MMS: UMTS light

Telenor har åpnet sitt nett for å kunne sende og motta tekstmeldinger med lyd og bilde. Vi har testet neste års store mobilvinner.

I meldinger-menyen dukker det nå opp enda en kategori: MMS
I meldinger-menyen dukker det nå opp enda en kategori: MMSVis mer

MMS, Multimedia Messaging Service, betyr i korte trekk at du kan sende tekstmeldinger med lyd og bilde. Du kan også legge flere bilder oppå hverandre og lage animasjoner som du kan sende til vennene dine.

For å kunne sende og motta MMS, må du ha en GPRS-telefon med støtte for denne tjenesten. Blant telefonene som er ventet i nærmeste fremtid, finnes dette på Nokia 7650, som kommer til våren, samt på neste utgave av Ericsson T68. Dersom du kjøper en T68 i dag, vil du kunne oppgradere programvaren for å få MMS-støtte. Vår testtelefon er en oppgradert T68 koblet til Telenor Mobil, og det fungerer utmerket.

Flere av de nye mobiltelefonene som kommer neste år vil ha innebygget kamera, slik som Nokia 7650. Ericsson kommer også med et nytt kamera som du kan feste på telefonene. Med kameraene kan du ta stillbilder, som du kan sende fra mobil til mobil. Derfor er det selvsagt en fordel at Ericsson T68 og Nokia 7650 begge har fargeskjerm.

Menyen for øvrig er helt lik sms-menyen.
Menyen for øvrig er helt lik sms-menyen. Vis mer

Den første rene GPRS-tjenesten

MMS omtales gjerne som en avansert form for SMS. Dette er imidlertid en forenkling. MMS er nemlig den første rene GPRS-tjenesten. Uten GPRS-telefon, ingen MMS.

GPRS-telefonen er alltid pålogget internett, og når du mottar en MMS, vil du se at telefonen kobler til serveren, ved at det står connecting på displayet. Så vil du få spørsmål om du ønsker å laste ned beskjeden eller ikke. Svarer du ja, vil beskjeden bli lastet ned via GPRS, noe som tar rundt 12-14 sekunder. Beskjeden ligger så i en egen MMS mappe (se bilde).

Videre er det bare å åpne animasjonen som en vanlig tekstmelding. Når du har sett på beskjeden, kan du velge om du vil lagre hele eller deler av meldingen, for eksempel bare lyden eller bare bildet.

NetCom satser med kvessede klør

og...voila! En hyggelig hilsen dukker opp.
og...voila! En hyggelig hilsen dukker opp. Vis mer

Når du skal sende en MMS, kan du lage et bilde eller animasjon på PCen, eller laste den ned fra Internett. Har du kamera på telefonen, kan du selvsagt bruke dette til å ta bilder som lagres i MMS-format. Meldingen kan sendes fra telefon til telefon, fra telefon til e-post (eller omvendt) eller mellom en mobiltelefon og en PDA.

Prisen på moroa er foreløpig ukjent, men mye tyder på at tjenesten vil bli volumpriset, dvs at du betaler utifra størrelsen på filen som sendes. Dyrt eller ikke, MMS kan du sende og motta allerede i januar/februar, avhengig av når telefonene blir klargjort.

Telenors tjenester har vi nå prøvd, og det fungerer. Spesielt utarbeidede tjenester jobber de også med, og lover å ha dette klart når telefonene er på markedet. NetCom har ikke satset på å få ferdig MMS før telefonene er klare, men også de er underveis:

- Nettet er for så vidt klart fra vår side, men vi venter som vanlig på telefoner, sier Guri Wormdahl, informasjonssjef i NetCom.

MMS blir helt klart et av vårens store satsningsområder hos mobiloperatørene.

- Dette er definitivt noe vi satser på, vi har stor tro på MMS, og at det blir en killer-app er vi ikke i tvil om, sier Wormdahl.