Visepresident Joe Belfiore viste fram Windows Phone 7 for første gang i ettermiddag.
Visepresident Joe Belfiore viste fram Windows Phone 7 for første gang i ettermiddag.Vis mer

Microsoft og Nokia med nye smarttelefon-systemer

Betydelig oppgraderte systemer for mobiltelefoner fra de to gigantene.

Under mobilkongressen i Barcelona har nå både Nokia og Microsoft vist fram sine nye operativsystemer for smarttelefoner. Først ute var Nokia med sitt Symbian 3.0-system, som blir å finne på nye telefoner i tredje kvartal i år.

Det nye systemet skal være enklere og raskere enn tidligere versjoner, og inkonsekvent bruk av dobbelklikk og symboler skal endelig være en saga blott. Spesielt hastigheten har vært et ankepunkt mot Symbian 2.0, og en av grunnene til at det i mange kretser har blitt omtalt som utdatert i forhold til konkurrentene iPhone og Android.

Symbian 3.0 har dessuten fått bedre støtte for 2D- og 3D-aksellerasjon, og har fått integrert musikkbutikk. Det er også bedre Internett-funksjonalitet, støtte for multitouch, 4G-nettverk, HDMI-tilkobling og avspilling av HD-materiale. Det er også forventet at det vil komme mange flere funksjoner etter hvert, siden systemet er åpent, skriver vårt søstermagasin ITavisen.

Her kan du se det nye operativsystemet i bruk:


I tillegg til dette har det tidligere blitt kjent at Nokia og Intel sammen skal lage et nytt mobiloperativsystem, kalt Meego.

Microsoft lanserer Windows Phone 7

Sent men godt, er noen av de første reaksjonene på lanseringen av Windows Phone 7, Microsofts storsatsning på mobil-OS-fronten. Klokka 15 i dag lettet Steve Ballmer omsider på sløret, og presenterte et operativsystem som er så forskjellig fra Windows Mobile 6.5 at det altså har fått et helt nytt navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På forhånd hadde noen nysgjerrige fotografer klart å få sneket seg til å ta noen bilder av grensesnittet, som var dominert av stor tekst, symboler og elementer som Microsoft kaller "live tiles", eller "levende fliser". Og nettopp disse skulle vise seg å være sentrale nyheter, som Microsoft håper vil skille operativsystemet positivt fra konkurrentene.

- Vi syntes smarttelefonene, med sine programikoner, begynte å se mer og mer like ut, men telefoner er ikke PC-er. Vi ønsker å fokusere på oppgaver og et litt annerledes grensesnitt tilpasset små skjermer, som gir en langt mer integrert opplevelse, sa Joe Belfiore, visepresident for Windows Phone, under presentasjonen av operativsystemet. - Og vi tror vi har laget et produkt som gjør telefonen morsom å bruke, fortsatte han.

De første telefonene med Windows Phone 7 kommer til jul.
De første telefonene med Windows Phone 7 kommer til jul. Vis mer


Et krav er at telefonen må ha tre knapper, Back, Start og Search. Alle skjermene skal være berøringsfølsomme (kapasative), og hjem-skjermen skal i stor grad kunne spesialsys, med programikoner - men viktigst: Ved hjelp av omtalte "live tiles", som i motsetning til programikoner er oppgaveorienterte "fliser" som endrer utseende etter hvert som ting skjer - for eksempel i Facebook, i eposten eller kalenderen.

Brukere av både Xbox 360 og musikkspilleren Zune vil kjenne seg igjen i grensesnittet. Zune-navnet vil bli videreført i forhold til musikk- og videoinnhold, mens Xbox Live vil bli brukt for spill.

- Alle Windows Phone 7-telefoner er faktisk også en Zune, sa Belfiore. - Men vi går langt forbi det, fortsatte han, og bekreftet blant annet at Games Hub gir tilgang til spill på Xbox Live.

Naturligvis står også integrasjon mot Windows 7 og Office-programmene i sentrum. Internet Explorer 8 er på plass, og inn- og utzooming skjer med multitouch, ikke ulikt konkurrentenes løsninger. Men Microsoft har også tenkt å skille seg ut i mengden.

"Det er ikke en ny versjon. Det er en ny begynnelse" er et av slagordene som ble lansert i forbindelse med avdukingen.

Demonstrasjonen tydet uansett på at operativsystemet blir raskt. Windows Phone 7 har imidlertid fått svært mange animerte overganger og bevegelser, som mange nok vil like, men som andre kanskje mener vil bidra til å senke hastigheten. Ifølge MobileCrunch, som fikk en tidlig demonstrasjon på tomannshånd, skal det heller ikke være mulig å skru av funksjonen.

Men sist, og ikke minst - Windows Phone 7 kommer ikke før helt mot slutten av 2010. I følge Mobilecrunch var versjonen som ble demonstrert preget av mange bugs, så det kan kanskje være bra at Microsoft fortsatt har god tid på seg.

Her ser du en av de første videoene av Windows Phone 7:


Vi kommer tilbake med mer informasjon om Windows Mobile 7 og Symbian 3.0 etter hvert.