<strong><B>GANSKE GLAD:</strong></B> Vår journalist kunne etter 30 dager med Windows Phone 8 igjen pakke ut sin iPhone.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GANSKE GLAD: Vår journalist kunne etter 30 dager med Windows Phone 8 igjen pakke ut sin iPhone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Min måned med Microsoft

Da jeg startet opp min Windows Phone første gang var jeg ganske skeptisk, men etter hvert ble jeg vant til telefonens begrensninger - og muligheter.

Publisert
Sist oppdatert

Det har nå gått fire uker siden jeg først stiftet bekjentskap med Nokia Lumia 925 og operativsystemet Windows Phone 8 (WP8).

I sosiale medier har vi spurt, fått svar og diskutert WP8 med våre følgere, mest av alt på Twitter.

Halvveis i prosjektet var verken Pål Joakim (PJ) eller undertegnede særlig imponert over operativsystemet, men selv har jeg etter hvert lært meg å leve med en ny enhet.

Forrige artikkel dreide seg mye om basisfunksjonene og brukeropplevelsen i selve operativsystemet. I denne artikkelen vil jeg se mer på app-utvalget og de tankene jeg har gjort meg om overgangen til nytt økosystem.

Premissene

For at alle skal være på lik linje når denne artikkelen skal leses, tillater jeg meg å forklare premissene for eksperimentet.

Vi har brukt en Nokia Lumia 925, som i testperioden har vært Nokias toppmodell, og kanskje den beste WP8-mobilen på markedet.

Mitt utgangspunkt (iPhone 5) er normal bruk, altså ikke noe "rooting", "jailbreaking" eller annen uoriginal tilpasning. Jeg bruker telefonen som folk flest - slik den kommer fra fabrikken.

Jeg bruker iPhone til å sjekke nettbanken, Facebook, Twitter, Spotify og andre typiske applikasjoner. Jeg har også noen spill, som Angry Birds, Dots og Tiger Woods (golf), men bruker mer tid på nytteapplikasjoner.

Jeg liker å ha det enkelt og oversiktlig, både på hjemskjerm og i systemet generelt.

Med det i bakhodet kan vi gå i gang med eksperimentets avsluttende artikkel.

App-ferie

Appene først: For å sette det litt på spissen føler jeg at jeg har vært på en app-ferie. Nettbanken var borte, Facebook var treg, NSB-appen krasjet og TV2 Sumo fikk jeg ikke speilet til min Apple TV, ettersom Apple bruker AirPlay.

Telefonen har derfor blitt brukt mest som telefon, og ikke så mye som underholdningssenter.

Flere ganger har jeg tatt meg selv i å åpne skjermlåsen for bare å stirre tomt på "menyen". Det er ingenting som frister. Eller kanskje er det bare jeg som blir litt forvirret?

For som PJ bemerket i en lunsjsamtale er kanskje ikonene litt for minimalistiske, slik at de lett kan misforstås. Dette gjelder for eksempel bilder/kalender og Smart Cam/Pro Cam.

Flere av flisene har samme farge, noe som gjør dem vanskelige å skille fra hverandre. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia
Flere av flisene har samme farge, noe som gjør dem vanskelige å skille fra hverandre. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia Vis mer

Her er det altså ikke snakk om at jeg ikke finner ut hvilket ikon som gjør hva - poenget er at jeg må tenke meg om. Er jeg litt for rask, har jeg opplevd å trykke meg inn på feil app flere ganger.

Et annet poeng er at system-appene (og eksterne, som UC Browser) kommer i samme temafarge. Dette gjør dem enda vanskeligere å skille fra hverandre.

"Egne" apper best

Jeg har altså ikke funnet så mange av "mine" apper. De appene jeg har brukt har imidlertid vært veldig praktiske.

Navigasjonsappen HERE Drive+ har for eksempel tatt meg fra Kristiansand til Sandøya utenfor Tvedestrand. Navigeringen gikk knirkefritt, og også i utlandet (Den Haag - Schipol) ga den gode instruksjoner.

At den er gratis, gjør heller ikke noe.

Data Sense har vært grei å følge med på. Den forteller hvor mye data du har brukt, hvilke programmer som har brukt hva, i tillegg til at den har tatt ansvar når jeg har nærmet meg en forhåndsdefinert grense ved å begrense bakgrunnstrafikken.

Når det gjelder kamera, er det kanskje dette jeg kommer til å savne mest når jeg går tilbake til iPhone. Ikke bare kameraet selv, som tar fantastiske bilder, men Nokias Pro Cam-app. Her kan du stille eksponering, ISO, blits, fokusering og lukkertid.

