vil endre dette. Men vi tror nettbrettene vil fortsette å spise av PC-salget.

Her er DinSides PC-favoritter

Kamerasalget stuper

Der nettbrett spiser PC-en, spiser mobilen kameraet. Kompaktkamera-salget dalte med hele 30 prosent fra 2011 til 2012. Og ser man på et lengre tidsperspektiv blir tallene enda gråere for de små fotoapparatene: Der det ble solgt 432.000 kompaktkameraer i 2006, ble det i 2012 bare solgt 200.000; altså under halvparten. Utviklingen vil ifølge Elektronikkbransjens prognoser bare fortsette.

<strong>MÅ SKILLE SEG:</strong> Journalister går ikke rundt med kompaktkameraer og knipser bilder, og fotoråd-leser Bjørn Mangset i Elektronikkbransjen forteller at folk flest vil ha noe <i>skikkelig</i> bra om de først skal kjøpe et kamera. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MÅ SKILLE SEG: Journalister går ikke rundt med kompaktkameraer og knipser bilder, og fotoråd-leser Bjørn Mangset i Elektronikkbransjen forteller at folk flest vil ha noe skikkelig bra om de først skal kjøpe et kamera. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Likevel ble det omsatt for totalt 5,6 prosent mer i fotomarkedet i fjor enn året før. Tradisjonelle videokameraer kan ikke ta æren, for også her falt salget, igjen trolig fordi mobilene våre gjør en god nok jobb. Men salget av "actionkameraer", altså videokameraer du for eksempel fester på hjelmen når du kjører snowboard, har eksplodert. Antallet doblet seg fra året før, til 62.000 kameraer. I tillegg til dette, kjøper vi stadig dyrere utstyr når vi først kjøper et fotoapparat, og flere objektiver.

– Når man kjøper kameraer nå, vil man ha det som skiller seg mest fra mobilen. Vi ser for eksempel at kameraene med minst zoom selger dårligst, forteller Nikons norgessjef og leder for Elektronikkbransjens fotoråd, Bjørn Mangset.

Dette har ikke ført til et økt salg av speilrefleks, selv om andelen speilrefleks stadig øker, og nå ligger på 30 prosent av totalsalget. Kompakte systemkameraer, derimot, øker både andel og salg, og fikk doblet omsetningen i 2012.

Her er de beste systemkameraene – Canon EOS-M vs. Nikon 1 V2 vs. Sony NEX-6

– Vi ser en overvekt av kvinner som kjøper disse kameraene, gjerne i småbarnsfamiliesegmentet, legger Mangset til.

<strong>STEREOANLEGG:</strong> Noen vil fortsatt ha forsterkere, CD-spillere og store høyttalere. Men stadig flere velger å spille musikken fra mobilen eller nettbrettet over til en dokk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STEREOANLEGG: Noen vil fortsatt ha forsterkere, CD-spillere og store høyttalere. Men stadig flere velger å spille musikken fra mobilen eller nettbrettet over til en dokk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Drypper på lydsystemer

Dette kommer nok heller ikke som et sjokk på deg, men mobiler og nettbrett tar også over for MP3-spillere og CD-samlinger. Dermed ser bransjen en vekst i lydanlegg som jobber sammen med utstyret vi allerede har, og nedgang i mer tradisjonelt lydutstyr.

I 2012 ble det solgt 10.000 flere lydsystemer med dokking eller trådløst overføring av lyd.

Samtidig som salget av MP3-spillere falt dramatisk, fra 230.000 til 140.000 enheter. Og samme vei gikk det for stasjonære CD-spillere, som dalte fra det allerede lave tallet 3.000 enheter i 2011 til 2.000 i 2012.

Vinneren? Vel, det er å ta kraftig i, men tradisjonelle LP-spillere økte faktisk fra 4.000 til 6.000 i fjor. Kanskje er det som med kameraer: Skal det først være noe ekstra, skal det være noe skikkelig ekstra.

Test av Samsung DA-E750 – en av de peneste dokkene du får tak i

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer