Microsoft med egen Android-hjemskjerm

Nå er Arrow Launcher tilgjengelig for alle.

<strong>FOR ANDROID:</strong> Microsoft har laget en egen hjemskjerm for Android, og vårt førsteinntrykk er svært godt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FOR ANDROID: Microsoft har laget en egen hjemskjerm for Android, og vårt førsteinntrykk er svært godt. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Selv om Microsoft lenge har hatt sitt eget, mobile operativsystem (Windows Phone), har ikke det hindret selskapet i å lage apper også for andre operativsystem.

Det fikk vi eksempel på for fire år siden, da selskapet lanserte Photosynth for iOS; to år før appen kom til Windows Phone. Apropos ble forresten appen trukket tilbake fra begge plattformer i sommer.

Også på Android har selskapet laget en rekke apper. Foruten Office-appene finnes blant annet videoappen Hyperlapse, låseskjermen Next Lock Screen, produktivitetsverktøyet On{x} og en rekke andre.

Og nå – en ny hjemskjerm. Eller «launcher» som det heter på populærpråket.

Smart over tid

KONTAKTER: Et eget skjermbilde er viet til kontaktlisten din, der du enkelt kan sende melding, epost eller ringe dem.
KONTAKTER: Et eget skjermbilde er viet til kontaktlisten din, der du enkelt kan sende melding, epost eller ringe dem. Vis mer


Arrow er en hjemskjerm som blir smartere over tid – litt av poenget er nemlig at appene du bruker oftest (og har brukt nylig) automatisk prioriteres og legges på startskjermen.

Den slags funksjonalitet finnes også på flere andre launchere og har sine fordeler og ulemper – ofte hensiktsmessig, men ikke for de som liker å ha app-ikonene på faste steder på skjermen. Skjønt – den nederste linja (docken) holdes alltid fast, så her kan du legge appene du vil ha på fast plass.

Og – du kan selvsagt trykke på «alle apper»-ikonet for å få opp alle apper du har på telefonen, sortert alfabetisk på en oversiktlig måte.

LES OGSÅ: Sånn blir Android-telefonen «ny»

Alltid det siste

Sveiper du mot høyre finner du «recent»-siden, som viser deg de fem siste appene du har brukt, samt den siste aktiviteten på telefonen; det være seg bilder du har tatt, folk du har ringt, filer du har lastet ned og så videre. Spesielt den siden liker vi godt ved Arrow Launcher.

Andre vei finner du en egen skjerm for kontaktene dine; igjen sortert på hvilken grad Arrow klassifiserer dem som viktige. Herfra kan du enkelt ringe, sende SMS eller e-post.

Flere muligheter

SVEIP OPP: Da vises dock-appene på faste plasser, samt snarveier til andre innstillinger.
SVEIP OPP: Da vises dock-appene på faste plasser, samt snarveier til andre innstillinger. Vis mer


Via innstillingene kan du også aktivere enda en hjemskjerm som da fungerer som en notat-modul (widget), slik at du enkelt kan legge inn ting du må huske på. Det er også mulig å legge andre moduler i et eget skjermbilde – enkelt forklart programmer som kjører direkte på hjemskjermen slik at du kan se informasjon uten å åpne en app.

Er du blant dem som liker å bytte bakgrunnsbilde ofte, kan du også få et nytt høykvalitetsbilde som bakgrunnsbilde hver dag, levert av Microsofts søkemotor, Bing. Og – Arrow Launcher er også kompatibel med egne ikonpakker.

LES OGSÅ: Slik bytter du app-ikoner på Android

Du har dessuten muligheten til å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen for å få opp snarveier til lommelykt, WiFi, Bluetooth og så videre; akkurat som på iOS.

Slik bruker du den

Har du lyst til å teste ut Arrow Launcher, laster du den ned fra Play Butikk (lenke under). Når det er gjort og du trykker på hjemknappen på telefonen, blir du spurt om hvilken app du vil bruke som startskjerm. Da kan du trykke på Arrow og «bare én gang» for å teste ut, og deretter vil du bli spurt hver gang du trykker på hjem-knappen. Når du har funnet din favoritt, velger du «bruk alltid».

Valget kan du uansett angre ved å gå til innstillinger, apper, bla frem til Arrow og velge «fjern standardvalg». De fleste Android-produsenter har også et eget menyvalg under innstillinger-menyen som heter standardapper eller lignende der du enkelt kan bytte.

Det samme gjelder for øvrig foretrukken SMS-app og annet.

LES OGSÅ: Fem fine SMS-apper for Android

Arrow Launcher for Android (Play Butikk, gratis)

PS! Telefonen avbildet på toppen er Huaweis nye toppmodell, Mate S. Forvent test i neste uke.