Det gir utmerkede muligheter til å være kreativ.

Forsinket Facebook

Appen jeg kanskje har savnet aller mest etter overgangen fra iPhone, er en app som faktisk finnes til Windows Phone, men som er så dårlig at jeg nesten ikke har brukt den.

Facebook. Eller Facebook Beta. Eller begge, egentlig. Etter tips fra våre følgere gikk jeg over til Facebook Beta, siden den skulle være bedre.

Men den gang ei.

Innlasting av nyhetsfeed tar lang tid, og det samme er tilfellet med "meldinger"-funksjonen. Joda, meldinger kan du få i telefonens egen meldinger-app, men her er det altså snakk om hvordan Facebook-appen er i bruk. Beta, altså. Ikke den andre.

Varsler fra Facebook kommer for øvrig opp på hjem-skjermen 15-30 minutter etter hendelsen den varsler inntraff. Ofte betød det at jeg fikk fem-seks varsler på rappen om "nye" beskjeder i en chat jeg allerede hadde avsluttet på datamaskinen.

Trenger flere apper

Appene er ganske viktige. Du kan ha verdens lekreste, flotteste og mest attråverdige bil, men hvis den ikke har bremser eller frontlykter fungerer den dårlig på veien. Har den ikke DVD i seteryggene vil ungene kjede seg, og har den ikke servostyring blir den tung å styre.

Windows Phone føles litt som min egen 97' Ford Fiesta. Alt den skal kunne klare, klarer den helt fint - problemet er alt den ikke kan.

Det fine med denne situasjonen er at den kan rettes opp ganske enkelt, ved å få flere apper inn i butikken. Utviklere må lokkes, penger må kunne tjenes og Microsoft bør kvalitetssikre appene bedre.

Klarer de det, kan iPhone fort få en hissig konkurrent.

Økosystemet

Men apper er ikke alt. Som nevnt innledningsvis og i tidligere artikler var også noe av poenget med eksperimentet å se hvordan vi var bundet til eget økosystem.

I mitt tilfelle ligger hub-en i Apples økosystem iTunes. Herfra synkroniseres iPhone, og Apple TV-boksen under TV-en henter musikk- og filmbiblioteket fra samme program.

Les også: Apple TV får liksom-NFC

Selv om kritikere omtaler Apple-kunder som "låst" til iTunes, opplever jeg det snarere som en befrielse. Jeg bruker uansett iTunes til musikkavspilling og nye kjøp, så hvorfor bruke et annet synkroniseringsprogram, eller Windows Utforsker, til å flytte over musikk?

Her er nok mange uenige - de vil ha friheten til å velge. Det er en frihet jeg takker nei til, fordi jeg liker alternativet bedre. Apple TV er i seg selv grunn nok til å velge iPhone i mitt tilfelle.

Jeg spiller av musikk via AirPlay, jeg ser fotballkampen på TV 2 Sumo via AirPlay og jeg ser Netflix via Apple TVs egen app.

Konklusjon

Derfor er det kanskje ikke overraskende at jeg ikke ville byttet til Windows Phone. Det skyldes rett og slett at andre enheter jeg bruker daglig mister mye av sin verdi.

iPhone er ingen overlegen telefon i seg selv - andre telefoner er vel så gode. Fordelen er at den samarbeider ypperlig med andre enheter som er overlegne i sin klasse, i alle fall i mine øyne.

Jeg er for eksempel ikke videre imponert over Apple TV-konkurrenten Chromecast, som kollega Ole Petter tidligere har anmeldt.

Og når jeg etter hvert får kjøpt meg en iPad er det praktisk at mange av de samme appene jeg har kjøpt til iPhone, blir tilgjengelige til iPad-en også. Ikke minst vil det spare meg for penger.

Men: Hadde jeg vært tvunget til å bytte, ville jeg valgt en Windows-telefon fremfor en Android-telefon.

Årsaken er at WP8 er nærmest det jeg liker med iOS: Enkelheten og brukervennligheten. I tillegg liker jeg designet på Nokia-telefonene. Det bør imidlertid nevnes at jeg ikke har deltatt i noe #AndroidExp, så særlig dyp kjennskap til Android har jeg ikke.

Kanskje kommer det også flere apper til WP8 over tid, noe som kunne gjort byttet enklere å svelge, men til syvende og sist er det økosystemet som feller Windows Phone for min del.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer