App for fargeblinde gjør det lettere å skille fargene

Microsoft med egen fargeblind-app

Alt du trenger er mobilkameraet.

BEDRE: For mange fargeblinde vil det være lettere å se at tomater og sukkererter har forskjellig farge om de bruker Microsofts nye app. Foto: Pål Joakim Pollen
BEDRE: For mange fargeblinde vil det være lettere å se at tomater og sukkererter har forskjellig farge om de bruker Microsofts nye app. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt åtte prosent av den mannlige befolkningen er fargeblinde (her kan du sjekke selv), og det kan man være på flere måter. Mens enkelte ikke ser farger i det hele tatt, er det andre som har problemer med å skille på fargene rødt og grønt eller blått og gult.

Microsoft-ingeniør Tom Overton har problemer med rødt og grønt, og sammen med kollega Tingting Zhu har Overton utviklet iPhone-appen Color Binoculars; et Microsoft Garage-prosjekt.

Garage er delen av Microsoft der selskapets ansatte får lov til å være kreative og utvikle ting som ikke nødvendigvis står på Microsofts daglige agenda.

Vises direkte i kamerabildet

Color Binoculars-appen har enkel funksjonalitet. Når du starter den, vises kamerabildet der du kan velge mellom rødt/grønt, grønt/rødt eller blått/gult fargefilter, avhengig av hvilken type fargeblindhet man er rammet av.

Så er det bare å se verden gjennom mobilkameraet, der appen sørger for å korrigere farger slik at de blir lettere å se for en med begrenset fargesyn.

For en grønn/rød-fargeblind vil det være lettere å skille gulrøttene fra resten i bildet til høyre.
For en grønn/rød-fargeblind vil det være lettere å skille gulrøttene fra resten i bildet til høyre. Vis mer
For en rød/grønn-fargeblind vil det være lettere å se hvilket eple som er grønt i bildet til høyre.
For en rød/grønn-fargeblind vil det være lettere å se hvilket eple som er grønt i bildet til høyre. Vis mer

– Det er en app som hjelper fargeblinde å skille fargekombinasjoner de vanligvis ville hatt trøbbel med å skille. For eksempel – siden jeg har vanskeligheter med å skille mellom rødt og grønt, gjør appen vår røde farger lysere og grønne mørkere slik at forskjellen blir mer synlig. Den erstatter vanskelige kombinasjoner, for eksempel rødt og grønt, med farger som er lettere å skille, som rosa og grønt, sier Overton i et blogginnlegg hos Microsoft.

Kun i amerikansk App Store foreløpig

Beklageligvis ser det ut til at appen kun er tilgjengelig i den amerikanske versjonen av App Store, men vi regner med at den også bør dukke opp i den norske.

Vil du ha den allerede i dag, må du med andre ord bruke en amerikansk iTunes-konto. Det fungerte fint for vår del, i hvert fall.

Color Binoculars for iPhone (US App Store, gratis)

LES OGSÅ:
Er du fargeblind har Google en smart løsning
Denne fonten skal være lettere å lese for dyslektikere
Glemt brillene? Slik gjør du teksten større på mobilen
Appen som hjelper svaksynte å se
Hjelp blinde med Be my eyes