<strong><strong>NY FOTO-APP:</strong></strong> Microsoft har tradisjon for å lansere apper for andre plattformer enn sin egen. Sist ut er kameraappen Pix.
NY FOTO-APP: Microsoft har tradisjon for å lansere apper for andre plattformer enn sin egen. Sist ut er kameraappen Pix. Vis mer

Microsoft Pix – bedre enn Apples kamera-app?

Lansert for iOS og kommer snart for Android.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om Microsoft har sitt eget mobile operativsystem i Windows 10 Mobile, hender det støtt og stadig at de lanserer apper for iOS og Android.

Eksempler er Android-hjemskjermen Arrow, eller 360-gradersappen Photosynth, som var tilgjengelig for iPhone i to år før Microsoft slapp den for sin egen plattform. Den er for øvrig ikke tilgjengelig lenger.

Kamera-app med kunstig intelligens

Microsoft Pix er en fotoapp som nylig ble lansert for iPhone – av Microsoft. Ifølge TheNextWeb skal en Android-utgave også være nært forestående.

Med Pix har Microsoft prøvd å gjøre det å ta bilder så enkelt som mulig. Appen har kun én knapp for å ta bilde (eller video), men ved hjelp av kunstig intelligens skal appen være i stand til å gi deg bedre bilder enn Apples egen kameraapp.

<strong><strong>VELGER SELV:</strong></strong> Pix tar ti raske bilder og plukker automatisk ut det beste av dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VELGER SELV: Pix tar ti raske bilder og plukker automatisk ut det beste av dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Blant annet sørger appen for at ansikter blir godt eksponert; også i motlyssituasjoner. Den tar egentlig bilde hele tiden, og i det du trykker, sammenlignes de fem bildene som ble tatt rett før du trykket på knappen og de fem bildene rett etter. Kameraet plukker så ut det beste bildet fra denne bildeserien, eller flere, dersom de intelligente funksjonene mener at det er bilder som er såpass forskjellige i serien at flere kan brukes.

Aspekter som vurderes er blant annet skarphet, hvorvidt alle i bildet har øynene åpne, smiler og lignende. Når bildet er tatt, gjør intelligente algoritmer jobben sin, blant annet ved å korrigere eksponering av ansikter, hvitbalanse og støyreduksjon ved å kombinere informasjon fra alle bildene som ble tatt. I appen kan du sammenligne bildet du får med ett som Pix-algoritmene ikke har korrigert.

Og dersom det var bevegelse i bildet, lages det også en «Live image», altså der en liten videosnutt lagres sammen med bildet på samme måte som med Apples innbakte «Live photo»-funksjon.

Her er Microsofts presentasjon:

Vår lille test

Vi skriver svært sjelden om apper uten å prøve dem først, så vi har selvsagt gjort noen side-om-side-tester med Apples vanlige fotoapp, på en iPhone 6s Plus.

På det første bildet er det åpenbart at bildet vi får fra Pix er bedre enn det Apple-appen gir oss, der bakgrunnen er fullstendig overeksponert fra Apple, men godt eksponert fra Pix:

Microsoft Pix – bedre enn Apples kamera-app?


Men selv om bildet er eksponert lavere, ser vi at Pix har lysnet opp ansiktet noe, slik at balansen blir relativt god.

I svært mørkt kveldslys utendørs fikk vi disse to bildene:

Microsoft Pix – bedre enn Apples kamera-app?


Her ser vi også at Pix har lysnet de mørkeste delene av bildet, men uten at bildet er eksponert noe lysere – døra er like hvit.

Det siste bildet er tatt i motlys, men her ser vi at Apples app gir et bedre bilde, siden appen da har brukt den automatiske HDR-funksjonen, noe Pix ikke har gjort. Resultatet er at Pix har en svært utbrent himmel i forhold:

Microsoft Pix – bedre enn Apples kamera-app?


Litt varierende resultater der, altså.

Hva gjelder video har Microsoft bakt inn muligheten for å lage timelapse-videoer med teknologien fra Hyperlapse, der videoen kan spilles av raskere i etterkant og i tillegg har god stabilisering.

Har du noen synspunkter på Microsoft Pix hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
Prisma lager kunstverk av bildene dine (iOS og Android)
Nettsiden som fargelegger sort/hvitt-bilder automatisk
Slik poster du 360-gradersbilder på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer